ΑΘΗΝΑ
05:40
|
26.04.2024
Κηδεύεται σήμερα το μεσημέρι στη Φθιώτιδα ο αγωνιστής της Αριστεράς Στέργιος Κατσαρός, που «έφυγε» το περασμένο Σάββατο σε ηλικία 83 ετών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Στέργιος Κατσαρός γεννήθηκε το 1938 στο Βαθύκοιλο Φθιώτιδας και μεγάλωσε στον απόηχο του αγώνα των ανταρτών και των ανταρτισσών στην περιοχή.

Κριτικός στις αυθεντίες, τόσο στο χώρο της πολιτικής όσο και στο χώρο της θεωρίας, δεν έπαψε να ερευνά και να ψάχνει μέχρι μεγάλη ηλικία. Σεμνός και αυθεντικός λαϊκός αγωνιστής, συμπαραστάτης κάθε διωκόμενου, άφησε βαθύ ίχνος στην Ιστορία της επαναστατικής αριστεράς και του ανατρεπτικού κινήματος στη χώρα μας, αλλά ταυτόχρονα και τις καλύτερες εντυπώσεις σε όσους είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν.

Στο γνωστό του βιβλίο «Εγώ, ο προβοκάτορας ο τρομοκράτης» που κυκλοφόρησε το 1999 από τις εκδόσεις «Μαύρη Λίστα» καταθέτει την προσωπική του μαρτυρία σχετικά με το ζήτημα της ένοπλης δράσης, διαπερνά τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 που σημαδεύτηκαν από την δράση του Τσε Γκεβάρα και από τους «αντάρτες πόλεων» στην Ευρώπη.

Γραμμένη σε πρώτο πρόσωπο, η ζωντανή αυτή αφήγηση του Στέργιου Κατσαρού μας μεταφέρει στα βήματά του, από τη Νεολαία Λαμπράκη και τα οδοφράγματα των Ιουλιανών το 1965, που επέδρασσαν σημαντικά στην πολιτική του διαμόρφωση, στο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου το 1967 και την παρανομία, και από την Κούβα, στην οποία ο Κατσαρός βρέθηκε ως… ναυαγός λίγο μετά το θάνατο του Τσε Γκεβάρα, στην Τήνο και στις παράνομες επαφές στο σπίτι του Γιαννούλη Χαλεπά…

Η δεύτερη αυτή περίοδος της παρανομίας θα τον οδηγήσει στις φυλακές του Κορυδαλλού και της Αίγινας, ύστερα από την καταδίκη του σε ισόβια κάθειρξη από τη Χούντα για την δράση του μέσα από την οργάνωση «Λαϊκή Πάλη».

Μέσα στην πολυκύμαντη διαδρομή της ζωής του ο Στέργιος Κατσαρός παρών σε όλες τις μάχες των τελευταίων 60 χρόνων, συμμετείχε σε συλλογικές απεργίες πείνας για την υπεράσπιση κρατουμένων αλλά και σε προσπάθειες πολιτικής ενοποίησης τμημάτων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, όπως για παράδειγμα το 1989 στο εγχείρημα της ΕΑΣ στο οποίο συμμετείχε μέσα από την ΟΚΔΕ -Σπάρτακος.

Το 1996 συμμετείχε στα ψηφοδέλτια της Μαχόμενης Αριστεράς ενώ στην περιοχή του, το Μαρούσι, στήριζε και συμμετείχε στην κίνηση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς “Εκτός των Τειχών”.

Ακούστε στη συνέχεια ηχητικό απόσπασμα ευρύτερης συνέντευξης που είχε παραχωρήσει ο Στέργιος Κατσαρός στον Νίκο Ξηρουδάκη τον Νοέμβρη του 2011 στη σειρά των ραδιοφωνικών εκπομπών «Το Βάθος του ουρανού είναι κόκκινο». Μιλάει, μεταξύ άλλων, τόσο για τα Ιουλιανά όσο και για το μεταπολιτευτικό κίνημα του εργοστασιακού συνδικαλισμού.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ: Εκατοντάδες νέες συλλήψεις φιλοπαλαιστίνιων φοιτητών

Τετράωρη στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ την Παρασκευή

Αποδοκιμασία του Μάικ Τζόνσον στο Κολούμπια

Καλέσματα από Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την απεργία της Πρωτομαγιάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα