ΑΘΗΝΑ
01:51
|
28.02.2024
Οι κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό, και το εμπόριο κυριάρχησαν στις συνομιλίες των ηγετών Κύπρου και Ιορδανίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τον Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, υποδέχθηκε απόψε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Κατά την άφιξη του στο Προεδρικό Μέγαρο τιμητικό άγημα απέδωσε τιμές και έγινε η ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων Κύπρου – Ιορδανίας.

Στη συνέχεια ο Βασιλιάς της Ιορδανίας κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Εθνάρχη Μακαρίου Γ’ στον προαύλιο χώρο του Προεδρικού Μεγάρου.

Ακολούθησε κατ΄’ ιδίαν συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη και του Βασιλιά της Ιορδανίας κατά την οποία έγινε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων.

Ακολούθως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απένειμε στον Βασιλιά της Ιορδανίας το Μέγα Περιδέραιο του Τάγματος του Μακαρίου Γ’ και ο Βασιλιάς Αμπντάλα Β’ απένειμε στον Πρόεδρο το παράσημο του Τάγματος της Αναγέννησης (Order of the Renaissance), την ανώτατη τιμητική διάκριση της χώρας του.

Εξάλλου, την ώρα που πραγματοποιείτο η κατ΄ιδίαν συνάντηση, στο περιθώριο της, υπεγράφησαν, στο Προεδρικό Μέγαρο, Συμφωνία για την Αποφυγή Διπλής Φορολογίας, Συμφωνία για την έκδοση φυγοδίκων και Μνημόνιο Αναπτυξιακής Συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών Κύπρου και Ιορδανίας.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Βασιλιάς Αμπντάλα παρακάθισαν σε διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών υπό μορφή δείπνου.

Κυπριακό, πανδημία, Ανατολική Μεσόγειος

Κατά τις συνομιλίες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Βασιλιά της Ιορδανίας για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις.

Συζητήθηκαν επίσης, ανάμεσα σε άλλα, οι διμερείς σχέσεις, οι δράσεις για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής και η πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, οι προσπάθειες για αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού, οι περιφερειακές εξελίξεις, το Μεταναστευτικό, οι σχέσεις ΕΕ-Ιορδανίας και η συνεργασία των δύο χωρών σε διάφορους τομείς όπως το Εμπόριο και ο Τουρισμός.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πανστρατιά αγροτών στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. (upd)

Εκατοντάδες τρακτέρ από Βέλγιο, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία και Λουξεμβούργο έχουν κατακλύσει το κέντρο των Βρυξελλών. Έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό έξω από την Κομισιόν.
ΣΥΝΑΦΗ

ΑΔΕΔΥ: Πανελλαδική 24ωρη απεργία στις 28 Φεβρουαρίου

Δάνειο 60 δισ. δολαρίων αναζητά το Ισραήλ

Το φινλανδικό μοντέλο στράτευσης μελετά στο Ελσίνκι ο Δένδιας

Το ψήφισμα της Καρυστιανού υπογράφει ο Κασσελάκης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα