Μια νέα τοιχογραφία με θέμα την αλληλεγγύη «υποδέχεται» φέτος τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς του 26ου Δημοτικού Σχολείου Ιλίου. Με δύο χέρια που αγκαλιάζουν τις οικογένειες των ξεριζωμένων προσφύγων του κόσμου να αποτελεί το θέμα της «τοιχογραφίας της αλληλεγγύης», το έργο που δημιουργήθηκε με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ολοκληρώνει την πολύχρωμη πρόσοψη του σχολείου.
«Στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας των εκπαιδευτικών, της Διεύθυνσης και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών σε μια σειρά από κοινωνικά θέματα, η πρόσκληση για συνεργασία με το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα έγινε δεκτή με μεγάλη χαρά», αναφέρει το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα. Την τοιχογραφία με τίτλο «Αλληλεγγύη- Solidarity» εμπνεύστηκε και δημιούργησε η καλλιτέχνιδα Νικόλ Τσώκου.
Σε μια μικρή εκδήλωση στον προαύλιο χώρο του σχολείου πριν από λίγες μέρες με αφορμή την ολοκλήρωση της τοιχογραφίας, ο Διευθυντής του Σχολείου Θεοφάνης Βώττης τόνισε ότι η εικαστική παρέμβαση έδωσε αφορμή για τον προβληματισμό των μαθητών σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα, ενώ η αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα, Μαρία Κλάρα Μαρτίν, υπενθύμισε ότι «η αλληλεγγύη δεν είναι μόνο ένα σύνθημα στον τοίχο, μια λέξη, είναι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε μπροστά, όλοι μαζί».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, Αναστάσιος Ντεβές, αναφέρθηκε στο ηχηρό μήνυμα που αποτυπώνεται στις συνειδήσεις όλων μέσα από την τοιχογραφία, καθώς «τα χέρια που αγκαλιάζουν το δράμα, την αγωνία, την ανάγκη για επιβίωση, τον ξεσπιτωμό μικρών και μεγάλων και είναι επί της ουσίας ‘τα δικά μας’».
Οι μαθητές ετοίμασαν και παρουσίασαν δρώμενα με κεντρικό θέμα την ειρήνη και την ανάγκη να χτίζουμε γέφυρες αντί για φράγματα. Την εκδήλωση τίμησαν μεταξύ άλλων εκ μέρους του Δήμου Ιλίου ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Δημήτριος Γαλούνης και η συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου του 3ου ΠΕ.ΚΕ.Σ., Φανή Τσιαμπάση.
Όπως έγραψε η Κωνσταντίνα, μαθήτρια της ΣΤ΄ Τάξης, σε ένα μήνυμά της: «Βλέποντας την καινούργια τοιχογραφία που έγινε στο σχολείο μας, αισθάνθηκα αγάπη και συμπάθεια για τους ανθρώπους που εγκατέλειψαν τη χώρα τους για οποιοδήποτε λόγο αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον για την οικογένειά τους», ενώ ο Χρήστος από την Δ’ Τάξη συμπλήρωσε: «Ελπίζω με την αυτή την τοιχογραφία οι άνθρωποι να ενώσουν τα χέρια τους και να μην τους διακρίνει το χρώμα, η θρησκεία, η γλώσσα και οι συνήθειες που μπορεί να έχουν».