ΑΘΗΝΑ
19:28
|
30.04.2024
Για έλλειψη διαλόγου κατηγορεί το υπουργείο Παιδείας η ΠΟΣΔΕΠ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για άλλη μια φορά η ΠΟΣΔΕΠ διαμαρτύρεται για την έλλειψη διαλόγου από πλευράς υπουργείου Παιδείας και ζητά από την υπουργό άμεση ενημέρωση και διάλογο κατά την προπαρασκευαστική φάση της διαμόρφωσης των νομοσχεδίων και όχι επί του τελικού σχεδίου

Ο επίσημος φορές εκπροσώπησης όλων των πανεπιστημίων της χώρας αναφέρει ότι αν προσκληθεί́ ξανά́ σε συνάντηση για παρουσίαση ενός ήδη διαμορφωμένου νομοσχέδιου λίγο πριν αυτό́ κατατεθεί́ στη δημόσια διαβούλευση τότε θα θεωρήσει ότι το υπουργείο «δεν επιθυμεί να λάβει υπόψη τις απόψεις των πανεπιστημιακών, ως άμεσα ενδιαφερομένων, μέσα από ουσιαστικό και γόνιμο διάλογο»

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΣΔΕΠ:

«Επειδή́ πληθαίνουν διαρροές στον τύπο για το περιεχόμενο ενός νέου νόμου – πλαίσιο για τα πανεπιστήμια, ενώ επαναλαμβάνονται από επίσημα χείλη προαναγγελίες που μεταθέτουν κάθε φορά τον χρόνο παρουσίασης του νομοσχεδίου, η ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ υπενθυμίζει ότι η Ομοσπονδία

‒ έχει από διετίας καταθέσει προτάσεις επί ερωτημάτων του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με νέο νόμο – πλαίσιο, χωρίς να λάβει απάντηση [1], και

‒ έχει ζητήσει να συμβάλει κατά τη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τα πανεπιστήμια, ώστε αυτό να αποτελεί προϊόν συγκλίσεων και συναινέσεων, οι οποίες είναι προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα των νομοθετικών ρυθμίσεων και μεταρρυθμίσεων [2].

Η ΠΟΣΔΕΠ διαμαρτύρεται για άλλη μια φορά για την έλλειψη διαλόγου του Υπουργείου με τον επίσημο φορέα εκπροσώπησης όλων των Πανεπιστημιακών και ζητά εκ νέου από το Υπουργείο άμεση ενημέρωση και διάλογο κατά την προπαρασκευαστική φάση της διαμόρφωσης των νομοσχεδίων και όχι επί του τελικού σχεδίου.

Η ΠΟΣΔΕΠ επαναλαμβάνει ότι αν προσκληθεί ξανά σε συνάντηση για παρουσίαση ενός ήδη διαμορφωμένου νομοσχεδίου λίγο πριν αυτό κατατεθεί στη δημόσια διαβούλευση, τότε θα θεωρήσει ότι το υπουργείο αγνοεί την Ομοσπονδία και δεν επιθυμεί να λάβει υπόψη τις απόψεις των πανεπιστημιακών, ως άμεσα ενδιαφερομένων, μέσα από ουσιαστικό και γόνιμο διάλογο»

Εφαρμόστε τον νόμο για την ελεγχόμενη πρόσβαση αλλιώς τέλος η χρηματοδότηση

Εντωμεταξύ, λήγει, μεθαύριο,Τετάρτη 15 Νοεμβρίου η προθεσμία που έθεσε ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για τα ΑΕΙ, Άγγελος Συρίγος προς του Πρυτάνεις να  έχουν έως τότε,συντάξει  το σχέδιο ασφάλειας και προστασίας του Α.Ε.Ι. και τον  κανονισμό ελεγχόμενης πρόσβασης του Α.Ε.Ι. ( άρθρο 17 του ν. 4777/2021).

Ο Άγγελος Συρίγος με το έγγραφο -τελεσίγραφο επισημαίνει στους Πρυτάνεις (σ.σ.που έχουν εκκρεμότητες σχετικά με την εφαρμογή του νόμου)  ότι «έχουν παρέλθει ήδη οκτώ μήνες και  εκκρεμεί από πλευράς σας η υλοποίηση των σχετικών  ενεργειών και η αποστολή των αντίστοιχων αποφάσεων στο υπουργείο».

Παράλληλα ο υφυπουργός προτρέπει τους Πρυτάνεις να εφαρμόσουν τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος “Κεραμέως” και να αποστείλουν τις αποφάσεις και τα απαραίτητα στοιχεία το αργότερο έως την 15η Δεκεμβρίου 2021.

«Μετά την πάροδο της ως άνω προθεσμίας και κατόπιν αξιολόγησης των υποβληθέντων στοιχείων από τα Α.Ε.Ι., το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων θα χρηματοδοτήσει τα Α.Ε.Ι. που έχουν προβεί στις απαραίτητες ενέργειες σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία» καταλήγει ο κ. Συρίγος.

Με πληροφορίες από esos.gr

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο πλευρό των Παλαιστινίων φοιτητές στη Βηρυτό

SAVE ART: Κραυγή απόγνωσης από μαθητές & μαθήτριες του Μουσικού και Καλλιτεχνικού Σχολείου Θεσσαλονίκης

Άτυπο ευρωπαϊκό ακαδημαϊκό εμπάργκο σε βάρος του, διαπιστώνει το Ισραήλ

The whole world is watching: Το αντιπολεμικό κίνημα σαρώνει τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα