ΑΘΗΝΑ
19:43
|
25.04.2024
«Διαδικασία - εθνική φάρσα», χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης, την ψήφιση του προϋπολογισμού κάθε χρόνο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Διαδικασία – εθνική φάρσα», χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης, την ψήφιση του προϋπολογισμού κάθε χρόνο στο ελληνικό Κοινοβούλιο, με την συλλογιστική ότι υπάρχει καμία πιθανότητα να εφαρμοστεί.

«Καθώς υποταχθήκαμε, συνθηκολογήσαμε κι έχουμε πει ως χώρα οτι εμείς έχουμε παραδοθεί, έχουμε αυτομάτως απωλέσει την εθνική μας κυριαρχία. Επομένως κάθε χρόνο διαδραματίζεται εδώ μια φάρσα. Μια εθνική φάρσα. Είναι όπως κάθε χρόνο, βάφουμε αυγά το Πάσχα και στολίζουμε δέντρο τα Χριστούγεννα, ερχόμαστε εδώ να ψηφίσουμε έναν προϋπολογισμό που δεν έχει καμία πιθανότητα να εφαρμοστεί», είπε ο κ. Γρηγοριάδης, υποστηρίζοντας πως έτσι κι αλλιώς ο προϋπολογισμός βασίζεται σε σουρεαλιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Ενδεικτικά ανέφερε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός είναι μικρότερος από το 2008 και η αγοραστική δύναμη του Έλληνα είναι μικρότερη από το 2008. Οι εργαζόμενοι είχαν εισόδημα 122 δισ. ευρώ το 2008, ενώ σήμερα μόλις 75 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μια συντριπτική απώλεια.

«Το μόνο που σας τρομοκρατεί όλους εσάς τους μνημονιακούς από όλα όσα λέτε, είναι η Δημοκρατία. Και γι αυτό κάνετε ότι είναι δυνατόν για να εναλλάσσονται στην εξουσία των χωρών, που έχουν γίνει προτεκτοράτα, κόμματα ταγμένα στην ολιγαρχία. Για να μην υπάρξει καμία δημοκρατική διάσταση στη λήψη των αποφάσεων», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜεΡΑ25 για να δεχθεί, μετά το πέρας της παρέμβασής του, την παρατήρηση του προεδρεύοντος, Νικήτα Κακλαμάνη. «Διαφωνώ με την εισαγωγή του βουλευτή. Στην αίθουσα αυτή υπάρχουν κόμματα και βουλευτές που επέλεξε ο ελληνικός λαός ελεύθερα και με δημοκρατικές διαδικασίες και με κανέναν άλλο τρόπο», είπε ο κ. Κακλαμάνης.

«Κυβερνήσατε με διάφορες παραλλαγές και το μόνο που είχατε στο μυαλό σας ήταν πως να παίρνετε χρήματα από τους πολλούς και να τα δίνετε στους λίγους. Ήρθε η πρώτη φορά Αριστερά και συνθηκολόγησε και μετά κατήρτησε κι αυτή τέτοιου είδους προϋπολογισμούς. Κι αν ψηφίσεις μνημόνιο δεν έχεις μετά καμία δυνατότητα να υπηρετήσεις τον ελληνικό λαό», συνεχισε την τοποθέτησή του ο κ. Γρηγοριάδης.

Αναφερόμενος, στην ΕΕ σημείωσε ότι είναι φτιαγμένη έτσι ώστε να μην υπάρξει καμία δημοκρατία και υποστήριξε πως ή θα εκδημοκρατιστεί η θα καταστραφεί. «Δυστυχώς έχει αποδείξει ότι προτιμούν να καταστραφεί το σύμπαν. Περνάμε στην πεποίθηση ότι διαλύεται, δεν μεταρρυθμίζεται, μόνο ανατρέπεται και θα πρέπει να ανατραπεί. Αν δεν προχωρήσουμε σε ρήξη με αυτήν την ΕΕ δεν έχουμε καμία πιθανότητα επιβίωσης», προσέθεσε.

Τέλος, απευθύνθηκε στον υπουργό Οικονομικών για να πει πως δεν μπορείς να απαντήσεις αν θα εγγραφούν στο δημόσιο χρέος 23 δισ. εγγυήσεων που έχεις πάρει για τα κόκκινα δάνεια, σημαίνει ότι έχεις απωλέσει κάθε όπλο, «δεν υπάρχει φύλλο συκής για να κρύψεις την γύμνια μιας κυβέρνησης».

Μήνυμα Τσακαλώτου προς τα κόμματα της Αριστεράς

Πρέπει όλοι να καταλάβουμε την κρισιμότητα τόσο της πανδημίας όσο και της οικονομικής και της κλιματικής κρίσης, είπε στην ομιλία του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά την τελευταία ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού. Πρέπει να αφουγκραστούμε τις ανησυχίες του κόσμου και να μετατρέψουμε τον φόβο και την ανασφάλειά του σε κοινωνικές πολιτικές που δίνουν ελπίδα και περισσότερα δικαιώματα. Μόνο έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε. Δεν είναι σοσιαλισμός αλλά είναι μια καλή αρχή είπε ο κ. Τσακαλώτος. Απευθυνόμενος μάλιστα στο ΚΚΕ είπε ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν προοδευτικές πολιτικές που διεύθυναν την ατζέντα, προς το Κίνημα Αλλαγής ότι πρέπει να βρει το νήμα με τις κοινωνικές δυνάμεις και προς το ΜέΡΑ25 ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα για τα δικαιώματα και την οικολογία ακόμα και εάν δεν έχει λυθεί το χρέος.

Καραθανασόπουλος: «Σκυλοκαβγάς» ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ πάνω στα «συντρίμμια» του ΕΣΥ

Με «σκυλοκαβγά» των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, πάνω στα «συντρίμμια” του ΕΣΥ, παρομοίασε την αντιπαράθεση των κομμάτων που κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια την Ελλάδα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, κατά την τελευταία ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού 2022 στην ολομέλεια της Βουλής.

Τα κόμματα αυτά, που είναι υπεύθυνα για την κατάσταση στην Υγεία, επιδόθηκαν σε μια αντιπαράθεση για να αποκτήσουν άλλοθι, και να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους, την ώρα που συμφωνούν σε όλα τα κεντρικά ζητήματα, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι οι ευθύνες είναι διαχρονικές, υπήρχαν και πριν την πανδημία και σήμερα “φούντωσαν».

Όπως είπε ο κ. Καραθανασόπουλος παραμένουν τα προβλήματα με την έλλειψη κλινών ΜΕΘ, με τις ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές, τις ελλείψεις σε μηχανήματα και τεχνολογικό εξοπλισμό, με την υποχρηματοδότηση και τη μεταφορά των βαρών στις πλάτες των ασφαλισμένων. «Το μόνο που κάνουν είναι να κουβεντιάζουν για το πόσα δίνει ο προϋπολογισμός. Εμείς μιλάμε για τις ανάγκες και όχι για το εάν δίνετε “ένα πάνω και ένα κάτω”», είπε ο κ. Καραθανασόπουλος ο οποίος επέκρινε την κυβέρνηση ότι προχωρά στην εμπορευματοποίηση, στη λογική της ατομικής επιλογής, ενώ στα τα λαϊκά στρώματα λέει “βολέψου και στα ράντσα».

Μυλωνάκης: Προϋπολογισμός από την εγγραφή του ελλειμματικός, ανεφάρμοστος και χωρίς προοπτικές

«Φούμαρα και μεταξωτές κορδέλες είναι ότι πάμε καλά» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης, κατά την τελευταία ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού του 2022.

Ο προϋπολογισμός, είπε «από την εγγραφή του είναι ελλειμματικός, δεν μπορεί να εφαρμοστεί και δεν έχει προοπτική». Σήμερα, σημείωσε, που «είναι μια παγωμένη ημέρα, τι δίνει ο προϋπολογισμός και πώς θα ζεσταθεί ο παππούς και η γιαγιά όταν δεν μπορεί να πληρώσει το φυσικό αέριο ή το ρεύμα, που έχουν υπερδιπλασιαστεί τα τιμολόγια. Ψίχουλα που τους δίνετε. Φούμαρα και μεταξωτές κορδέλες είναι ότι πάμε καλά».

Για την κατάσταση του συστήματος Υγείας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, σχολίασε πως έχουμε πρόβλημα με τις ΜΕΘ γιατί δεν δίνονται κίνητρα για να επιστρέψουν από το εξωτερικό οι εντατικολόγοι, οι πνευμονολόγοι που αμείβονται με τριπλάσιους μισθούς. «Εσείς», είπε, «εν όψει και του πέμπτου κύματος που ακούμε, κόβετε χρήματα από την Υγεία στον προϋπολογισμό».

Απέρριψε την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης, λέγοντας «σας είχαμε προειδοποιήσει εδώ και χρόνια, και φωνάζαμε προσοχή έρχεται ενεργειακή κρίση. Σας είχαμε κάνει προτάσεις και κυρίως σας είχαμε πει να μην κλείσετε τους λιγνίτες. Γιατί από αυτόνομοι στο ηλεκτρικό ρεύμα γίναμε επαίτες. Και από το φθηνότερο ρεύμα στην Ευρώπη, τώρα έχουμε το ακριβότερο. Εσείς, τώρα, με τους λιγνίτες πετάτε τον πλούτο μας».

Ο κ. Μυλωνάκης, δήλωσε πως η Ελληνική Λύση θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, πλην των πιστώσεων της Εθνικής ‘Αμυνας καθώς οι δαπάνες της άμυνας είναι αναγκαίες εάν θέλουμε η χώρα μας να είναι ελεύθερη και πρέπει να δώσουμε χρήματα για οπλικά συστήματα αλλά και στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Γιαννακοπούλου: Καταψηφίζουμε τον νέο προϋπολογισμό αφηρημένης αισιοδοξίας και αμφίβολης βάσης

«Προϋπολογισμό αφηρημένης αισιοδοξίας και αμφίβολης βάσης μπροστά σε ένα αβέβαιο μέλλον» χαρακτήρισε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Νάντια Γιαννακοπούλου, τον νέο κρατικό προϋπολογισμό για το οικονομικό έτος 2022, ξεκαθαρίζοντας ότι το κόμμα της θα υπερψηφίσει μόνο τις αμυντικές δαπάνες.

«Στη κυβέρνηση αυτοθαυμάζονται, όμως οι πολίτες ανησυχούν. Η δυσφορία τους δεν καθησυχάζεται με κηρύγματα, ενέσεις μιας αστήρικτης υπεραισιοδοξίας, αλλά απαιτούν συγκεκριμένα μέτρα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση διαλαλεί την ανάπτυξη, την κάνει σημαία της με τυμπανοκρουσίες αλλά δεν βλέπει ότι δεν βελτιώνει αισθητά τις ζωές των πολιτών με μισθούς που παραμένουν Βαλκάνιοι. Γι΄ αυτό όχι μόνο δεν έχει πραγματικό αντίκρισμα αλλά οδηγεί σε περαιτέρω φτωχοποίηση γιατί η ανάπτυξη είναι φαινομενική».

Μίλησε ακόμα για «πρωτοφανή εξάντληση της μικρής και μεσαίας τάξης από τις πολιτικές τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ όσο και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ».

«Οι πολιτικές δεν είναι απλά αριθμοί αλλά συγκεκριμένες περιπτώσεις ανθρώπων. Γι΄ αυτό πρέπει να σέβονται τους ανθρώπους, να τους έχουν στον πυρήνα τους, να προστατεύον τα χαμηλά και μεσαία στρώματα, τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και τα νοικοκυριά, ισότιμα. Δεν έχω πειστεί ότι οδεύομε σε ένα τέτοιο σχέδιο στήριξης τους», είπε και συμπλήρωσε: «Οι σημερινές συνθήκες επιβάλουν σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων, ιδιαίτερα σε αυτήν τη δύσκολη φάση που βρισκόμαστε, όπου επικρατεί ανησυχία για το μέλλον της χώρας λόγω της πανδημίας, της ακρίβειας και την επιθετική πολιτική της Τουρκίας».

«Η αγωνία των πολιτών δεν καθησυχάζεται. Και τίθενται σημαντικά καίρια ερωτήματα, αν είναι κοινωνικός ο νέος προϋπολογισμός, επαρκής, και αν λαμβάνει υπόψη του την ισότητα και τη στήριξη ιδιαίτερα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και τους λιγότερο ευνοουμένους», υπογράμμισε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ.

Ανδρουλάκης: Έχουμε «μισθούς Βαλκανίων και κόστος ζωής δυτικής Ευρώπης»

Αυστηρή ήταν η κριτική που άσκησε ο Νίκος Ανδρουλάκης για τον προϋπολογισμό που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής, από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ.

Ο κ.Ανδρουλάκης χαρακτήρισε άτολμη την κυβέρνηση στη διαχείριση της πανδημίας, ενώ συνέχισε λέγοντας πως «έχουμε αμοιβές Βαλκανίων και κόστος ζωής της Δυτικής Ευρώπης».

Όπως είπε,  “το 2022 θα είναι ακόμη μια χρονιά αβεβαιότητας για την ανθρωπότητα. Η επέλαση των διαδοχικών κυμάτων της πανδημίας συνεχίζει να κλυδωνίζει την κοινωνική και οικονομική μας ζωή. Σπέρνει αβεβαιότητα, φόβο, ανασφάλεια. Προκαλεί παράλληλες κρίσεις που δοκιμάζουν την εργασία, το εισόδημα, τα δικαιώματα, την ασφάλεια, την ποιότητα ζωής κάθε ανθρώπου. Και αυτός ο προϋπολογισμός, όπως και ο περσινός, συζητείται στη σκιά της πανδημίας. Και φυσικά, δεν μπορεί να αναλυθεί και να εκτιμηθεί ξέχωρα από αυτήν”.

Όσον αφορά τον Προϋπολογισμό, ο ηγέτης του ΚΙΝΑΛ είπε ότι «η κυβέρνηση αντί να απαντήσει στις πολύ μεγάλες προκλήσεις, προτείνοντας δέουσες λύσεις, επέλεξε να φέρει ένα σχέδιο που αντανακλά τα δικά της προβλήματα και αδυναμίες, χωρίς να προσφέρει μια πραγματική διέξοδο».


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέος γύρος κυρώσεων κατά του Ιράν από ΗΠΑ,Βρετανία,Καναδά

Μακρόν: Η Ευρώπη κινδυνεύει να πεθάνει

«Η Ευρώπη το σπίτι μας» μένει χωρίς στέγη σε Ισπανία και Πορτογαλία

Με προσάρτηση της Δυτικής Όχθης απειλεί Ισραηλινός ακροδεξιός υπουργός

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα