ΑΘΗΝΑ
12:07
|
30.11.2023
Πρωτοπόρα του διαθεματικού φεμινισμού, στρατευμένη ενάντια στην λευκή ρατσιστική καπιταλιστική πατριαρχία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η διάσημη φεμινίστρια συγγραφέας και ακτιβίστρια Μπελ Χουκς, πρωτοπόρα του διαθεματικού φεμινισμού, πέθανε χθες, σε ηλικία 69 ετών, στο σπίτι της στο Κεντάκι.

Η Χουκς θεωρήθηκε πρωτοπόρος στο πλαίσιο του διαθεματικού φεμινιστικού κινήματος και δημοσίευσε περίπου 40 βιβλία κατά τη διάρκεια της ζωής της.

Το πραγματικό της όνομα ήταν Γκλόρια Τζιν Γουάτκινς, αλλά υιοθέτησε το όνομα της προγιαγιάς της Μπελ Μπλερ Χουκς, γράφοντάς το όμως με μικρά και όχι με κεφαλαία γράμματα προκειμένου να εστιάσει την προσοχή στο στο μήνυμά της και όχι στον εαυτό της. Επιθυμούσε, όπως έλεγε, «οι αναγνώστες να εστιάζουν στην ουσία των βιβλίων, όχι στο ποια είμαι εγώ».

Στα περισσότερα από 40 βιβλία που δημοσίευσε στη διάρκεια της ζωής της έγραφε για τον φεμινισμό, τον ρατσισμό, την κουλτούρα, τον καπιταλισμό, την πολιτική, τους ρόλους των φύλων, την αγάπη και την πνευματικότητα.

Κύριο θέμα του συγγραφικού της έργου ήταν το πώς η φυλή, το φύλο και η κοινωνική τάξη ενός ατόμου συνδέονται μεταξύ τους. «Δεν [μπορούμε] να βλέπουμε τα κέρδη του φεμινισμού ξεχωριστά και διαχωρισμένα από άλλους αγώνες», είχε δηλώσει.

Χαρακτηριστικός ο τίτλος του πρώτου της βιβλίου, “Ain’t I a Woman? Black Women and Feminism”, που εκδόθηκε το 1981 και την κατοχύρωσε ως πολέμια ενάντια στην λευκή ρατσιστική καπιταλιστική πατριαρχία.

Η Χουκς γεννήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 1952 στο Χόπκινσβιλ του Κεντάκι και ήταν το τέταρτο από επτά αδέλφια. Φοίτησε σε σχολεία με φυλετικό διαχωρισμό στην κομητεία Κρίστιαν, και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ στην Καλιφόρνια. Έκανε μεταπτυχιακό στα αγγλικά στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν και διδακτορικό στη λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στη Σάντα Κρουζ.

Με πληροφορίες από BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συνεχίζεται η πανελλαδική απεργία της ΟΕΝΓΕ

Τσάι και συμπάθεια από τον Στάρμερ, αλλά από γλυπτά… τίποτε

Γιατί χρειαζόμαστε την Παγκόσμια Ημέρα Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό

Σε τούτα εδώ τα μάρμαρα έπιασε η κακιά σκουριά των πολιτικάντηδων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα