ΑΘΗΝΑ
06:41
|
22.11.2024
Ευοίωνες προβλέψεις και πιθανοί κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα περιλαμβάνονται στην Ενδιάμεση Έκθεση της ΤτΕ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τις ευοίωνες προβλέψεις για την ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα αποτυπώνει η Ενδιάμεση Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), τόσο για το 2021 όσο και για τα επόμενα έτη, επισημαίνοντας παράλληλα κινδύνους που μπορεί να ανατρέψουν το θετικό σενάριο με μεγαλύτερο εκείνον του πληθωρισμού

Σύμφωνα με την ΤτΕ, η ανάπτυξη του 2021 θα φτάσει το 7,2%, ποσοστό το οποίο, ύστερα από τεχνικές αναπροσαρμογές, θα διαμορφωθεί στο 8%. Με βάση τα μοντέλα πρόβλεψης της ΤτΕ, η ανάπτυξη το 2022 θα διαμορφωθεί στο 5% και το 2023 στο 3,9%.

Σε ό,τι αφορά στον πληθωρισμό, η Τράπεζα της Ελλάδος σημειώνει ότι πρόκειται για ένα παροδικό φαινόμενο, το οποίο επιμένει. Αυτό θα οδηγήσει σε εκτίναξη του δείκτη τιμών καταναλωτή στο 3% το 2022. Οι πτωτικές τάσεις θα ξεκινήσουν από τα τέλη του 2022, οδηγώντας τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κοντά στην κεντρική του τάση που είναι για την Ελλάδα το 2%. Το 2023 εκτιμάται ότι ο εν λόγω δείκτης θα πέσει κάτω του 1%.

Τράπεζα της Ελλάδος: Η ακριβή ενέργεια μπορεί να πυροδοτήσει αύξηση επιτοκίων και φρένα στην ανάπτυξη

Υπάρχουν όμως και κίνδυνοι, που σχετίζονται με την εξέλιξη της πανδημίας, την επιτάχυνση του πληθωρισμού, την πιθανή αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) μετά τη λήξη των μέτρων κρατικής στήριξης και ενδεχομένως ένα χαμηλό ποσοστό απορρόφησης των κονδυλίων του NextGenerationEU. Για παράδειγμα, οι νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού, εφόσον αποδειχθούν ανθεκτικές στα εμβόλια, θα μπορούσαν να πλήξουν την εμπιστοσύνη, να περιορίσουν τις τουριστικές ροές και να επιβραδύνουν την ανάκαμψη.

Βασική πηγή δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων θεωρείται το στοκ που παραμένει σήμερα υπό κάποιο καθεστώς προστασίας (Γέφυρα 1, 2, step up προγράμματα τραπεζών κ.ά.) το οποίο ανέρχεται σε 9 δισ. ευρώ. Ο κίνδυνος αυτός γίνεται ακόμα μεγαλύτερος εάν, με την απόσυρση των μέτρων στήριξης, δεν βελτιωθεί η απασχόληση. Επιβαρυντικά λειτουργεί και η άνοδος του πληθωρισμού.

Επιπλέον, η ΤτΕ επαναλαμβάνει ότι η μείωση των κόκκινων δανείων από τους ισολογισμούς των τραπεζών έχει προέλθει σχεδόν αποκλειστικά από τις τιτλοποιήσεις και όχι από αναδιαρθρώσεις, ρυθμίσεις και αναχρηματοδοτήσεις.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παραμένει το ιδιωτικό χρέος υψηλό, ενώ οι τιτλοποιήσεις έχουν χτυπήσει τους δείκτες κερδοφορίας και κεφαλαιακής επάρκειας. Ακόμα προειδοποιεί ότι οι επιπτώσεις στην πλευρά του ενεργητικού παρουσιάζονται με χρονική υστέρηση. Για τους λόγους αυτούς καλεί τις τράπεζες να προχωρήσουν σε εντατικότερες κινήσεις ενίσχυσης του ενεργητικού τους και βελτίωσης της ποιότητας των κεφαλαίων τους, με παράλληλες αυξήσεις των προβλέψεων για κινδύνους από την πανδημία που ακόμα δεν έχουν αποτυπωθεί.

Σε ό,τι αφορά στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, η πιστωτική επέκταση από τις τράπεζες μειώθηκε το 2021 σε σχέση με το 2020, καθώς δεν υπήρχε ζήτηση για δανεικά από τις επιχειρήσεις. Σε αυτό συνέβαλαν η τραπεζική χρηματοδότηση του 2020, τα μέτρα στήριξης του υπ. Οικονομικών και οι χρηματοδοτήσεις από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ) και άλλους οργανισμούς. Σημαντική συμβολή στην ενίσχυση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων, είχαν τα προγράμματα της ΕΑΤ, καθώς συνεισέφεραν περίπου 6,5 δισ. ευρώ το 2020 και 1,3 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου του 2021.

Επίσης εκτιμάται ότι πόροι ύψους 1,5 δισ. ευρώ το 2020 και 1,0 δισ. ευρώ το δεκάμηνο του 2021 διοχετεύθηκαν προς τις επιχειρήσεις χωρίς τη μεσολάβηση του τραπεζικού συστήματος, αλλά χορηγήθηκαν απευθείας από την ΕΤΕπ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕBRD).

Τέλος, αναφορικά με τις προοπτικές κλάδων και τομέων, η ΤτΕαναφέρεται θετικά στην ελληνική αγορά ακινήτων και τις αγορές κεφαλαίου. Οι τιμές στην αγορά ακινήτων θα εξακολουθήσουν ανοδικά αλλά με ηπιότερους ρυθμούς, ενώ οι αγορές κεφαλαίου θα κινούνται κυρίως με καταλύτες την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την προοπτική της αναβάθμισης σε επενδυτική βαθμίδα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ακυρώθηκε, λόγω χιονοθύελλας, το 10% των πτήσεων στο Παρίσι

Κόντρα Δήμου Αθηναίων και υπουργείου Πολιτισμού για το βρώμικο σιντριβάνι στο Σύνταγμα

Σύλληψη 45χρονου για τη γιάφκα στο Παγκράτι

Πέθανε ο συγγραφέας Βασίλης Λιόγκαρης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα