ΑΘΗΝΑ
05:05
|
07.05.2024
Προανήγγειλε νέα πολύ γρήγορη διαδικασία που θα μπορούσε να άρει τα εμπόδια στην ενταξιακή διαδικασία των Σκοπίων ακόμη και σε ένα εξάμηνο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στροφή 180 μοιρών στην πολιτική της Βουλγαρίας για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας έκανε σήμερα με συνέντευξή του στους Financial Times ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, Κίριλ Πέτκοφ.

Ο Πέτκοφ ανακοίνωσε με λίγα λόγια η χώρα του θα άρει τα εμπόδια που ορθώνει εδώ και καιρό στην προσπάθεια των Σκοπίων για ένταξη στην Ε.Ε., κάνοντας λόγο για επίλυση της διαφοράς ανάμεσα στις δύο χώρες ακόμη και μέσα σε ένα εξάμηνο.

Τόνισε πως θα προτείνει στα Σκόπια μία νέα πολύ γρήγορη διαδικασία τονίζοντας πως προέχει ο συμβιβασμός και η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες και πως στη συνέχεια μπορούν να επιλυθούν πιο εύκολα οι διμερείς διαφορές.

Ανέφερε επίσης πως η κυβέρνησή του θα χρησιμοποιήσει «ομάδες εργασίας, ώστε να βρούμε λύσεις σε ζητήματα όπως η κοινή οικονομική δραστηριότητα, οι υποδομές, ο πολιτισμός και η Ιστορία».

Εκτίμησε πως μόλις διευθετηθούν τα εκκρεμή ζητήματα, «μπορούμε με χαρά να υπογράψουμε την ένταξη της Μακεδονίας στην ΕΕ».

Πέρα από τις σχέσεις με τη γειτονική Βόρεια Μακεδονία, ο νέος πρωθυπουργός της Βουλγαρία αναφέρθηκε και στην κλιμάκωση των προσπαθειών αντιμετώπισης της πανδημίας που έχει τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας στην Ευρώπη και παγκοσμίως αλλά και τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμών.

Νέα κυβέρνηση μετά από τρεις διαδοχικές εκλογές

Υπενθυμίζεται ότι μετά την ήττα της προηγούμενης κυβέρνησης του Μπόικο Μπόρισοφ στις εκλογές του περασμένου Απρίλη, ακολούθησαν διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις τον Ιούλιο και τον Νοέμβριο.

Στις τελευταίες εκλογές το κεντρώο κόμμα του Κίριλ Πέτκοφ «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» (ΡΡ) πήρε περίπου το ένα τέταρτο των ψήφων. Στη συνέχεια συγκρότησε κυβέρνηση με εταίρους το «Σοσιαλιστικό Κόμμα» και το κόμμα ΙΤΝ του ποπ σταρ Σλάβι Τριφόνοφ και το φιλελεύθερο κόμμα «Δημοκρατική Βουλγαρία». Την Δευτέρα τα κόμματα του κυβερνητικού σχήματος συνεργασίας ολοκλήρωσαν την συμφωνία κυβερνητικού συνασπισμού.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κάιρο: Η Χαμάς αποδέχεται την πρόταση για κατάπαυση πυρός

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Καταδικάζουμε απερίφραστα την Ισραηλινή εντολή εκκένωσης της Ράφα

Νεμπένζια: Το δυτικό ενδιαφέρον για την ειρηνική χρήση του διαστήματος είναι υποκριτικό

Τι πραγματικά συμβαίνει στη «Γη των όρθιων ανθρώπων»;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα