ΑΘΗΝΑ
23:16
|
30.05.2023
«Ή όλοι ή κανένας» λένε οι εργαζόμενοι και συγκεντρώνονται το μεσημέρι στο υπουργείο Πολιτισμού
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την ανανέωση των συμβάσεων 43 εργαζομένων και τη μετατροπή τους σε αορίστου χρόνου ζητούν οι υπάλληλοι του Ελληνικού Φεστιβάλ, που σήμερα Τρίτη προχωρούν σε στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας, μαζί με τους εργαζόμενους στην Καμεράτα.

Οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν ότι οι συμβάσεις τους δεν θα ανανεωθούν, παρά το γεγονός ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, καθώς στην πλειονότητά τους εργάζονται εκεί ακόμη και από το 2002.

Όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι, που θα συγκεντρωθούν στις 12 το μεσημέραι στο υπουργείο Πολιτισμού, οι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, πολλοί μάλιστα από αυτούς εργάζονται με σύμβαση σχεδόν δέκα χρόνια τώρα και να βρίσκονται κάθε χρόνο μετέωροι μετά τη λήξη της φεστιβαλικής περιόδου.

Στην κινητοποίηση των εργαζομένων συμπαρίσταται και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ) που τονίζει ότι «είναι προκλητικό η υπουργός Πολιτισμού να παρακολουθεί χειροκροτώντας την τελευταία συναυλία της Καμεράτα και σήμερα να επιβλέπει την κατάργησή της».

Η ανακοίνωση των εργαζομένων της Ελληνικό Φεστιβάλ ΑΕ:

«Ή όλοι ή κανένας.

Εμείς, οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, διανύουμε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, στην οποία διακυβεύονται οι συμβάσεις εργασίας μας. Θεωρούμε απαράδεκτη την τροπολογία που αναμένεται να ψηφιστεί την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου στη Βουλή, βάσει της οποίας θα ανανεωθούν μόνον οι 30 από τις 43 υφιστάμενες συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου. Ο λόγος είναι τριπλός:

Πρώτον, επειδή μία τέτοια απόφαση κοινοποιείται στους εργαζομένους του φορέα λίγες μόλις ημέρες πριν από τη λήξη των συμβάσεων, εν μέσω εορταστικής περιόδου, αλλά και πανδημίας, και στον επίλογο μιας εξαιρετικά δύσκολης χρονιάς, της μεγαλύτερης, τόσο από άποψης όγκου εργασιών, όσο και χρονικής διάρκειας, στην ιστορία του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου.

Δεύτερον, επειδή η εν λόγω τροπολογία ουσιαστικά προβλέπει μια εξ ορισμού άδικη διάκριση των υπαλλήλων σε «ανανεώσιμους» και «μη ανανεώσιμους» – μια διαδικασία αξιολόγησης που μόνο αξιοκρατική δεν μπορεί να είναι όταν διεξάγεται υπό τις παρούσες ανεκδιήγητες συνθήκες.

Τρίτον, επειδή το προσωπικό που θα κριθεί «άξιο ανανέωσης» θα κληθεί να επωμιστεί τα πρόσθετα βάρη που θα προκύψουν λόγω της υποστελέχωσης του οργανισμού – παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι είναι ήδη επιβαρυμένοι με υπερδιπλάσιο όγκο εργασιών τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της επέκτασης της θερινής φεστιβαλικής περιόδου, αλλά και των διαφόρων χειμερινών και διαδικτυακών δραστηριοτήτων.

Για όλους τους παραπάνω λόγους και με δεδομένη την κρισιμότητα της κατάστασης, όλοι/ες οι εργαζόμενοι/ες στεκόμαστε ενωμένοι/ες και προβαίνουμε σε στάση εργασίας την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου και ώρα 11:00-15:00, και σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Πολιτισμού στις 12:00 την ίδια μέρα.

Ζητούμε από το υπουργείο Πολιτισμού και το υπουργείο Εσωτερικών την ανανέωση και των 43 συμβάσεων μέχρι 31/12/2022, με απώτερο στόχο τη μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, ως μέσο οριστικής επίλυσης των χρόνιων προβλημάτων του οργανισμού.

Το καθεστώς αέναης ομηρίας των υπαλλήλων, αρκετοί εκ των οποίων εργάζονται στο Φεστιβάλ ακόμα και επί μία εικοσαετία με διαρκείς ανανεώσεις συμβάσεων, πρέπει επιτέλους να λάβει τέλος.

Μόνο ενωμένοι/ες θα προχωρήσουμε».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανησυχία στον ΟΗΕ για τον νόμο κατά ΛΟΑΤΚΙ στην Ουγκάντα

Φεστιβάλ Κινηματογράφου για τα βραβεία Ίρις στο σινέ Άστορ

Το ΝΑΤΟ ενισχύει με 700 στρατιώτες τις δυνάμεις στο Κοσσυφοπέδιο

Θεσσαλονίκη: Ξεκινά αύριο το Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα