ΑΘΗΝΑ
07:23
|
06.05.2024
Οι διαπραγματευτές στη Βιέννη «ξαποσταίνουν» για λίγο μέχρι να ξαναρχίσουν τα σκληρά παζάρια για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σταματούν προσωρινά μέχρι να ξαναρχίσουν τα παζάρια στη Βιέννη για τη διατήρηση της συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Ευρωπαίοι διπλωμάτες που προεδρεύουν των συνομιλιών ανακοίνωσαν πως η νέα αναβολή δόθηκε προκειμένου ο Ιρανός επικεφαλής των διαπραγματευτών να επιστρέψει στην Τεχεράνη για νέες διαβουλεύσεις με την ανώτατη πολιτική ηγεσία.

Εκτίμησαν πως η νέα εξέλιξη είναι μία «λυπηρή παύση» όμως το επόμενο λεπτό εμφανίστηκαν σχετικά αισιόδοξοι λέγοντας πως «γρήγορα κινούνται προς το τέλος του δρόμου». Κατέγραψαν πρόοδο σε ό,τι αφορά την τεχνική διαδικασία διαλόγου διευκρινίζοντας πως επιθυμούν την επανέναρξή του το συντομότερο δυνατόν.

Από την πλευρά του ο Ιρανός επικεφαλής διαπραγματευτής Αλί Μπαγκερί πριν αναχωρήσει για την Τεχεράνη εκτίμησε πως έχει ήδη σημειωθεί «καλή πρόοδος» στις συνομιολίες της Βιέννης.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτών της Κίνας, Ουάν Κουν, εμφανίστηκε αισιόδοξος πως οι συνομιλίες θα επαναληφθούν «πριν το τέλος του έτους».

Ο προεδρεύων των συνομιλιών, Ισπανός διπλωμάτης Ενρίκε Μόρα εξέφρασε την πεποίθηση πως θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία ακόμη και πριν το τέλος του 2021.

Οι έμμεσες συνομιλίες ΗΠΑ και Ιράν ξεκίνησαν μετά από πέντε μήνες στις 29 Νοέμβρη με τη μεσολάβηση της ΕΕ. Προηγήθηκε μία σύντομη παύση προ ημερών προκειμένου οι αντιπροσωπείες διαφόρων πλευρών να πραγματοποιήσουν νέες διαβουλεύσεις στις χώρες τους.

Aπό τη συμφωνία μέχρι την αποχώρηση των ΗΠΑ το 2018

Το 2015 είχαν υπογράψει τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα με κεντρικό στόχο την αποτροπή απόκτησης πυρηνικών όπλων και την άρση των διεθνών και αμερικανικών κυρώσεων όλες οι χώρες-μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ,Ρωσία,Κίνα,Γαλλία,Βρετανία), η Γερμανία και η ΕΕ.

Το Μάιο του 2018 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία επαναφέροντας παλιές κυρώσεις και επιβάλλοντας νέες, ακόμη σκληρότερες, με στόχο να αυξήσει τη δυσαρέσκεια του ιρανικού λαού σε βάρος της κυβέρνησης του τότε προέδρου Χασάν Ροχανί και να πετύχει την ανατροπή της, δίχως βεβαίως να τα καταφέρει.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σι Τζινπίνγκ σκοπεύει να αναλάβει δράση για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν αποστολή πυρομαχικών στο Ισραήλ για πρώτη φορά από την 7η Οκτωβρίου

Κίνα: Ο Σι επαινεί τους δεσμούς με τη Γαλλία κατά την επίσκηψή του στο Παρίσι

Γάζα: Μαραθώνιος διαβουλεύσεων σε Κάιρο και Ντόχα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα