ΑΘΗΝΑ
20:57
|
03.05.2024
Ήταν γνωστή για τα μυθιστορήματα και την λογοτεχνική δημοσιογραφία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πέθανε σήμερα σε ηλικία 87 ετών στο σπίτι της στο Μανχάταν η Αμερικανίδα συγγραφέας Τζόαν Ντίντιον, που ήταν γνωστή για τα μυθιστορήματα και την λογοτεχνική δημοσιογραφία της με επίκεντρο τη διάλυση της αμερικανικής ηθικής και του πολιτιστικού χάος, τον ατομικό και κοινωνικό κατακερματισμό με έντονη την αίσθηση ανησυχίας ή φόβου.

Η συγγραφέας, που είχε γράψει μεταξύ άλλων και πολλά κινηματογραφικά σενάρια, έπασχε εδώ και χρόνια από Πάρκινσον.

Η Ντίντιον θεωρείται μεγάλη μορφή της αμερικανικής «παράδοσης» της μίξης της δημοσιογραφίας με τη μυθοπλασία, μοίρασε τη ζωή της μεταξύ της Καλιφόρνιας όπου γεννήθηκε, στις 5 Δεκεμβρίου 1934, και της Νέας Υόρκης.

Εξέδωσε το πρώτο μυθιστόρημά της, Run River, το 1963, αλλά δεν γνώρισε μεγάλη επιτυχία.

Run, River - Wikipedia

Στη συνέχεια έφυγε για να καταγράψει την κουλτούρα των χίπις του Σαν Φρανσίσκο, για λογαριασμό της εφημερίδας Saturday Evening Post. Από αυτή την εμπειρία της προέκυψε το περίφημο «Βαδίζοντας προς τη Βηθλεέμ», ένα ρεπορτάζ σε πρώτο πρόσωπο, που την έκανε διάσημη.

Slouching Towards Bethlehem: Essays - Kindle edition by Didion, Joan.  Politics & Social Sciences Kindle eBooks @ Amazon.com.

Αφού επέστρεψε στη Νέα Υόρκη μαζί με τον σύζυγό της, τον συγγραφέα Τζον Γκρέγκορι Νταν, ασχολήθηκε με την πολιτική δημοσιογραφία και συγκέντρωσε τις εμπειρίες της σε έναν τόμο, το 2001, το Political Fictions. Ορισμένοι θεώρησαν αργότερα ότι η περιγραφή μιας «επαγγελματικής πολιτικής τάξης» αποκομμένης από την καθημερινότητα των εκλογέων, ήταν ένα προμήνυμα για την εποχή του Ντόναλντ Τραμπ.

Political Fictions: Didion, Joan: 9780375718908: Amazon.com: Books

Μετά τον θάνατο του συζύγου και της κόρης της, η Ντίντιον αφιέρωσε όλη την ενέργειά της σε δύο αυτοβιογραφικά έργα, το Έτος της Μαγικής Σκέψης (2007) και τις Μπλε Νύχτες (2011). Το πρώτο από αυτά τιμήθηκε με το περίβλεπτο National Book Award.

Η χρονιά της μαγικής σκέψης - Joan Didion - Skroutz.gr
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Πυρά Ζαχάροβας κατά Κάμερον για χρήση όπλων κατά της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας

Ο διευθυντής της CIA ξανά στο Κάιρο για παζάρι με Ισραήλ και Χαμάς

Όχι άλλη τοξικότητα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα