Στις κάλπες καλούνται αύριο, 11 Δεκέμβρη, για την πρώτη φάση των παλαιστινιακών δημοτικών εκλογών οι ψηφοφόροι προκειμένου να επιλέξουν μεταξύ 6.299 υποψηφίων αυτούς που θα απαρτίσουν 154 από το σύνολο 376 δημοτικών συμβουλίων και τοπικών φορέων διοίκησης. Στην επόμενη, δεύτερη φάση, οι παλαιστίνιοι ψηφοφόροι θα κληθούν να επιλέξουν δημοτικά συμβούλια και άλλους αιρετούς τοπικούς φορείς στους υπόλοιπους δήμους.
Ωστόσο το τελευταίο διάστημα, κατά την ολοκλήρωση της προεκλογικής περιόδου, σημειώθηκε ένα ασυνήθιστο φαινόμενο για τα δεδομένα της ανοικτής παλαιστινιακής κοινωνίας: σε ορισμένες εκλογικές λίστες στη θέση γυναικών υποψηφίων αντί για τη φωτογραφία τους υπήρχε ένα τριαντάφυλλο ή μία σκιά.
Η Αρίτζ Οντέχ, επικεφαλής της φεμινιστικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Ομάδα Γυναικείων Υποθέσεων» μιλώντας στο Middle East Monitor εξήγησε πως το φαινόμενο δεν έχει σχέση με ισλαμικά κόμματα ή τη θρησκεία αλλά με τα απομεινάρια της πατριαρχικής κοινωνίας που παραμένουν ζωντανά σε αρκετές από τις κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές.
«Το φαινόμενο σχετίζεται με την φυλετική κοινωνική συμπεριφορά…Δεν έχει σχέση με τη θρησκεία. Ο άνδρας δεν θέλει να εμφανίζεται η φωτογραφία της κόρης του ή της συζύγου του» τόνισε η Οντέχ, προσθέτοντας πως το φαινόμενο με τα τριαντάφυλλα και τις σκιές στη θέση φωτογραφίας γυναικών υποψηφίων εμφανίζεται στα ψηφοδέλτια ισλαμικών κομμάτων, της Φατάχ (του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούτ Αμπάς) ακόμη και σε ορισμένα αριστερά κόμματα.
Δεδομένου ότι ο παλαιστινιακός νόμος περί δημοτικών εκλογών επιβάλλει την συμμετοχή τουλάχιστον δύο γυναικών η Οντέχ θεωρεί πως ένα μερίδιο ευθύνης υπάρχει και στις γυναίκες υποψήφιες που ανέχονται αυτή την παρέμβαση σε βάρος της υποψηφιότητάς τους.
Η Παλαιστίνια δημοσιογράφος Νουρ Οντέχ από την άλλη θεωρεί πως το φαινόμενο συνιστά ευθεία επίθεση στη θέση των γυναικών, στην ιστορία, τους αγώνες και την αξιοπρέπειά τους σε μία βασανισμένη χώρα».
Η εκλογική λίστα μόνο με γυναίκες υποψήφιες
Σε κάθε περίπτωση, αίσθηση προκαλεί η εκλογική λίστα «Ικανή» (Καντιράτ στα αραβικά) για το 11μελές δημοτικό συμβούλιο του χωριού Μπουρκίν που έχει περίπου 8.000 κατοίκους. Στη λίστα Καντιράτ συναντάς μόνον γυναίκες υποψήφιες και έχουν ήδη κάνει αίσθηση με τον δυναμισμό και τις προτάσεις τους για τη βελτίωση των συνθηκών στο χωριό τους.
Μία από τις υποψήφιες, η Σάμπα Καχλούφ, που είναι λέκτορας γεωγραφίας σε πανεπιστήμιο της Δυτικής Όχθης, καλεί τις Παλαιστίνιες να αδράξουν την ευκαιρία και να συμμετάσχουν στις εκλογές για να ενισχύσουν τη θέση τους και να δείξουν πως δεν πρέπει να είναι παραγκωνισμένες από τους άνδρες.
Ωστόσο, και οι υποψήφιες της λίστας Καντιράτ παραπονιούνται για το γεγονός ότι στις προεκλογικές αφίσες τα ονόματα των ανδρών υποψηφίων συνοδεύονται από φωτογραφίες τους, ενώ στα ονόματα των περισσότερων γυναικών υποψηφίων υπάρχουν λουλούδια, κεριά ή το… μεγαλοπρεπές τέμενος Αλ Άκσα της Ιερουσαλήμ!
Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για αυτό το νέο φαινόμενο, οι υποψήφιες της εκλογικής λίστας Καντιράτ προτίμησαν να μην έχουν καθόλου φωτογραφίες, ούτε σκιές, ούτε ρόδα, ούτε κεριά ή Αλ Άκσα.
Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο για το φαινόμενο αυτό είπαν πως η λίστα Καντιράτ άλλαξε 18 φορές πριν τυπωθεί γιατί ασκήθηκαν πιέσεις στις γυναίκες, ακόμη και απειλές για διαζύγιο..