ΑΘΗΝΑ
07:41
|
05.05.2024
Το σχέδιο οκτώ βασικών σημείων που ανακοίνωσε απόψε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών θίγει αρκετά από τα διμερή ζητήματα που προκαλούν σοβαρές εντάσεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σχέδιο συμφωνίας αμοιβαίων εγγυήσεων ασφαλείας μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ έδωσε απόψε στη δημοσιότητα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε μία προσπάθεια να αμβλυνθεί η όξυνση της έντασης που επικρατεί εδώ και καιρό στις διμερείς σχέσεις.

Κατά πληροφορίες του ρωσικού πρακτορείου ΤASS το σχέδιο περιλαμβάνει οκτώ βασικά άρθρα και καλύπτει βασικές πλευρές αμοιβαίων εγγυήσεων ασφαλείας μεταξύ αμφοτέρων χωρών.

Αντανακλά, εν μέρει, ορισμένες από τις παλιότερες προτάσεις της Μόσχας κατά το παρελθόν και προσφέρει λύση σε προβλήματα και απειλές όπως αυτά που προέκυψαν μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την Συμφωνία Πυρηνικών INF.

Το πρώτο σημείο του σχεδίου συμφωνίας αναφέρεται στις αρχές της αμέριστης και ίσης ασφάλειας που δεν θα θέτει απειλή για την αμοιβαία ασφάλεια των δύο χωρών. Προτείνει μεταξύ άλλων την αποτροπή, απόρριψη και αποχή ενεργειών και εκδηλώσεων που επηρεάζουν την ασφάλεια των χωρών τους. Κάνει σαφή αναφορά στην απόρριψη μέτρων ασφαλείας-μεμονωμένα ή στο πλαίσιο διεθνούς οργανισμού, στρατιωτικής συμμαχίας ή συνασπισμού, που θα  μπορούσαν να υπονομεύσουν τη βάση συμφερόντων ασφαλείας η μία της άλλης.

Αναφέρεται ρητά στο ΝΑΤΟ, προτείνοντας οι ΗΠΑ «να πάρουν μέτρα που θα εμποδίσουν περαιτέρω διεύρυνσή του προς ανατολάς,  να αρνηθούν την ένταξη Δημοκρατιών της πρώην ΕΣΣΔ και να μην κατασκευάσουν στρατιωτική βάση σε πρώην σοβιετικές δημοκρατίας που δεν είναι χώρες-μέλη και να μην χρησιμοποιήσουν τις υποδομές τους για να εξαπολύσουν οποιαδήποτε στρατιωτική δραστηριότητα και να μην αναπτύξουν με αυτές διμερή στρατιωτική συνεργασία. Επιπλέον προβλέπει οι δύο πλευρές να απόσχουν από τη χρήση των δικών τους εδαφών για να προετοιμάσουν ή να εξαπολύσουν ένοπλη επίθεση η μία εναντίον της άλλης ή άλλες ενέργειες που θα επηρεάσουν τη βάση των συμφερόντων ασφαλείας τους.

Η Ρωσία προτείνει επίσης τη διατήρηση του διαλόγου και της συνεργασίας για την βελτίωση μηχανισμών αποτροπής συμβάντων σε διεθνή εναέριο χώρο και ύδατα συμπεριλαμβανομένης της διαπραγμάτευσης πάνω στην μέγιστη δυνατή απόσταση μεταξύ στρατιωτικών πλοίων και αεροσκαφών των χωρών τους.

Θίγει επίσης και το ζήτημα των πυρηνικών όπλων και της ανάπτυξής τους σε εδάφη άλλων χωρών ζητώντας την εξάλειψη όλων των σχετιών υποδομών  για πυρηνικά όπλα που έχοιυν αναπτυχθεί εκτός των συνόρων τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Η 15η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας ξεκινά στη Γκάμπια

Κουτσούμπας: Το τέλος του Γολγοθά, η Ανάσταση, βρίσκεται στα δικά μας χέρια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα