ΑΘΗΝΑ
02:45
|
27.04.2024
Από αναβολή σε αναβολή το υποτιθέμενο σχέδιο κυρώσεων κατά της Τουρκίας για τα Βαρώσια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για μία ακόμη φορά απόψε επιβεβαιώθηκε η απροθυμία των άλλων μελών της ΕΕ και η αδυναμία Ελλάδας και Κύπρου να επιβάλλουν την άσκηση κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας για τις κατάφωρες παραβιάσεις αποφάσεων του ΟΗΕ στα Βαρώσια.

Αρκέστηκαν για μία ακόμη φορά τα κράτη μέλη στην έκφραση… αλληλεγγύης απέναντι στην Κύπρο ενώ υποτίθεται πως υποστήριξαν την διαπραγματευτική διαδικασία υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών και τον Ειδικό Αντιπρόσωπο και επικεφαλής της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Κόλιν Στιούαρτ.

View image on Twitter

Ειδικότερα, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, ζήτησε να μην ληφθεί αποόφαση όσον αφορά στην επιβολή μέτρων για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες με το άνοιγμα των Βαρωσίων, προτάσσοντας το γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση συνασπισμού δεν είχε τον απαιτούμενο χρόνο να μελετήσει το έγγραφο επιλογών που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα, καθώς και τις επιπτώσεις των όποιων αποφάσεων ληφθούν.

Με την προσέγγιση της Γερμανίας συντάχθηκε η Ιταλία, ενώ η Ολλανδία εξέφρασε γενική επιφύλαξη ως προς το ενδεχόμενο λήψης των όποιων μέτρων.

Στον αντίποδα, ο Ζοζέπ Μπορέλ φέρεται να αναγνώρισε την καταλυτική σημασία της υιοθέτησης τολμηρών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης σε σχέση με την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου για την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος.

Τη γενικότερη προσέγγιση του Ύπατου Εκπροσώπου και της Λευκωσίας ως προς την ανάγκη λήψης συγκεκριμένων αποφάσεων υποστήριξαν, κατά τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Εσθονία, η Αυστρία, η Μάλτα και το Λουξεμβούργο.

Ειδικότερα, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Αυστρία, η Γαλλία, η Ελλάδα και το Λουξεμβούργο, εξέφρασαν την άποψη ότι η εν λόγω προσέγγιση είναι απολύτως λογική και δικαιολογημένη, σημειώνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα σταλούν λανθασμένα μηνύματα προς την Τουρκία.

Συμφωνήθηκε τελικά πως η Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσώπων (COREPER) θα αξιολογήσει περαιτέρω τις επιλογές που βρίσκονται στο τραπέζι, οι οποίες περιλαμβάνουν επίσης (τάχα) τη δημιουργία ενός ειδικού καθεστώτος κυρώσεων που θα επικεντρώνεται σε πρόσωπα και οντότητες που έχουν άμεση ανάμειξη στο άνοιγμα τμήματος των Βαρωσίων μετά τον Ιούλιο του 2021.

Οι υπουργοί επανέλαβαν ότι είναι σημαντικό η Τουρκία να εμπλακεί εκ νέου σοβαρά στη διαδικασία του ΟΗΕ και να απέχει από κάθε ενέργεια που θα επιδείνωνε περαιτέρω την κατάσταση στο πεδίο.

Τι είπαν για Ουκρανία και Λευκορωσία

Όσον αφορά την Ουκρανία, η ανακοίνωση του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών αναφέρει ότι το ζήτημα της Ουκρανίας και η συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορά της θα επανέλθει στη Σύνοδο Κορυφής.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικής Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ενωμένη και σταθερή υποστηρίζοντας την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» και προσέθεσε ότι «οι υπουργοί ήταν πολύ ξεκάθαροι σήμερα, ότι οποιαδήποτε επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας θα έχει πολιτικές συνέπειες και υψηλό οικονομικό κόστος για τη Ρωσία».

Στη συνέχεια, οι υπουργοί εξέτασαν την κατάσταση στη Λευκορωσία, υπό το πρίσμα της πέμπτης δέσμης κυρώσεων που συμφωνήθηκαν πρόσφατα. Θεωρήθηκε ότι τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν κατά της χρήσης των μεταναστών είχαν αποφέρει αποτελέσματα.

Πηγές: Euronews, Deutche Welle

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα