ΑΘΗΝΑ
22:16
|
16.04.2024
Pρόκειται για το δέκατο τεμάχιο της κυπριακής ΑΟΖ που αδειοδοτείται.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Υπογράφηκαν σήμερα, Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου, το Συμβόλαιο Έρευνας και Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής και η Άδεια Έρευνας Υδρογονανθράκων, που αφορούν στην αδειοδότηση του Τεμαχίου 5 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κοινοπραξία των εταιρειών ExxonMobil και Qatar Energy.

«Με τη σημερινή τελετή υπογραφής ολοκληρώνεται, σε μόλις πέντε μήνες, η διαδικασία αδειοδότησης που ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο, απόρροια της σκληρής δουλειάς, της αφοσίωσης και της εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου και της κοινοπραξίας, αλλά και όλων των συμμετεχόντων στις διαπραγματεύσεις», τόνισε μετά την υπογραφή η υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου Νατάσα Πηλείδου.

Όπως εξήγησε η υπουργός, η υπογραφή της συμφωνίας κατέστη δυνατή λόγω των γεωλογικών προοπτικών και των ενδεχόμενων συνεργιών εκμετάλλευσης στο Τεμάχιο 5. Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημαντικότητα της ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και των εταιρειών, σε μία δύσκολη εποχή για την παγκόσμια βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, τονίζοντας ότι «με αυτή τη συμφωνία η Κυπριακή Δημοκρατία, ασκώντας τα κυριαρχικά της δικαιώματα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, προωθεί περαιτέρω την εξερεύνηση της ΑΟΖ μας και η κοινοπραξία εδραιώνει την παρουσία της στην πολλά υποσχόμενη Ανατολική Μεσόγειο».

Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για το δέκατο τεμάχιο της κυπριακής ΑΟΖ που αδειοδοτείται και η κοινοπραξία των δύο εταιρειών ήδη κατέχει την άδεια για το γειτονικό τεμάχιο 10.

Με πληροφορίες από  ΚΥΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
ΣΥΝΑΦΗ

Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25

Νεκροί άλλοι δύο Παλαιστίνιοι απόψε από επίθεση εποίκων στη Δυτική Όχθη

Νέες καταγγελίες Παλαιστινίων για βασανιστήρια από τον στρατό

Το ισραηλινό συμβούλιο πολέμου αποφάσισε επώδυνα αντίποινα κατά του Ιράν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα