ΑΘΗΝΑ
23:24
|
26.04.2024
Τα Εμιράτα ακροβατούν επιχειρώντας λεπτές ισορροπίες στη «μάχη» των ΗΠΑ με ανταγωνιστές τους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Πάγο» στη συνέχιση συνομιλιών για την αγορά δεκάδων μαχητικών τύπου F-35 από τις ΗΠΑ βάζουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) μετά τις επίμονες προσπάθειες της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν να τα αναγκάσουν να πάρουν αποστάσεις από την Κίνα και να σταματήσουν ή να περιορίσουν δραστικά συμφωνίες συνεργασίας με κινεζικούς ομίλους υψηλής τεχνολογίας όπως είναι ο τηλεπικοινωνιακός όμιλος Huawei.

Εμιρατινοί αξιωματούχοι μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNN αποκάλυψαν την ανάσχεση περαιτέρω διαπραγματεύσεων για μία συμφωνία πολλών δεκάδων δις. δολαρίων τονίζοντας πως ήδη τα ΗΑΕ ενημέρωσαν σχετικά τις αρμόδιες υπηρεσίες στις ΗΠΑ αναφέροντας πως σε αυτή την απόφαση οδήγησαν τεχνικά ζητήματα, επιχειρησιακοί περιορισμοί από τις αμερικανικές αρχές και μία νέα ανάλυση κόστους-οφέλους γύρω από την αντικατάσταση δεκάδων παλιών μαχητικών τύπου.

Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι επανειλημμένα έχουν ασκήσει πιέσεις στα ΗΑΕ να αποκλείσουν την κινέζικη τηλεπικοινωνιακή εταιρία Huawei από το στήσιμο του δικτύου νέας γενιάς 5G με πρόφαση την πιθανότητα «κινδύνων ασφαλείας» για τα αμερικανικά οπλικά συστήματα που φέρουν τα μαχητικά F-35.

Οι Εμιρατινοί αξιωματούχοι από την άλλη προσπαθούν να αποφύγουν να μπουν στη μέση του σφοδρού ανταγωνισμού ΗΠΑ-Κίνας και ενός πιθανού νέου «ψυχρού πολέμου» καθώς οι πρώτες είναι ένας από τους κύριους στρατηγικούς εταίρους των Εμιράτων και η Κίνα από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους τους.

Μέσα στο τρέχον 24ωρο αντιπροσωπεία στρατιωτικών αξιωματούχων από τα ΗΑΕ αναμένεται να μεταβούν στο Πεντάγωνο για συνομιλίες με Αμερικανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους που θα έχει ευρύτερη ατζέντα αλλά είναι σίγουρο πως θα θίξει και την αναστολή των συνομιλιών για την αγορά των F-35.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Αρνητικές οι προοπτικές της Boeing

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα