Ένας από τους ανθρώπους που τραυματίστηκαν στο δυστύχημα στο οποίο ενεπλάκη φορτηγόπου μετέφερε κρυμμένους παράτυπους μετανάστες στο νότιο Μεξικό υπέκυψε χθες Τρίτη, ανακοίνωσαν οι αρχές, αυξάνοντας στους 56 νεκρούς τον απολογισμό των θυμάτων της τραγωδίας της περασμένης εβδομάδας.
Το υπουργείο Υγείας της νότιας μεξικανικής πολιτείας Τσιάπας ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ότι υπέκυψε εξαιτίας επιπλοκών των «κρανιοεγκεφαλικών και θωρακικών τραυμάτων» που υπέστη.
Οι αρχές διενεργούν έρευνα για την ταυτότητα και την εθνικότητα του μετανάστη, ενός από τους 160 ανθρώπους που ταξίδευαν, στοιβαγμένοι στο ρυμουλκό του φορτηγού, σε αυτοκινητόδρομο της Τσιάπας την 9η Δεκεμβρίου.
Ο νέος θάνατος αύξησε στους 56 τον αριθμό των θανάτων εξαιτίας του δυστυχήματος, που σημειώθηκε όταν το όχημα –δεν υπάρχει αμφιβολία πως είχε αναπτύξει υπερβολική ταχύτητα– ανατράπηκε στον αυτοκινητόδρομο κοντά στην Τούστλα Γκουτιέρες, την πρωτεύουσα της Τσιάπας, πολιτείας που γειτονεύει με τη Γουατεμάλα.
Ως αυτό το στάδιο, οι μεξικανικές αρχές έχουν μπορέσει να αναγνωρίσουν 19 από τους 56 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στο τροχαίο δυστύχημα, το πιο πολύνεκρο τέτοιο συμβάν με θύματα μετανάστες στο Μεξικό.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, άλλοι 62 μετανάστες συνεχίζουν να νοσηλεύονται.
Μετά το δυστύχημα στην Τσιάπας, η κυβέρνηση τόνισε πως από τον Οκτώβριο, έγιναν τρεις επιχειρήσεις στις οποίες βρέθηκαν κάπου 1.400 μετανάστες μέσα σε ρυμουλκά φορτηγών, ανάμεσά τους κάπου 200 ανήλικοι.
Οι μεξικανικές αρχές κατέγραψαν πάνω από 190.000 αφίξεις μεταναστών χωρίς χαρτιά μεταξύ του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου, αριθμό τριπλάσιο από αυτόν της αντίστοιχης περιόδου του 2020.
Ακόμη κι αν καταφέρουν να φθάσουν στον προορισμό τους, τα σύνορα με τις ΗΠΑ, οι παράτυποι μετανάστες συναντούν αυστηρή αντιμετώπιση από τις αμερικανικές αρχές, που ξανάρχισαν να τους στέλνουν πίσω στη μεξικανική επικράτεια δυνάμει αμφιλεγόμενου προγράμματος της προηγούμενης κυβέρνησης.
Οι μετανάστες υποχρεούνται να αναμένουν στο Μεξικό ώσπου να ληφθεί απόφαση για την αίτηση ασύλου που υποβάλουν, βάσει του προγράμματος «Παραμείνετε στο Μεξικό» που εγκαινιάστηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ, ανεστάλη από τον Τζο Μπάιντεν, αλλά αποκαταστάθηκε με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
ΠΗΓΗ: AME-MΠΕ