ΑΘΗΝΑ
10:05
|
25.04.2024
Ο Ορμπάν περιέγραψε τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας ως «κλειδί για τη σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων»., ενώ έπλεξε το εγκώμιο του Μίρολαντ Ντόντικ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ουγγαρία πρόκειται να παρέχει οικονομική υποστήριξη ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων στους Σέρβους της Βοσνίας και αντιτίθεται σε κυρώσεις κατά του ηγέτη τους Μίλοραντ Ντόντικ, είπε ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν απαντώντας σε ερώτηση του ενημερωτικού ιστότοπου BIRN στο πλαίσιο τρίωρης συνέντευξης Τύπου στη Βουδαπέστη.

Ο Ορμπάν περιέγραψε τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας (γνωστή ως Republika Srpska) ως «κλειδί για τη σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων» και προέτρεψε τη νέα γερμανική κυβέρνηση να ενσωματώσει την περιοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) αντί να την τιμωρήσει, κάτι που «θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα».

Υποστήριξε δε πλήρως τον Σερβοβόσνιο ηγέτη, αποκαλώντας τον δημοκρατικά εκλεγμένο πολιτικό και προειδοποιώντας τις δυτικές δυνάμεις ότι η «δαιμονοποίηση του Ντόντικ», ο οποίος έχει επανειλημμένα απειλήσει να αποσχιστεί από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, θα ήταν επικίνδυνος.

Κάλεσε επίσης τον Ντόντικ, παρία πολλών δυτικοευρωπαϊκών κυβερνήσεων, να παραστεί στην 4η Δημογραφική Σύνοδο Κορυφής στη Βουδαπέστη τον Σεπτέμβριο, μια εκδήλωση που έχει μετατραπεί σε ετήσια συγκέντρωση ακροδεξιών δυνάμεων από την περιοχή της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης.

Τα σχόλια του Ούγγρου πρωθυπουργού έρχονται στο φόντο δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Πέτερ Σιγιάρτο, ο οποίος έχει ήδη απειλήσει να ασκήσει βέτο σε οποιεσδήποτε κυρώσεις της ΕΕ κατά του Ντόντικ.

Η κίνηση θεωρείται άμεση πρόκληση για τη νέα γερμανική κυβέρνηση, η οποία θέλει να καταργήσει την απαίτηση για ομοφωνία στις αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ. καθώς ήρθαν πέντε ημέρες μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 13 Δεκεμβρίου, όπου η νέα υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, ζήτησε κυρώσεις κατά του Ντόντικ για τις αποσχιστικές του πρακτικές.

Πηγές: Balkan Insight

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Τοκάγιεφ για τους «εχθρούς του Καζακστάν»

Αποδοκιμασία του Μάικ Τζόνσον στο Κολούμπια

Καλέσματα από Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την απεργία της Πρωτομαγιάς

Διώξεις σε 18 «ανθρώπους» του Τραμπ για απόπειρα αλλοίωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων του 2020

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα