ΑΘΗΝΑ
15:02
|
03.05.2024
Σε περίπτωση που η FED, ανεβάσει τα επιτόκια, η πίεση στο τουρκικό νόμισμα αναμένεται να ενταθεί ακόμα περισσότερο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέα βουτιά κατά 7% κατέγραψε σήμερα η τουρκική λίρα μέσα σε μερικά λεπτά, σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο κοντά στις 15 λίρες έναντι του δολαρίου, εν μέσω ανησυχιών για τη ριψοκίνδυνη οικονομική πολιτική του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και τις προοπτικές μιας ακόμα μείωσης επιτοκίων την Πέμπτη.

Η ξαφνική πτώση, που σχετίζεται και με την υποβάθμιση, την Παρασκευή, της προοπτικής του αξιόχρεου του δημοσίου της Τουρκίας από σταθερό σε αρνητικό από τον οίκο αξιολόγησης Standard and Poor’s, είχε ως αποτέλεσμα το νόμισμα να βρεθεί με το ήμισυ της αξίας που είχε στα τέλη της περασμένης χρονιάς, τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό σε μια μεγάλη αναδυόμενη αγορά που εξαρτάται πολύ από τις εισαγωγές.

Η κεντρική τράπεζα προσπάθησε να συγκρατήσει την πτώση του νομίσματος παρεμβαίνοντας στην αγορά συναλλάγματος τρεις φορές τις δύο τελευταίες εβδομάδες μέσω πώλησης δολαρίων. Έως σήμερα στις 10:15 ώρα Ελλάδας δεν είχε ανακοινώσει νέες παρεμβάσεις, ενώ η τιμή τελικά σταθεροποιήθηκε στις 14,4741 λίρες ανά δολάριο στις 10:09 π.μ. στην Κωνσταντινούπολη.

Την Πέμπτη η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, δεχόμενη πιέσεις από τον Ερντογάν, αναμένεται να μειώσει και πάλι τα τραπεζικά επιτόκια, πιθανότατα κατά 100 μονάδες βάσης, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, παρά το γεγονός ότι τον περασμένο μήνα ο πληθωρισμός κατέγραψε άλμα στο 21,3%.

Σε περίπτωση που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, ανεβάσει τα επιτόκια, όπως θεωρείται πιθανό λόγω αύξησης του πληθωρισμού στη χώρα, η πίεση στο τουρκικό νόμισμα αναμένεται να ενταθεί ακόμα περισσότερο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ημέρες παθών και θαυμάτων στην αγορά εργασίας (της αναλήψεως στα ΑΤΜ για αυξήσεις και Δώρα)

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Πάνω από 250.000 οι διασυνδέσεις των POS με τις ταμειακές μηχανές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα