ΑΘΗΝΑ
16:23
|
28.04.2024
Η διαδικασία επί παραβάσει δύναται να οδηγήσει σε παραπομπή στο Δικαστήριο της Ε.E. και να φθάσει μέχρι την επιβολή οικονομικών κυρώσεων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε μια δυναμική σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) οδηγείται η Πολωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) να εκκινεί διαδικασία επί παραβάσει κατά της Βαρσοβίας έπειτα από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας να αμφισβητήσει την αρχή της υπεροχής του ευρωπαϊκού έναντι των εθνικών δικαίων.

«Θεωρούμε ότι αυτή η απόφαση παραβίασε τις γενικές αρχές της αυτονομίας, της υπεροχής, της αποτελεσματικότητας και της ενιαίας εφαρμογής του δικαίου στην Ένωση, καθώς και τις δεσμευτικές αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θεωρούμε επίσης ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν ανταποκρίνεται πλέον στις απαιτήσεις ενός ανεξάρτητου και αμερόληπτου σύμφωνα με τον νόμο δικαστηρίου, όπως απαιτεί η Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι.

Η διαδικασία επί παραβάσει δύναται να οδηγήσει σε παραπομπή στο Δικαστήριο της E.E. και να φθάσει μέχρι την επιβολή οικονομικών κυρώσεων.

Η E.E. βρίσκεται εδώ και χρόνια σε σύγκρουση με την εθνικιστική υπερσυντηρητική κυβέρνηση της Πολωνίας σχετικά με τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις, που πλήττουν την ανεξαρτησία των δικαστών. Η Πολωνία έχει επανειλημμένως καταδικασθεί από το Δικαστήριο της E.E., με την σύγκρουση να κλιμακώνεται μετά την απόφαση του πολωνικού Συνταγματικού Δικαστηρίου τον Ιούλιο, το οποίο έκρινε, υπό την επήρεια της κυβέρνησης, ότι οι αποφάσεις του Λουξεμβούργοι σχετικά με τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις είναι αντίθετες με το πολωνικό Σύνταγμα.

Η ένταση αυξήθηκε περαιτέρω στις 7 Οκτωβρίου, όταν το πολωνικό Συνταγματικό Δικαστήριο, στο οποίο προσέφυγε ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, αμφισβήτησε την υπεροχή του ευρωπαϊκού δικαίου κρίνοντας ότι ορισμένα άρθρα των συνθηκών της ΕΕ αντιβαίνουν στο πολωνικό Σύνταγμα.

Πηγές: AFP, Euronews

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης να πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο ΥΠΕΣ

Η Μελόνι ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

Πέντε κατακτήσεις των γυναικών στην ΕΣΣΔ

ΜέΡΑ25 για έφοδο ΕΛ.ΑΣ σε σπίτι φοιτήτριας: «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα