ΑΘΗΝΑ
07:32
|
22.09.2024
Το Σύστημα πρέπει να εξασφαλίζει ΜΕΘ σε όλους τους διασωληνωμένους ασθενείς. Από την στιγμή που δεν το πράττει, διαπράττονται αδικήματα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αναφορά στον εισαγγελέα δήλωσε ότι θα καταθέσει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, για το θέμα των 120 διασωληνωμένων, οι οποίοι νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ στα νοσοκομεία της χώρας.

Ο κ. Γιαννάκος, από τη Θεσσαλονίκη, έδωσε συνέχεια στις καταγγελίες του για τις κλειστές ΜΕΘ σημειώνοντας ότι το Σύστημα πρέπει να εξασφαλίζει ΜΕΘ σε όλους τους διασωληνωμένους ασθενείς.

«Δύο χρόνια μετά ο κορωνοϊός κατατρώει 100 ανθρώπους την ημέρα. Δυστυχώς, οι νεκροθάλαμοι των νοσοκομείων είναι φίσκα. Το προσωπικό είναι εξαντλημένο μέχρι λιποθυμίας. Γίνεται χίλια κομμάτια για να μπαλώνει τις τρύπες που δημιούργησαν οι 7.000 αναστολές και οι 2.000 συνταξιοδοτήσεις, που δεν αναπληρώθηκαν. Και σήμερα, δυστυχώς, εμφανίζονται πάνω από 120 ασθενείς εκτός ΜΕΘ να είναι διασωληνωμένοι», κατήγγειλε ο κ. Γιαννακός.

Όπως κατήγγειλε ο κ. Γιαννάκος, «Θα έπρεπε να διατάσσεται εισαγγελική παραγγελία για να διερευνηθούν τυχόν αξιόποινες πράξεις. Ο κάθε διασωληνωμένος ασθενής έχει μια σειρά προτεραιότητας στο σύστημα του ΕΚΑΒ. Στο πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Υγείας εμφανίζονται πάνω από 40 κρεβάτια κενά. Έχουμε ασθενείς που περιμένουν 10 -15 εκτός ΜΕΘ και πολλοί εξ αυτών χάνουν τη ζωή τους. Το υπουργείο Υγείας συνεχώς ανακοινώνει ότι η κάλυψη σε ΜΕΘ είναι 97 – 98%, υπολογίζοντας ότι υπάρχουν κενά κρεβάτια όταν πάνω από 120 ασθενείς βρίσκονται εκτός ΜΕΘ», συνέχισε.

«Βγαίνουν γιατροί και καταγγέλλουν επιλογές σε ΜΕΘ με ηλικιακά κριτήρια και αντί να ερευνηθούν οι ποινικές ευθύνες που υπάρχουν, εγκαλούνται για διασπορά ψευδών ειδήσεων η ΠΟΕΔΗΝ και οι γιατροί που κάνουν τις καταγγελίες. Το Σύστημα πρέπει να εξασφαλίζει ΜΕΘ σε όλους τους διασωληνωμένους ασθενείς. Από την στιγμή που δεν το πράττει, διαπράττονται αδικήματα και πρέπει η Εισαγγελία να τα ερευνήσει. Γι’ αυτό και εμείς την Δευτέρα (13/12) θα καταθέσουμε αναφορά στον Εισαγγελέα και ελπίζουμε να μη ξεχαστεί το ζήτημα και να διερευνηθούν οι όποιες ευθύνες», κατέληξε.

Λίγα 24ωρα μετά τις αρχικές καταγγελίες του ότι σε ορισμένα νοσοκομεία κρατούν κλειστές ΜΕΘ για να τις διαθέσουν σε VIP ασθενείς, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ επανέλαβε ότι «όλοι οι κοινοί θνητοί πρέπει να βρίσκουν ΜΕΘ και να μην είναι αποκλεισμένοι και να χάνουν τη ζωή τους σε κοινούς θαλάμους», πρόσθεσε.

Καταγγελίες και από την ΟΕΝΓΕ

Νωρίτερα το πρωί, και ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Παναγιώτης Παπανικολάου προχώρησε σε σοβαρότατες αποκαλύψεις για τον τρόπο διαχείρισης των κενών κλινών ΜΕΘ, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Όπως επεσήμανε ότι οι λεγόμενες VIP κλίνες ΜΕΘ, αφορούν συγκεκριμένες πανεπιστημιακές πτέρυγες εντατικής θεραπείας που δεν διευθύνονται από γιατρούς του ΕΣΥ αλλά από πανεπιστημιακούς καθηγητές. «Αυτό αφορά πολύ συγκεκριμένους ασθενείς και πολύ συγκεκριμένες λίγες πανεπιστημιακές κλινικές» επεσήμανε και έθεσε το εξής ερώτημα: «Έχετε ακούσει μητροπολίτη ή υπουργό να μένει πολλές ώρες εκτός ΜΕΘ; Ψάξτε να δείτε που είχαν νοσηλευτεί» είπε.

Ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, επιτέθηκε και στον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, δηλώνοντας εξοργισμένος με τις αναφορές του ότι οι 100 διασωληνωμένοι σε απλές κλίνες ήταν ασταθείς και δεν μπορούσαν να μεταφερθούν γι’ αυτό και μεταφέρθηκε σε ΜΕΘ του Ευαγγελισμού ο μητροπολίτης από το νοσοκομείο Αγρινίου.

Αναφερόμενος στις καταγγελίες του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, ο κ. Παπανικολάου, επεσήμανε ότι αυτό που ανέδειξαν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία είναι ότι έχει αυτοπαγιδευτεί η κυβέρνηση εξαιτίας του γεγονότος ότι φουσκώνει τον αριθμό κλινών ΜΕΘ που λέει ότι διαθέτει, χωρίς, όμως, να τις διαθέτει.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Έξι χρόνια χωρίς τον Ζακ: No Zackie, no peace

Ψυχραιμία μπροστά στα «βάσανα» της γαλλικής (κέντρο) αριστεράς

Το Διεθνές Απελευθερωτικό Μέτωπο καταγγέλει την Γαλλία για άγρια βία εναντίον ιθαγενών

Αττική Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από Σάββατο εώς Κυριακή πρωί λόγω εργασιών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα