Επιστήμονες που ερευνούν τα κητώδη στη Μεσόγειο ταυτοποίησαν τουλάχιστον τέσσερα διαφορετικά είδη, μεταξύ των οποίων φάλαινες-φυσητήρες και τρία είδη δελφινιών, στα θαλάσσια οικόπεδα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, όπου η Total Energies, η ExxonMobil και τα ελληνικά ΕΛΠΕ πρόκειται να ξεκινήσουν σεισμικές δοκιμές για την αναζήτηση πετρελαίου και ορυκτού αερίου, σύμφωνα με νέα έκθεση του ελληνικού γραφείου της Greenpeace που δημοσιεύεται σήμερα. Η Greenpeace προειδοποιεί για τις τρομερές απειλές για τα θηλαστικά αυτά, όπως ο εξαιρετικά δυνατός θόρυβος και η ρύπανση από τις σεισμικές εκρήξεις, αν τα σχέδια των πετρελαϊκών εταιρειών προχωρήσουν.
Η έρευνα που διεξήγαγε το ελληνικό γραφείο της Greenpeace σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος αφορούσε σε οπτικοακουστική καταγραφή, κατά την οποία εντοπίστηκαν τουλάχιστον τέσσερα είδη κητωδών, μεταξύ των οποίων φάλαινες-φυσητήρες και τρία διαφορετικά είδη δελφινιών (σταχτοδέλφινα, ζωνοδέλφινα, στενόρυγχα δελφίνια). Οι επιστήμονες εξέτασαν μια συνολική απόσταση 5.971 χιλιομέτρων εντός της θαλάσσιας περιοχής της Ελληνικής Τάφρου, η οποία καλύπτει τα δύο θαλάσσια οικόπεδα που το ελληνικό δημόσιο μίσθωσε το 2019 στους δύο πετρελαϊκούς κολοσσούς και τα ΕΛΠΕ. Το οικόπεδο «Νοτιοδυτική Κρήτη» βρίσκεται περίπου 16,5 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του νησιού της Κρήτης, ενώ το θαλάσσιο οικόπεδο “Δυτική Κρήτη” βρίσκεται περίπου 120 χιλιόμετρα δυτικά.
«Η Total Energies, η ExxonMobil και τα ΕΛΠΕ με τα σχεδιαζόμενα έργα πρόκειται να εκθέσουν απειλούμενα είδη και κρίσιμα οικοσυστήματα σε αφόρητο θόρυβο και ρύπανση από τις σεισμικές εκρήξεις και τις γεωτρήσεις βαθέων υδάτων. Και για ποιο λόγο; Για να συνεχίσουν την παραγωγή και καύση πετρελαίου και αερίου, την πιο βρώμικη και ακριβή ενέργεια, τη στιγμή που οφείλουμε να απομακρυνθούμε επειγόντως από αυτά», δήλωσε ο Κωστής Γριμάνης, υπεύθυνος εκστρατείας για το κλίμα και την ενέργεια στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.
Η έκθεση προσδιορίζει τη Μεσόγειο ως ένα κρίσιμο οικοσύστημα για τη θαλάσσια ζωή, που ήδη βιώνει τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Τα τέσσερα είδη που εντοπίστηκαν στην Ελληνική Τάφρο είναι ευάλωτα και οι πληθυσμοί τους ήδη απειλούνται. Κατά συνέπεια, είναι πιο επείγον από ποτέ να προστατεύσουμε τη βιοποικιλότητα της περιοχής και να βάλουμε τέλος στα σχέδια εξόρυξης ορυκτών καυσίμων που υποστηρίζονται από την ελληνική κυβέρνηση.
«Πρόσφατα, ένας άλλος πετρελαϊκός γίγαντας, η Shell, κέρδισε υπόθεση που της επιτρέπει να ξεκινήσει διαδικασία σεισμικών ερευνών στις ακτές της Νότιας Αφρικής, όπου κάθε δέκα δευτερόλεπτα ισχυρότατες εκρήξεις θα σημειώνονται σε πεδίο αναπαραγωγής φαλαινών. Ο αγώνας εκεί δεν σταματάει, αξίζει όμως πραγματικά να γίνει κάτι τέτοιο και στη Μεσόγειο; Έτσι θέλουμε να είναι οι θάλασσές μας; Οποιοδήποτε αντίστοιχο σχέδιο θα πρέπει να εγκαταλειφθεί άμεσα από την Total Energies (και τους εταίρους της) προτού η Μεσόγειος μετατραπεί από επίγειο παράδεισο σε μια κλειστή νεκρή θάλασσα», συμπλήρωσε ο κ. Γριμάνης.
Η Total Energies επένδυσε πρόσφατα σε εκστρατεία επαναπροσδιορισμού της επωνυμίας και του προφίλ της, ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ, για να μας πείσει ότι είναι μία πράσινη και υπεύθυνη εταιρεία. Η διαφήμιση και οι χορηγίες επιτρέπουν σε αυτές τις εταιρείες να συνεχίσουν να καταστρέφουν τον πλανήτη για το κέρδος. Αυτό όμως στην πραγματικότητα είναι ένα προπέτασμα καπνού που πρέπει να διαλύσουμε για να δούμε τι κρύβεται από πίσω: μία τεράστια απειλή για το κλίμα και μία σοβαρή πιθανότητα οι φάλαινες και τα δελφίνια στη Μεσόγειο να υποστούν ανεπανόρθωτη ζημιά. Από τον περασμένο Οκτώβριο, η Greenpeace σε συνεργασία με πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών, ζητώντας έναν νέο νόμο που θα απαγορεύει τις διαφημίσεις και τις χορηγίες των ορυκτών καυσίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εάν ένα εκατομμύριο πολίτες της ΕΕ υπογράψουν το αίτημά μας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να εξετάσει την κατάθεση ενός νέου νόμου.
Η Greenpeace απαιτεί να ακυρωθούν αμέσως όλα τα σχέδια έρευνας υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Οποιαδήποτε νέα επένδυση στο ψευδώς διαφημιζόμενο «καλό» ορυκτό αέριο θα μετατραπεί σε λίγα χρόνια σε αδρανή κεφάλαια με ολέθριες συνέπειες για την οικονομία, τους Έλληνες & Ευρωπαίους φορολογούμενους και τους φυσικούς πόρους της χώρας. Η παρούσα έρευνα αποτελεί άλλη μια απόδειξη για τη σημασία της Ελληνικής Τάφρου για τα κητώδη και την παγκόσμια φυσική μας κληρονομιά. Η επιλογή τόσο των εταιρειών όσο και της ελληνικής κυβέρνησης να θέσουν περαιτέρω σε κίνδυνο κρίσιμα ενδιαιτήματα της Μεσογείου με σεισμικές έρευνες και εξορύξεις πετρελαίου και αερίου δεν μπορεί παρά να σημαίνει ότι οι προθέσεις τους για μια απανθρακοποιημένη κοινωνία είναι κενά λόγια.