ΑΘΗΝΑ
23:06
|
05.11.2024
Αριθμό ρεκόρ φυλακισμένων δημοσιογράφων καταγράφει για το 2021 η έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αριθμός – ρεκόρ 488 δημοσιογράφων, μεταξύ των οποίων 60 γυναίκες – κρατούνται αυτή τη στιγμή σε φυλακές σε όλον τον κόσμο σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα» (RSF) που δημοσιεύτηκε σήμερα, η οποία καταγράφει επίσης 46 δημοσιογράφους που κρατούνται όμηροι, αλλά και μείωση των δολοφονιών επαγγελματιών του κλάδου σε 46, στο χαμηλότερο δηλαδή επίπεδο των τελευταίων 20 ετών.

Ο αριθμός των φυλακισμένων δημοσιογράφων δεν ήταν ποτέ τόσο υψηλός από τότε που η RSF άρχισε να δημοσιεύει την ετήσια σύνοψή της το 1995 και παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 20% σε σχέση με το 2020.

Σύμφωνα με την έκθεση η αύξηση φαίνεται να σχετίζεται με τρεις χώρες, τη Μιανμάρ όπου ο στρατός ανέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα τον Φεβρουάριο, τη Λευκορωσία, η οποία γνώρισε μεγάλη καταστολή μετά την επανεκλογή του Αλεξάντερ Λουκασένκο και την Κίνα, όπου ο νόμος εθνικής ασφαλείας που επιβλήθηκε το 2020 στο Χονγκ Κονγκ έχει προκαλέσει μαζική αύξηση των φυλακίσεων δημοσιογράφων, επισημαίνει η RSF.

Επίσης, η RSF δεν έχει καταγράψει ποτέ στο παρελθόν τόσες γυναίκες δημοσιογράφους στη φυλακή, με συνολικά 60 να κρατούνται αυτή τη στιγμή, και άνοδο σε σχέση με τα περσινά στοιχεία κατά 33%.

Οι πέντε χώρες όπου βρίσκονταν σε φυλακές οι περισσότεροι δημοσιογράφοι την 1η Δεκεμβρίου είναι η Κίνα (127), η Μιανμάρ (53), το Βιετνάμ (43), η Λευκορωσία (32) και η Σαουδική Αραβία (31).

Ωστόσο ο αριθμός των δημοσιογράφων που δολοφονήθηκαν μέσα στο 2021 -46 άνθρωποι- είναι ο χαμηλότερος που έχει διαπιστωθεί εδώ και είκοσι χρόνια, σημειώνει η οργάνωση, αποδίδοντας την πτωτική τάση με την εξέλιξη περιφερειακών συρράξεων (Συρία, Ιράκ και Υεμένη) και τη σταθεροποίηση των μετώπων μετά το 2012 και το 2016, δυο χρονιές ιδιαίτερα φονικές, όπως τις χαρακτηρίζει.

Οι περισσότεροι από τους θανάτους ήταν στοχευμένες δολοφονίες: «το 65% των θυμάτων έγιναν στόχος εκ προθέσεως και εξοντώθηκαν», καταγγέλλει η ΜΚΟ.

Το Μεξικό και το Αφγανιστάν παρέμειναν για ακόμη μια χρονιά οι δύο πιο επικίνδυνες χώρες του κόσμου για τους δημοσιογράφους, με 7 και 6 να δολοφονούνται αντίστοιχα. Σε αυτόν τον μακάβριο κατάλογο την τρίτη θέση μοιράζονται η Υεμένη και η Ινδία, με 4 δολοφονίες δημοσιογράφων η καθεμιά.

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα καταμετρούν εξάλλου τουλάχιστον 65 δημοσιογράφους και συνεργάτες μέσων ενημέρωσης οι οποίοι τελούν υπό ομηρία σε διεθνές επίπεδο, δύο περισσότερους απ’ ό,τι την προηγούμενη χρονιά.

«Όλοι τους είναι όμηροι σε τρεις χώρες της Μέσης Ανατολής: στη Συρία (44 δημοσιογράφοι), στο Ιράκ (11) και στην Υεμένη (9)», με τη μοναδική εξαίρεση να είναι ο Γάλλος δημοσιογράφος Ολιβιέ Ντιμπουά, ο οποίος κρατείται από τον Απρίλιο στο Μαλί, διευκρινίζει η RSF.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φωτιά και στο Βουπράσιο Δυτικής Αχαΐας

Ένοπλο επεισόδιο στην Κυψέλη με έναν νεκρό και έναν τραυματία

Προεδρικές Εκλογές 2024: Οι Ηνωμένες Πολιτείες στις κάλπες

Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού σε συνταξιούχους και δημόσιους υπαλλήλους ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα