Το μεταλλαγμένο στέλεχος «Όμικρον» του κορονοϊού εξαπλώνεται ταχύτερα από οποιοδήποτε προηγούμενο στέλεχος και πιθανότατα έχει ήδη φτάσει ήδη σε όλες τις χώρες του κόσμου, προειδοποίησε σήμερα, Τρίτη (14/12), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
«Η Όμικρον μεταδίδεται με ρυθμό που δεν έχουν δε σε καμία από τις προηγούμενες παραλλαγές», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπεργεσούς κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας, προσθέτοντας ότι ήδη 77 χώρες έχουν αναφέρει κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους Όμικρον. «Στην πραγματικότητα, η Όμικρον πιθανότατα έχει φτάσει στις περισσότερες χώρες, ακόμη και σε αυτές που δεν έχει εντοπιστεί», συμπλήρωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.
Πρόσθεσε δε ότι ο Οργανισμός ανησυχεί για τις χώρες που θεωρούν ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος Όμικρον αποτελεί πιο ήπια παραλλαγή του κορονοϊού.
«Έχουμε μάθει μέχρι τώρα ότι υποτιμούμε πόσο επικίνδυνος είναι ο ιός», σημείωσε ο Τέντρος και πρόσθεσε: «Ακόμη κι αν η Όμικρον προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσηση, ο μεγάλος αριθμός των νέων κρουσμάτων θα μπορούσε για μια ακόμη φορά να θέσει σε δοκιμασία συστήματα υγείας χωρών που δεν είναι προετοιμασμένες».
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ προειδοποίησε, επίσης, ότι τα εμβόλια από μόνα τους δεν μπορούσε να προστατεύσουν τις χώρες από την επέλαση του στελέχους Όμικρον, επισημαίνοντας τη σημασία χρήσης μάσκας και τήρησης των αποστάσεων στις κοινωνικές συναναστροφές.
«Τα εμβόλια δεν υποκαθιστούν τη μάσκα. Ούτε τις αποστάσεις. Ούτε τον αερισμό των χώρων και την υγιεινή των χεριών. Είναι απαραίτητα όλα αυτά τα μέτρα. Εφαρμόστε τα με συνέπεια», πρόσθεσε ο Τέντρος.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Δρ Μάικ Ράιαν, εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος έκτακτης ανάγκης για την υγεία του ΠΟΥ, δήλωσε ότι τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας, όπως η χρήση μάσκας και η τήρηση αποστάσεων δεν θα σταματήσουν μεν πλήρως τη μετάδοση του ιού, αλλά θα μειώσουν τη πίεση προς τα συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο.
Ο Δρ Ράιαν τόνισε ότι οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο πρέπει να προετοιμαστούν για ένα κύμα κρουσμάτων, φροντίζοντας να ενισχύσουν με προσωπικό τα νοσοκομεία και τις διασφαλίσουν αποθέματα οξυγόνου, αλλά και να συνεχίσουν τις πιέσεις προς τους ανεμβολίαστους ώστε να εμβολιαστούν.
Ο Τέντρος εξέφρασε επίσης την ανησυχία του ότι η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων από τις πλούσιες χώρες στο σύνολο του πληθυσμού τους θα επιδεινώσει την ανισότητα όσον αφορά τα εμβόλια. Ξεκαθάρισε ότι ο ΠΟΥ δεν αντιτίθεται στη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων σε ομάδες που κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά, αλλά πρόσθεσε ότι βασική προτεραιότητα παραμένει ο εμβολιασμός όσων δεν έχουν κάνει ακόμη ούτε μία δόση.
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ τόνισε ότι 41 χώρες εμφανίζουν ποσοστό εμβολιασμού μικρότερο του 10%, ενώ 98 χώρες ποσοστό μικρότερο του 40%.
«Βλέπουμε επίσης σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ πληθυσμιακών ομάδων στην ίδια χώρα», τόνισε και πρόσθεσε: «Αν επιτρέψουμε να συνεχιστούν οι ανισότητες, θα επιτρέψουμε και στην πανδημία να συνεχιστεί».
Υπενθυμίζεται εξάλλου πως όπως έδειξαν τα προκαταρκτικά εργαστηριακά δεδομένα που δημοσίευσαν την προηγούμενη εβδομάδα οι εταιρείες Pfizer και BioNTech, η παραλλαγή «Όμικρον» μειώνει σημαντικά την προστασία έναντι της μόλυνσης που παρέχει το διδοσικό εμβόλιό τους, ενώ και οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης δημοσίευσαν τη Δευτέρα μελέτη σύμφωνα με την οποία τα εμβόλια των Pfizer και AstraZeneca είναι λιγότερα αποτελεσματικά κατά του κορονοϊού.
Ωστόσο, τα διδοσικά εμβόλια πιθανότατα εξακολουθούν να παρέχουν προστασία έναντι της σοβαρής νόσησης, ενώ οι εταιρείες Pfizer και BioNTech διαπίστωσαν ότι μια ενισχυτική δόση αυξάνει το επίπεδο προστασίας έναντι της μετάλλαξης «Όμικρον».