ΑΘΗΝΑ
10:50
|
01.05.2024
ΗΠΑ και Ιαπωνία διεξάγουν κοινές ασκήσεις με χιλιάδες στρατιώτες από τις αρχές του Δεκεμβρίου καθώς οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών και της Κίνας αυξάνονται.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία διεξάγουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με χιλιάδες στρατιώτες από τις αρχές του Δεκεμβρίου καθώς οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών και της Κίνας αυξάνονται.

Η άσκηση – που αναφέρεται από κινεζική εφημερίδα ως η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών – ονομάζεται «Resolute Dragon 2021» και ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο. Θα συνεχιστεί μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου και καλύπτει μεγάλο μέρος της Ιαπωνίας, με σχεδόν 1.400 μέλη των Ιαπωνικών Δυνάμεων Άμυνας, 2.650 Αμερικανούς πεζοναύτες και ένα πλήθος αμερικανικών αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων των MV-22B Ospreys και F/A-18E Hornet.

Ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Αμυντικών Μελετών της Ιαπωνίας δήλώσε σε κινεζική εφημερίδα ότι οι ασκήσεις αποτελούν το «άμεσο αποτέλεσμα της αυξημένης απειλής που θέτει η Κίνα για τη σταθερότητα της περιοχής».

Ο Διοικητής της 3ης Μεραρχίας Πεζοναυτών, στρατηγός Τζέι Μπάρτζερον, δήλωσε πως η «Resolute Dragon 21» αποτελεί «παράδειγμα της δύναμης της συμμαχίας ΗΠΑ-Ιαπωνίας, η οποία έχει χρησιμεύσει ως το θεμέλιο της ειρήνης και της ασφάλειας στον Ινδο-Ειρηνικό για περισσότερα από 60 χρόνια.»

«Μέσω αυτής της άσκησης, οι ιαπωνικές δυνάμεις και το Σώμα Πεζοναυτών θα ενισχύσουν, θα ενσωματώσουν και θα συγχρονίσουν τις αλληλοσυμπληρούμενες ικανότητές μας για να διασφαλίσουμε ότι παραμένουμε έτοιμοι και ικανοί να υπερασπιστούμε όλη την Ιαπωνία, να προστατεύσουμε τις κοινές μας αξίες και να διατηρήσουμε την ελευθερία στη θάλασσα», είπε.

Εν μέσω μιας διαρκούς αύξησης της έντασης στην περιοχή, η Κίνα έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τις ΗΠΑ να ανακαλέσουν σχόλια που προσβλέπουν στην υπεράσπιση της Ταϊβάν, η οποία θεωρεί ότι δεν αποτελεί τμήμα της Κίνας και θεωρεί τον εαυτό της ανεξάρτητο κράτος.

Μετά από τις δηλώσεις του Αμερικανού στρατηγού Μαρκ Μίλλεϋ πως ο αμερικανικός στρατός θα είναι σε θέση να υπερασπιστεί την Ταϊβάν, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουενμπίν προειδοποίησε ότι «κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει τη σταθερή αποφασιστικότητα και τη βούληση της Κίνας να υπερασπιστεί την εθνική κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα».

«Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ σε κανέναν ή σε καμία δύναμη να χωρίσει την Ταϊβάν από την αγκαλιά της πατρίδας με οποιονδήποτε τρόπο», είπε ο Γουάνγκ.

Τον Οκτώβριο, ο εκπρόσωπος προειδοποίησε επίσης ότι «καμία εξωτερική παρέμβαση» δεν θα επιτρεπόταν στην Ταϊβάν, καθώς το νησί είναι «αναπαλλοτρίωτο μέρος του εδάφους της Κίνας και το ζήτημα της Ταϊβάν είναι καθαρά εσωτερική υπόθεση της Κίνας».

ΠΗΓΗ: RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα