Η Ουκρανία σχεδιάζει δέκα μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις με τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ το 2022, κάτι που προφανώς προκαλεί σοβαρές ανησυχίες στη Ρωσία, αναφέρει σε άρθρο της η Ρωσική εφημερίδα Izvestia.
Όπως αναφέρει, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σημείωσε ότι οι ενέργειες της συμμαχίας φαίνεται να ενθαρρύνουν τις πολεμικές διαθέσεις του Κιέβου και ανέφερε ότι οι ασκήσεις αυτές αποτελούν ένα κάλυμμα για την Ουκρανία προκειμένου να προσπαθήσει για ακόμα μια φορά να επιλύσει το εσωτερικό της πρόβλημα με τη χρήση βίας. Νωρίτερα, ο κ. Πεσκόφ, τόνισε ότι αυτού του είδους η κλιμάκωση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην περιοχή μπορεί να οδηγήσει σε «σοβαρές συνέπειες» για την Ουκρανία.
«Οι ασκήσεις που διεξάγει η Ουκρανία με το ΝΑΤΟ αποτελούν σοβαρή απειλή, καθώς στοχεύουν στη διεξαγωγή ενός πολέμου κατά της Ρωσίας. Επιπλέον, μπορεί να χρησιμεύσουν ως κάλυμμα για την ανάπτυξη μιας ομάδας δυνάμεων, η οποία δεν θα αποχωρήσει ποτέ» δήλωσε στην Izvestia έγκυρος στρατιωτικός αναλυτής. Κατά τη γνώμη του, η Μόσχα θα πρέπει να προετοιμαστεί για να εκτρέψει τη στρατιωτική επίθεση με διπλωματικές κινήσεις, αλλά και επιπρόσθετα με που θα περιλάμβαναν τη δημιουργία ομάδων κρούσης, την ανάπτυξη νέων οπλικών συστημάτων και τη διεξαγωγή ασκήσεων.
Ο πρώην διοικητής των δυνάμεων αλεξιπτωτιστών της Ρωσίας, απόστρατος Συνταγματάρχης Γκεόργκι Σπάκ, επεσήμανε τον τεράστιο αριθμό των ασκήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, κατά τη διάρκεια των οποίων το έδαφος της Ουκρανίας ελέγχεται εξονυχιστικά για στρατιωτικούς σκοπούς. Επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την Κίνα και τη Ρωσία ως εχθρούς, ενώ η Ουκρανία αποτελεί απλώς «διαπραγματευτικό χαρτί σε αυτό το μεγάλο στρατιωτικό παιχνίδι». Η άποψή του είναι ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται θετική επίλυση αυτών των ζητημάτων έως ότου υπάρξει αλλαγή στην ουκρανική ηγεσία.
«Ο μεγάλος αριθμός των ασκήσεων, μπορεί μόνο να προκαλέσει ανησυχία. Είναι απαραίτητη η παροχή εγγυήσεων ασφαλείας προς τη Ρωσική Ομοσπονδία», δήλωσε στην εφημερίδα ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ειρηνευτικών Πρωτοβουλιών και Συγκρούσεων Ντένις Ντενίσοφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, γίνονται διαβουλεύσεις προς αυτή την κατεύθυνση. «Είναι δύσκολο να πούμε πώς μπορεί να μοιάζει ένα τέτοιο έγγραφο, καθώς και να υποθέσουμε ότι θα υπογραφεί, δεδομένου ότι αυτό θα σημαίνει πως η Ουκρανία θα αλλάξει ριζικά τη θέση της. Δεν υπάρχουν ιδιαίτερες ελπίδες για κάτι τέτοιο στην παρούσα συγκυρία», σημείωσε ο ειδικός.
Πηγή: Izvestia / TASS