ΑΘΗΝΑ
15:33
|
05.11.2024
Η τεχνολογία μπορεί να δώσει όπλα στην καταπολέμηση της μοναξιάς εάν αξιοποιηθεί σωστά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

KeinerBleibtAllein στα ελληνικά θα πει «Κανείς δεν μένει μόνος». Είναι το όνομα μίας γερμανικής ψηφιακής πλατφόρμας που επιχειρεί να απαλύνει τη μοναξιά των ανθρώπων μέσα στις γιορτές που μένουν, δίχως δική τους επιλογή, μακριά από φίλους, συγγενείς ή γνωστούς.

Ο εμπνευστής της πλατφόρμας, Κρίστιαν Φάιν,  την επινόησε το 2016, όταν μετά από έναν χωρισμό, αναγκάστηκε να περάσει μόνος τα Χριστούγεννα. Όπως εξήγησε, εκείνη την ημέρα κάθισε στον υπολογιστή και άρχισε να περιγράφει τη μοναξιά του για πρώτη φορά στο hashtag #keinerbleibtallein. Πήρε τόσα πολλά μηνύματα που γρήγορα κατάλαβε ότι πρόκειται για ένα ευρύτερο κοινωνικό πρόβλημα.

Εικόνα

Μιλώντας προ ημερών σε δημοσιογράφους του γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου Ντόιτσε Βέλλε εξέφρασε την αισιοδοξία πως η ιδέα του ίσως να μειώσει την πνιγηρή αίσθηση της μοναξιάς, που ένιωσαν πολλά εκατομμύρια άνθρωποι ιδιαίτερα από το 2020 λόγω πανδημίας. «Από τη μία πλευρά η πανδημία προκαλεί μοναξιά, από την άλλη κάνει τη μοναξιά κάτι συνηθισμένο, λιγότερο τρομακτικό», επισημαίνει.

Ξεκινώντας από τους γείτονες

Η πλατφόρμα του Κρίστιαν Φάιν λειτουργεί από το 2016 με το hashtag #KeinerBleibtAllein στο Twitter, το Facebook και το Instagram. Στόχος του είναι να διευρύνει τον κύκλο μοναχικών ανθρώπων που αναζητούν παρέα για τις ημέρες των εορτών, αλλά και εκείνους που θέλουν να περάσουν τις ημέρες αυτές με καινούργια πρόσωπα στο γιορτινό τραπέζι.

Όπως τονίζει, η πανδημία έχει αλλάξει και την σύνθεση της «παρέας». Παλαιότερα πολλοί θεωρούσαν την μοναξιά αποκλειστικό πρόβλημα των ηλικιωμένων. Ειδικοί ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι επισημαίνουν πως στις ηλικίες μεταξύ 60 και 99 ετών περίπου 8 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γερμανία απειλούνται με μοναξιά και κοινωνική απομόνωση. Με την πανδημία τα δεδομένα άλλαξαν και έγιναν ακόμη περισσότεροι.

Ένας από τους πρώτους «οικοδεσπότες» που έδωσαν το παρών το 2018 ήταν ο Ρενέ Ράιχελτ, μηχανικός πληροφορικής. Θυμάται ότι τα Χριστούγεννα πολλές φορές και η μητέρα του μαγείρευε για μοναχικούς γείτονες, σήμερα ακολουθεί και ο ίδιος το παράδειγμά της. «Την πρώτη φορά είχα μαγειρέψει για έντεκα άτομα», λέει. «Κάποιοι ήταν γείτονες, αλλά υπήρχαν και νέα πρόσωπα, ήταν εύκολο για όλους να πιάσουν κουβέντα μεταξύ τους».

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε το Γερμανικό Κέντρο Γεροντολογίας (DZA) τον Απρίλιο του 2021 ο κίνδυνος της κοινωνικής απομόνωσης έχει αυξηθεί για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, γένους ή μορφωτικού επιπέδου.

Γι αυτό, τονίζει ο Κρίστιαν Φάιν, όλο και περισσότεροι άνθρωποι συμμετέχουν στην ψηφιακή πλατφόρμα δικτύωσης για τις γιορτές. «Ειδικά τους νέους η μοναξιά τους επιβαρύνει περισσότερο, ντρέπονται πιο πολύ που είναι μόνοι…».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Προεδρικές Εκλογές 2025: Οι Ηνωμένες Πολιτείες στις κάλπες

Αμείωτες συνεχίζονται οι ισραηλινές σφαγές στην κεντρική και βόρεια Λωρίδα της Γάζας

Αμπελόκηποι: Προφυλακιστέος ο 31χρονος για την έκρηξη-Αρνείται τις κατηγορίες

Με 24ωρη απεργία προετοιμάζονται για τις 20 Νοέμβρη οι οικοδόμοι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα