Λεπτομέρειες για το πώς γίνονται οι εισαγωγές των ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), μετά το θέμα που έχει προκύψει με τις «VIP ΜΕΘ» που κατήγγειλε ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και προκάλεσε αναταράξεις τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση, έδωσε η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου.
«Είμαι πολύ στενοχωρημένη γι’ αυτά που ακούγονται. Οι γιατροί νιώθουν προσβεβλημένοι και απογοητευμένοι από όσα ακούγονται το τελευταίο διάστημα» είπε αρχικά η κ. Κοτανίδου.
Η κ. Κοτανίδου μίλησε από την μια για αδόκιμη αναφορά της προηγούμενης εβδομάδας για ίδια φροντίδα ασθενών εντός και εκτός ΜΕΘ αλλά και για την αναφορά για κλίνες ΜΕΘ που φυλάσσονται για υψηλά πρόσωπα.
«Δεν γίνεται επιλογή ασθενών αλλά διαλογή. Η διαλογή, αφορά πολύ σοβαρά επιστημονικά κριτήρια που έχουν θεσπιστεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας. Είναι κριτήρια πέντε σελίδων και αφορούν 5 μεγάλες κατηγορίες ασθενών με διαβάθμιση από το 1 έως το 5» είπε και εξήγησε:
«Στο νούμερο ένα, είπε, είναι οι ασθενείς σε αναπνευστική υποστήριξη που είναι αιμοδυναμικά ασταθείς και στο 5 είναι οι άνθρωποι που είναι εγκεφαλικά νεκροί και η ΜΕΘ μπορεί να τους εξασφαλίσει έναν πιο αξιοπρεπή θάνατο».
Η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού, λέγοντας ότι υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού στα νοσοκομεία και μάλιστα σημείωσε ότι σύμφωνα με τα διεθνή κριτήρια θα έπρεπε ανά 5 κρεβάτια εντατικής να έχουμε 30 νοσηλευτές και εμείς έχουμε 10.
«Έχουμε 1280 κρεβάτια ΜΕΘ. Δεν χρειαζόμαστε επιπλέον κρεβάτια ΜΕΘ, αλλά στελέχωση των υπαρχόντων», τόνισε. «Εννοείται ότι θα υπάρχουν απώλειες από την στιγμή που δεν έχουμε πολύ καλά εκπαιδευμένο προσωπικό. Δεν μπορούμε, όμως, να αποδώσουμε την θνητότητα στα προβλήματα στις ΜΕΘ», πρόσθεσε.
Επίσης, ανακοίνωσε πως η θνητότητα στις ΜΕΘ ανέρχεται σε 50 με 60% σε όλη την χώρα, καθ’ όλη την διάρκεια της πανδημίας, ποσοστά τα οποία χαρακτήρισε υψηλά και απέδωσε στη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι οι θνητότητες θα κριθούν στο τέλος της πανδημίας, οπότε και θα υπάρχουν διαθέσιμα πραγματικά δεδομένα.
Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχαν οι Μαρία Θεοδωρακοπούλου, Διευθύντρια ΜΕΘ ΠΓΝ «Αττικόν» και Βασίλειος Μπέκος, Διευθυντής ΜΕΘ ΝΝΑ.
Όπως τόνισαν οι ομιλητές, το προσωπικό των ΜΕΘ προσπάθησε να αντιμετωπίσει ανεπάρκειες και στρεβλώσεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας επί δεκαετιών, ταυτόχρονα και στην ένταση της πραγματικής μάχης. Προβλήματα εξακολουθούν να υφίστανται, τα οποία κατά γεωγραφικές περιοχές καταγράφονται ιδιαίτερα έντονα.
«Η αναγκαιότητα επιλογής ασθενών, με κριτήριο τη σοβαρότητα της κατάστασής τους, σε συνδυασμό με τους διαθέσιμους πόρους, τη δεδομένη στιγμή εισαγωγής τους είναι στοιχείο συνυφασμένο με το έργο και την εκπαίδευση των Εντατικολόγων, διαχρονικά», σημείωσαν.
Πηγές: OpenTV, ΕΡΤ