ΑΘΗΝΑ
13:20
|
22.11.2024
Τα αποτελέσματα της έρευνας θα αξιοποιούνται σε σειρά τομέων, όπως η βιομηχανική παραγωγή, η αποδοτικότητα και η παραγωγικότητα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την εκτίμηση ότι θα είναι «προίκα» για την Ελλάδα η δυνατότητα ενός κέντρου Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) που θα συγκεντρώνει τα καλύτερα μυαλά Ελλήνων και όχι μόνον με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση εκτίμησε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αφορμή για αυτή τη δήλωση έδωσε η δημιουργία της νέας ερευνητικής μονάδας «Αρχιμήδης» με αντικείμενα την Τεχνητή Νοημοσύνη, την Επιστήμη των Δεδομένων και τους Αλγορίθμους.

Ο Μητσοτάκης μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ανέφερε ότι η πρωτοβουλία της ερευνητικής μονάδας Αρχιμήδης μπορεί να λειτουργήσει ως πόλος έλξης λαμπρών Ελλήνων και ξένων επιστημόνων στην Ελλάδα γύρω από τεχνολογίες και επιστήμες αιχμής «που καθορίζουν ήδη τη ζωή την οικονομική αλλά και την κοινωνική δραστηριότητα όλων μας».

Πρόσθεσε πως η Ελλάδα είναι ένας τόπος με τον οποίο συνδέονται πάρα πολλοί επιστήμονες που ασχολούνται με τον τομέα αυτό, ισχυριζόμενος στη συνέχεια πως «η ποιότητα ζωής στην Ελλάδα είναι μοναδική» και πως η χώρα προσφέρει και κάτι «που θα έχει και πολύ μεγάλο επιστημονικό αλλά και φιλοσοφικό ενδιαφέρον: τον διάλογο μεταξύ της Τεχνητής Νοημοσύνης και της παρακαταθήκης της αρχαίας Ελλάδος».

Παίρνοντας τον λόγο ο επικεφαλής του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» και ακαδημαϊκός Γιάννης Εμίρης, ανέφερε ότι ο Αρχιμήδης «είναι ένας μοχλοβραχίονας που θα μας πάει σε άλλη διάσταση, θα τονίσει την εξωστρέφεια που έχουμε σαν ερευνητικό οικοσύστημα».

Τι κάνει ο «Αρχιμήδης»

Η απόφαση για τη δημιουργία του «Αρχιμήδη» υπεγράφη σήμερα από τον αρμόδιο Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστο Δήμα.

Η δομή θα στελεχωθεί από εννεαμελές Επιστημονικό Συμβούλιο και περίπου 120 άτομα ερευνητικό και διδακτορικό προσωπικό και θα στεγαστεί σε εγκαταστάσεις της Ακαδημίας Αθηνών, αποτελώντας τμήμα του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά».

Ο προϋπολογισμός του έργου, που περιλαμβάνει την κατασκευή κτιριακών και ψηφιακών υποδομών και την απόκτηση του απαιτούμενου εξοπλισμού, ανέρχεται σε 21,4 εκατομμύρια ευρώ έως το 2025.

Οι σκοποί έρευνας

 Η δομή «Αρχιμήδης» θα υπηρετεί τη βασική και την εφαρμοσμένη έρευνα, έχοντας ως κύρια αποστολή τη χρηματοδότηση επισκεπτών ερευνητών και υποψήφιων διδακτόρων, οικοδομώντας συνεργασίες με πανεπιστήμια εντός και εκτός Ελλάδας.

Θα λειτουργεί επίσης ως κόμβος για τη συνεργασία διακεκριμένων Ελλήνων ακαδημαϊκών που εργάζονται στο εξωτερικό με ταλαντούχους νέους επιστήμονες, όπως και ως σημείο ανταλλαγής ιδεών. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα αξιοποιούνται επιδιώκοντας εφαρμοσμένες λύσεις σε σειρά τομέων, όπως η βιομηχανική παραγωγή, η αποδοτικότητα και η παραγωγικότητα.

Στο πεδίο της αγοράς, η μονάδα θα καλλιεργήσει συνέργειες με το ταχύτατα αναπτυσσόμενο οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων, διευκολύνοντας την μεταφορά των ερευνητικών αποτελεσμάτων στην αγορά και προσδίδοντας προστιθέμενη αξία και ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα καινοτομίας σε έναν φύσει εξωστρεφή κλάδο της ελληνικής οικονομίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κουτσούμπας: Να σταματήσει η Ελλάδα να ενισχύει το καθεστώς Ζελένσκι

Μήνυση Λινού κατά Πολάκη εν μέσω εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ

Συμπαράσταση της ΟΚΔΕ στον Νίκο Ρωμανό: Να σταματήσει η «στημένη» δίωξη

Εκδήλωση στο Αγρίνιο: Ο φασιστικός κίνδυνος και οι αναγκαίες αντιστάσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα