ΑΘΗΝΑ
13:55
|
23.04.2024
«Διαφήμιση για απούλητα προϊόντα» χαρακτηρίζει την σύσταση για τριμηνιαία δόση του εμβολίου της Pfizer Ρώσος ερευνητής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας ερευνητής από την επιστημονική ομάδα που συνέβαλλε στη δημιουργία του ρωσικού εμβολίου Sputnik V άσκησε σκληρή κριτική στην ανακοίνωση της αμερικανικής εταιρείας Pfizer για την ανάγκη ενισχυτικής δόσης των εμβολίων ενάντια στον κορονοϊό κάθε τρεις μήνες.

«Δεν το συνιστούμε και δεν βλέπω την ανάγκη», δήλωσε στο RIA Novosti την Τρίτη ο Ντένις Λογκούνοφ, αναπληρωτής διευθυντής στο Ινστιτούτο Gamaleya. «Αυτό που δημοσιεύει τώρα η Pfizer μοιάζει με διαφήμιση ενός απούλητου προϊόντος, όχι με αποδεδειγμένη έρευνα. Προς το παρόν, δημοσιεύονται τα ενδιάμεσα αποτελέσματα και θα ήταν βιαστικό να τα χρησιμοποιήσουμε για να δικαιολογήσουμε την απόφαση να εμβολιάζονται οι άνθρωποι μαζικά κάθε τρεις μήνες».

Μελέτες  που δημοσιεύθηκαν τον Οκτώβριο έδειξαν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου Pfizer-BioNtech στην πρόληψη της μόλυνσης μειώνεται από 88% σε 47% μετά από έξι μήνες. Ωστόσο, η ίδια ανάλυση έδειξε πως ο εμβολιασμός  εξακολουθούσε να είναι 90% αποτελεσματικός στην πρόληψη της νοσηλείας μετά από το ίδιο χρονικό διάστημα.

Από τον Οκτώβριο και εξής, οι ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου της Pfizer έχουν γίνει ευρέως διαθέσιμες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Η αμερικανική εταιρεία δημοσίευσε δεδομένα που δείχνουν ότι τρεις δόσεις φάνηκε να παρέχουν καλή προστασία έναντι του Covid-19, ακόμη και με την εξάπλωση της παραλλαγής Omicron.

Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Άλμπερτ Μπουρλά, είπε στο CNBC ότι μπορεί τελικά να χρειαστεί και μια τέταρτη δόση, εξαιτίας της νέας μετάλλαξης.

Ορισμένοι ειδικοί έχουν υποστηρίξει πως τα συνολικά μέχρι στιγμής διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν ότι τα εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά στην πρόληψη σοβαρών επιπλοκών της  Covid-19 ακόμη και μετά από έξι μήνες.

Μια συγκριτική μελέτη εμβολίων που διεξήχθη μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου έδειξε ότι, μετά από έξι μήνες, το εμβόλιο Sputnik V ήταν το πιο αποτελεσματικό στην πρόληψη της θνησιμότητας από τον Covid-19 και δεύτερο, μετά από αυτό της Moderna, στην πρόληψη της μόλυνσης. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι δόθηκε το πράσινο φως για την χρησιμοποίησή του σε περισσότερες από 70 χώρες, δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, με τη Μόσχα να επικαλείται γραφειοκρατικά εμπόδια.

ΠΗΓΗ: RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Όλαφ Σολτς: «Ο Πούτιν δεν έχει το δικαίωμα να επικαλείται τον Καντ»

Ελβετία: «Ξεπάγωσαν» ρωσικά κεφάλαια αξίας 150 εκατ. ευρώ

Συναυλία αλληλεγγύης στον αγώνα των εκπαιδευτικών

Ιταλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι εντόπισαν τον ακριβή χώρο ταφής του Πλάτωνα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα