ΑΘΗΝΑ
07:06
|
27.04.2024
Οι εκλογές υποτίθεται πως θα διεξαχθούν παραμονή Χριστουγέννων και ακόμη δεν υπάρχει ούτε η λίστα υποψηφίων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Βαριά σύννεφα σκιάζουν, για πολλοστή φορά, τη διαδικασία διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών στη Λιβύη που έχει οριστεί να γίνουν την Παρασκευή, 24 Δεκεμβρίου. Οι αντιθέσεις μεταξύ αξιωματούχων της μεταβατικής κυβέρνησης και υποψηφίων, που είχαν έως πρότινος νευραλγικά πόστα, εντείνονται ενώ δεν υπάρχει καν έτοιμη ούτε η επίσημη λίστα των υποψηφίων.

Το αραβικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα επικαλούμενο εμπιστευτικό έγγραφο του Προέδρου της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής Λιβύης, Ιμάντα λ Σαγιέχ, με ημερομηνία 20 Δεκεμβρίου 2021 αναφέρει πως διέταξε την διάλυση των εκλογικών επιτροπών που είχαν συγκροτηθεί στη χώρα.

Επίσημη ξεκάθαρη θέση για το εάν οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους ή θα αναβληθούν δεν υπάρχει ως τώρα, καθώς για παράδειγμα ο Λίβυος μεταβατικός πρόεδρος Μοχάμεντ Μένφι βρίσκεται σήμερα στην Αίγυπτο για διαβουλεύσεις με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Είναι ωστόσο θέμα ελάχιστον χρόνου μέχρι να αποδειχθεί ποια έκβαση θα έχει αυτή η υπόθεση και εάν οι εκλογές θα γίνουν εγκαίρως όπως επιθυμεί μεγάλο μέρος του λιβυκού λαού που έχει κουραστεί από τις συνεχείς αναβολές και τις προσπάθειες ξένων δυνάμεων να ορίζουν την τύχη τους.

Πριν λίγες βδομάδες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε φανεί δεκτικός στο ενδεχόμενο νέας αναβολής των λιβυκών εκλογών εκτιμώντας ως σημαντικότερο να υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την σωστή διεξαγωγή τους. Παρόμοια στάση τήρησε τη Δευτέρα και ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ, Πίτερ Στάνο, που δήλωσε πως η ΕΕ στηρίζει τη διεξαγωγή των λιβυκών εκλογών «όποτε και εάν αυτές γίνουν».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα