ΑΘΗΝΑ
07:36
|
20.09.2024
Η επιλογή των ΗΠΑ να εστιάσουν στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού αναγκάζει τη Σαουδική Αραβία να πάρει τα μέτρα της.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Όπου και να στρέψουν την προσοχή τους οι ΗΠΑ βλέπουν πλέον την Κίνα…πανταχού παρούσα! Ακόμη και στα «χωράφια» στενών τους συμμάχων όπως η Σαουδική Αραβία. Αποκλειστικό ρεπορτάζ του CNN, που επικαλείται τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, αναφέρει πως η Σαουδική Αραβία πλέον κατασκευάζει τους δικούς της βαλλιστικούς πυραύλους με τη βοήθεια της Κίνας. Το ίδιο δίκτυο επικαλείται δεδομένα δορυφορικών φωτογραφιών που καταγράφουν τις προσπάθειες κατασκευής πυραύλων στη Σαουδική Αραβία.

Εκπρόσωπος του σινικού υπουργείου Εξωτερικών κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές από δημοσιογράφο του CNN αρκέστηκε να δηλώσει πως η Κίνα και η Σαουδική Αραβία είναι «στρατηγικοί εταίροι» και «διατηρούν φιλική συνεργασία σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου και αυτού του στρατιωτικού εμπορίου».

Η εξέλιξη αναδεικνύει τη ρευστότητα που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου στο φόντο αφενός λόγω της επιλογής των ΗΠΑ να εστιάσουν τη μεγαλύτερη βαρύτητα στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού και αφετέρου εξαιτίας της εντεινόμενης γεωπολιτικής και στρατιωτικής ισχύος του Ιράν που προκαλεί τα αντανακλαστικά και άλλων δυνάμεων στην περιφέρεια που ως σήμερα εξαρτούσαν την «άμυνα» τους από τις ΗΠΑ, όπως η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες του Κόλπου.

Κατά το παρελθόν είχε γίνει γνωστό πως η Σαουδική Αραβία είχε αγοράσει κινέζικους βαλλιστικούς πυραύλους. Ωστόσο αυτή είναι η πρώτη φορά που γίνεται γνωστή μία προσπάθεια κατασκευής τους στο σαουδαραβικό έδαφος.

Το CNN είχε μεταδώσει και το 2019 πως υπήρχαν πληροφορίες για τη συνεργασία Κίνας και Σαουδικής Αραβίας με στόχο την προώθηση βαλλιστικού πυραυλικού προγράμματος. Αυτή τη φορά φαίνεται πως η συνεργασία έχει προχωρήσει και σε πρακτικό επίπεδο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Όχι μετρό στην πλ. Εξαρχείων»: Ο χρόνος τελείωσε-Πάρτε πίσω τις λαμαρίνες

«Βασιλική» γαμήλια πρόκληση των Γλύξμπουργκ στο Βυζαντινό Μουσείο

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα