ΑΘΗΝΑ
17:36
|
19.04.2024
Αποστάσεις από την έρευνα των Τσιόδρα- Λύτρα και έμμεση διάψευση Οικονόμου από τη Μίνα Γκάγκα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αποστάσεις από την έρευνα των Τσιόδρα- Λύτρα για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ κράτησε η αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, ενώ έκανε λόγο για τακτική ενημέρωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε σχέση με τα ιατρικά δεδομένα, διαψεύδοντας εμμέσως πλην σαφώς τον ίδιο τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου.

«Δεν υπάρχει τρόπος να συγκρίνουμε τη θνητότητα», είπε η κ. Γκάγκα στο πλαίσιο της καθημερινής ενημέρωσης Τύπου και διευκρίνισε ότι αυτή εξαρτάται από την ηλικία, τη βαρύτητα της κατάστασης του ασθενούς και τη νοσηρότητα.

«Συναντιόμαστε κάθε εβδομάδα με τον πρωθυπουργό, όπου ελέγχει τα δεδομένα, προφανώς αυτό υπήρχε πριν αναλάβω εγώ. Να πω επίσης πως ο ίδιος έχει ζητήσει να βλέπει τα δεδομένα [σ.σ. που έχουν σχέση με την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού] κάθε μέρα. […] Δεν θέλω να σχολιάσω ένα επιστημονικό άρθρο που έχει αδυναμίες στα δεδομένα και στον τρόπο που εξηγούνται. Έχουμε ανθρώπους που οδηγούνται αργά στα ΤΕΠ, αυτοί θεωρούνται θάνατοι εκτός ΜΕΘ. Πρέπει να σκεφτόμαστε τη βαρύτητα του κάθε περιστατικού», είπε συγκεκριμένα η κ. Γκάγκα στο πλαίσιο της καθημερινής ενημέρωσης Τύπου.

«Πρέπει να έχουμε στοιχεία της βαρύτητας, της ηλικίας και των υποκείμενων νοσημάτων. Ο μέσος όρος αναμονής εισόδου στις ΜΕΘ είναι μικρός, λιγότερος από μια μέρα. Υπάρχουν περιστατικά που είναι αδύνατο να διακινηθούν. Η μελέτη μπορεί να αναφέρεται σε οτιδήποτε, δεν είναι σαφής. Έχουμε ανθρώπους που μπήκαν στη ΜΕΘ και πέθαναν μετά από μισή ώρα, αυτοί θεωρούνται θάνατοι εκτός ΜΕΘ…» συμπλήρωσε.

Είχε προηγηθεί παρόμοια τοποθέτηση της κ. Γκάγκα από το βήμα της Βουλής, στην ομιλία της επί του νέου κρατικού προϋπολογισμού.

«Για να κάνεις σύγκριση της θνητότητας δεν μπορείς να βάλεις απλώς νούμερα, γιατί κάθε περιστατικό είναι διαφορετικό, έχουν άλλη ηλικία, άλλη βαρύτητα, άλλη νοσηρότητα, οι άνθρωποι που μένουν εκτός μονάδας είναι αυτοί που δεν μπορούν να μετακινηθούν, να μπουν σε ασθενοφόρο», είπε και πρόσθεσε πως «εδώ είδαμε ανθρώπους να μπαίνουν σε αναπνευστήρα σε γήπεδα. .. γίνεται ό,τι μπορεί να γίνει, η προσπάθεια είναι μεγάλη», υπογράμμισε από Βουλής η κ. Γκάγκα.

Η αναπληρωτής υπουργός Υγείας παραδέχθηκε επίσης ότι «το σύστημα υγείας πιέζεται εδώ και δύο χρόνια τώρα, κι όπως και όλος ο κόσμος, όλοι έχουμε κουραστεί και αυτό οδηγεί σε περισσότερα κρούσματα» και αναφορικά με τη στελέχωση των ΜΕΘ έκανε λόγο για «burn out». 

Την απάντηση της υπουργού προκάλεσε προγενέστερη τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος της ζήτησε να τοποθετηθεί ειδικώς για την μελέτη. Από κοντά και η Νάντια Γιαννακοπούλου του Κινήματος Αλλαγής, η οποία ζήτησε από την υπουργό να απαντήσει στο κατά πόσο αποδέχεται τις απόψεις Τσιόδρα για υποστελέχωση του ΕΣΥ και τις περιφερειακές ανισότητες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φονική εισβολή του ισραηλινού στρατού στο Νουρ Σαμς της Δυτικής Όχθης

Εκθεση φωτογραφίας για τα Τέμπη στη Λάρισα

Με φορτωμένη ατζέντα, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός στο Παρίσι

Ερντογάν για συνάντηση με Μητσοτάκη: «Σημαντικό στάδιο στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα