Ένας φωτογράφος που συνελήφθη κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας κατά του πραξικοπήματος στην Μιανμάρ την περασμένη εβδομάδα, πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση, σύμφωνα με μαρτυρίες φίλων του και αναφορές στα μέσα ενημέρωσης.
Ο κατ’ επάγγελμα γραφίστας, ακτιβιστής φωτορεπόρτερ, συνελήφθη την περασμένη Παρασκευή ενώ φωτογράφιζε έρημους δρόμους της πόλης Γιανγκόν στη διάρκεια της «σιωπηλής απεργίας» που πραγματοποιήθηκε σε όλη τη χώρα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ήταν η μεγαλύτερη διαμαρτυρία στη χώρα εδώ και αρκετούς μήνες και οι δρόμοι ήταν ουσιαστικά άδειοι καθώς οι άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα να μείνουν σπίτι και οι επιχειρήσεις να κλείσουν για έξι ώρες.
Ο φωτογράφος και που κάλυπτε την κρίση στη Μιανμάρ εδώ και μήνες, με το έργο του να απεικονίζει αντιστρατιωτικές διαδηλώσεις και βάναυση καταστολή από τις δυνάμεις ασφαλείας παρέμενε υπό κράτηση από την Παρασκευή και χθες, φίλος του, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί για λόγους ασφαλείας, δήλωσε ότι οι συγγενείς του ενημερώθηκαν για τον θάνατο του, αλλά δεν έχουν δει τη σορό του.
Εκπρόσωπος του κυβερνώντος στρατού της Μιανμάρ δεν απάντησε σε κλήσεις για να σχολιάσει τις αναφορές.
Πρόκειται για τον πρώτο δημοσιογράφο που γίνεται γνωστό ότι πέθανε υπό κράτηση, από τότε που ο στρατός κατέλαβε την εξουσία τον Φεβρουάριο, ανατρέποντας την εκλεγμένη κυβέρνηση. Περισσότεροι από 100 δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί από τότε, με περισσότερους από τους μισούς να παραμένουν ακόμα στη φυλακή.
Το γεγονός κατήγγειλαν και οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα ζητώντας από από τη διεθνή κοινότητα «να καταδικάσει την κλιμάκωση της τρομοκρατίας εναντίον των δημοσιογράφων που καλύπτουν τα νέα στη Μιανμάρ και να επιβάλει στοχευμένες κυρώσεις εναντίον των πραξικοπηματιών»
Υπενθυμίζεται ότι νέο καθεστώς της Μιανμάρ, το οποίο ανέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα τον περασμένο Φεβρουάριο, συνεχίζει την αιματηρή καταστολή των αντιπάλων του, με τουλάχιστον 1.200 πολίτες νεκρούς και πάνω από 7.000 φυλακισθέντες, σύμφωνα με την Ένωση Βοήθειας στους Πολιτικούς Κρατουμένους. Η ίδια μη κυβερνητική οργάνωση κάνει λόγο για πολλές υποθέσεις βασανισμών, βιασμών και εξωδικαστικών εκτελέσεων από το στρατιωτικό καθεστώς.
Με πληροφορίες από Reuters, Voa News