ΑΘΗΝΑ
14:43
|
26.04.2024
Σκληρά ήταν τελικά τα παζάρια ακόμη και μεταξύ Τραμπ και Νετανιάχου πριν υπογραφούν οι λεγόμενες συμφωνίες του Αβραάμ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις φέρνει στην επιφάνεια το βιβλίο του Ισραηλινού δημοσιογράφου Μπαράκ Ραβίντ (Barak Ravid) με τίτλο «Η ειρήνη του Τραμπ: Οι Συμφωνίες του Αβραάμ και η αναδιαμόρφωση της Μέσης Ανατολής».

Barak Ravid on Twitter: "I have an Announcement: I wrote a book. It's  called "Trump's peace: The Abraham Accords and the Reshaping of the Middle  East. On Monday, @axios will release a

Μεταξύ άλλων ο Ραβίντ αποκαλύπτει ότι ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου προσπάθησε να αποσυρθεί από την συμφωνία σύναψης σχέσεων με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ένα 24ωρο πριν ανακοινώσει την επίτευξή της ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Αφορμή; Η απαίτηση των ΗΑΕ να «χρυσώσουν» το χάπι της συμφωνίας για τους Παλαιστίνιους και τον αραβικό κόσμο γενικότερα με τον όρο της αναστολής του σχεδίου προσάρτησης μεγάλου μέρους των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών στη Δυτική Όχθη από το Ισραήλ. Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο ο Νετανιάχου μπήκε στον πειρασμό (δίχως τελικά να ενδώσει) να συγκρουστεί με το έναν μεγάλο αριθμό Αμερικανών αξιωματούχων αλλά έπειτα από «δραματικές επικοινωνίες» με τον Λευκό Οίκο αποφάσισε να προχωρήσει στην υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας Ισραήλ-ΗΑΕ.

Ο Ραβίντ επικαλούμενος τις επαφές που είχε εκείνη την περίοδο με Αμερικανούς και Ισραηλινούς διπλωμάτες υποστηρίζει ότι οι Τραμπ και Νετανιάχου που εμφανίζονταν δημοσίως αγαπημένοι και συντονισμένοι σε πολλά θέματα πέρασαν μία περίοδο αυξημένης έντασης και απειλών.  Ο Άβι Μπέρκοβιτς που είχε μόλις διοριστεί απεσταλμένος της κυβέρνησης Τραμπ για την ισραηλινο-παλαιστινιακή «ειρηνευτική διαδικασία» είχε προειδοποιήσει τον Νετανιάχου πως κινδυνεύει να κάνει εχθρό του τον πιο σημαντικό φίλο του στον κόσμο, αναφερόμενος στον Ντόναλντ Τραμπ.  Ο Ισραηλινός δημοσιογράφος αποκάλυψε και το πραγματικό κίνητρο πίσω από την αμφιταλάντευση του Νετανιάχου σε σχέση με μία συμφωνία με τα ΗΑΕ: τις χαμηλές επιδόσεις του σε δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών που έδειχναν πως θα τις έχανε, όπως και τελκά έγινε…

Το «χαστούκι» του πρέσβη των ΗΑΕ στον Νετανιάχου

Ο Ραβίντ καταγράφει πως την ίδια περίοδο τα ΗΑΕ κατέβαλλαν έντονες πιέσεις προκειμένου να εξασφαλίσουν την συνάρτηση της υπογραφής της συμφωνίας με τους Ισραηλινούς με αντάλλαγμα την αναστολή της προσάρτησης παλαιστινιακών εδαφών. Καταγράφει δε και την κατάπληξη ορισμένων Αμερικανών αξιωματούχων για το γεγονός πως ο Νετανιάχου έβαλε στην κομματική ζυγαριά μικροπολιτικές σκοπιμότητες μπροστά στο ενδεχόμενο μίας συμφωνίας «ιστορικών διαστάσεων».

Αναφέρεται δε πως εκείνη την περίοδο ο Νετανιάχου ένιωσε σαν «χαστούκι» το άρθρο του πρέσβη των ΗΑΕ στην Ουάσιγκτον, Γιουσέφ αλ Οτάιμπα στην ισραηλινή εφημερίδα Yedioth Ahronoth όπου  εν ολίγοις έγραφε πως το Ισραήλ δεν μπορεί να προχωρήσει σε προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών την ώρα που ομαλοποιεί τις σχέσεις με αραβικές χώρες. Αυτό ήρθε σε αντίθεση με τον ισχυρισμό που προέβαλε ο Νετανιάχου εκείνη την περίοδο πως κάποιες αραβικές χώρες δεν είχαν αντίρρηση στο σχέδιο για προσάρτηση της Κοιλάδας του Ιορδάνη και άλλων τμημάτων της Δυτικής Όχθης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ουκρανία: Σύλληψη και προφυλάκιση Μητροπολίτη για συνεργασία με τις Ρωσικές αρχές

ΗΠΑ: Νεκρός 53χρονος Αφροαμερικανός από λαβή αστυνομικού- «Δεν μπορώ να αναπνεύσω»

Ουκρανία: Συνελήφθη ο υπουργός Γεωργίας για υπόθεση διαφθοράς

Σι Τζινπίνγκ: Η Γη είναι αρκετά μεγάλη για την Κίνα και τις ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα