ΑΘΗΝΑ
14:37
|
25.04.2024
Από την αρχή του έτους η τιμή του φυσικού αερίου έχει καταγράψει άνοδο 766%.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Από ρεκόρ σε ρεκόρ οδεύει καθημερινά η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον ολλανδικό δείκτη TTF που αντιπροσωπεύει την ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς, η τιμή του φυσικού αερίου διαμορφώνεται στα 152,9 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), καταγράφοντας αύξηση περίπου 4% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα το μεσημέρι (περίπου στις 12:20), η τιμή αναφοράς άγγιξε τα 162,775 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), καταγράφοντας αύξηση άνω του 10% σε σχέση με χθες. Το βρετανικό φυσικό αέριο παράδοσης τον επόμενο μήνα έφθασε επίσης σε ιστορικό ύψος, στις 408,30 πένες ανά θερμική μονάδα.

Οι υψηλές τιμές ενισχύονται από την υψηλή ζήτηση λόγω του ψύχους, τις γεωπολιτικές εντάσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τους πελάτες της, αλλά και τη στασιμότητα στην κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2. Σημειώνεται ότι περισσότερο από το ένα τρίτο του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου προέρχεται από τη Ρωσία.

Συγκεκριμένα, τα αποθέματα του φυσικού αερίου στην Ευρώπη χρησιμοποιήθηκαν κατά τον παρατεταμένο χειμώνα του 2020 και έκτοτε δεν έχουν αναπληρωθεί. Σε αυτό προστίθεται η μειωμένη απόδοση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η αιολική, για μετεωρολογικούς λόγους.

Παράλληλα, ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η Ρωσία περιορίζει την προσφορά της προς την Ευρώπη για να αυξήσει τις τιμές της ενέργειας εν μέσω του χειμώνα και να ασκήσει έτσι πίεση για την επιτάχυνση της έναρξης λειτουργίας του επίμαχου αγωγού Nord Stream 2. Η Μόσχα διαψεύδει και επιρρίπτει την ευθύνη στις ευρωπαϊκές αποφάσεις για την προμήθεια του φυσικού αερίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την αρχή του έτους η τιμή του φυσικού αερίου έχει καταγράψει άνοδο 766%. «Το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο συνεχίζει την ανυποχώρητη άνοδό του», διαπιστώνουν οι αναλυτές της Deutsche Bank. «Η αλλαγή στις ροές πιθανότατα αντανακλά χαμηλότερες παραγγελίες από Γερμανούς αγοραστές λόγω της εορταστικής περιόδου», δήλωσε η Κάτια Γιαφίμαβα, ανώτερη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης, σύμφωνα με τον ιστότοπο Bloomberg.

Πηγές: Bloomberg, Financial Times

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται, ποιες οι προϋποθέσεις

Οι ΗΠΑ απειλούν το Πακιστάν για τις συμφωνίες με το Ιράν

Το σινικό κίνημα των κακοντυμένων εργαζομένων

Νέο πρόβλημα με αεροσκάφος της Boeing στο Γιοχάνεσμπουργκ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα