ΑΘΗΝΑ
05:58
|
20.09.2024
Μετά από μία δεκαετία απομόνωσης, η Συρία επανέρχεται. Το 2024 η σύνοδος Αράβων υπουργών Πετρελαίου θα γίνει στη Δαμασκό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την αραβική συνδιάσκεψη των αραβικών χωρών που εξάγουν πετρέλαιο θα αναλάβει να διοργανώσει και να πραγματοποιήσει η συριακή κυβέρνηση το 2024.

Η απόφαση ανακοινώθηκε μετά από τηλεδιάσκεψη που είχαν την Πέμπτη οι υπουργοί Πετρελαίου των χωρών μελών του Οργανισμού Αραβικών Χωρών Εξαγωγής Πετρελαίου (OAPEC) που διοργανώθηκε από το Κουβέιτ.Όπως ανακοινώθηκε η Συρία θα προεδρεύσει του συμβουλίου υπουργών Πετρελαίου το 2022,παίρνοντας τη σκυτάλη από τη Σαουδική Αραβία.

Εικόνα

Χώρες-μέλη του OAPEC είναι η Αλγερία, η Αίγυπτος, το Ιράκ, το Κουβέιτ, η Λιβύη, η Συρία, η Σαουδική Αραβία, η Τυνησία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ  και το Μπαχρέιν.

Η εξέλιξη θεωρείται σημαντική καθώς με έναν τρόπο δείχνει την επαναφορά της Συρίας σε οργανισμούς αραβικών χωρών μία δεκαετία μετά την αναστολή της συμμετοχής της στον Αραβικό Σύνδεσμο λόγω της έναρξης του πολέμου το 2011.

Ορισμένες αραβικές χώρες τα τελευταία χρόνια έχουν προχωρήσει δειλά-δειλά σε αναθέρμανση σχέσεων με τη Συρία όπως είναι τα Ομάν, η Ιορδανία, το Ιράκ και ο Λίβανος. Επιπλέον πριν μερικές βδομάδες υπογράφηκε συμφωνία μεταξύ Αιγύπτου, Συρίας, Ιορδανίας και Λιβάνου για την εξαγωγή αιγυπτιακού φυσικού αερίου στο Λίβανο μέσω Συρίας και Ιορδανίας.

Πιο θαρραλέα βήματα προς την κατεύθυνση αναθέρμανση των σχέσεων με τη Συρία έχουν κάνει τα ΗΑΕ που ήταν από τα πρώτα που ξανάνοιξαν την πρεσβεία τους στη Δαμασκό, ενώ τον περασμένο Νοέμβρη ο υπουργός Εξωτερικών Σεΐχης Αμπντουλάχ μπιν Ζαγιέντ επισκέφθηκε τη Δαμασκό και συναντήθηκε με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Άσαντ.

Σημαντική θεωρείται και η διήμερη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει την Κυριακή στο Ιράν (στενός σύμμαχος της Συρίας καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου) ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Φαϊσάλ Μεκντάντ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Πόντιος Πιλάτος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο Στόλτενμπεργκ

Δημοσκόπηση MRB: Νίκη Κασσελάκη αλλά στην πέμπτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα