ΑΘΗΝΑ
11:37
|
28.04.2024
Το άρθρο παρουσιάζει, εμμέσως, τις στενότερες σχέσεις σαν εργαλείο των ΗΠΑ απέναντι σε ισχυρούς ανταγωνιστές τους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σαν ένα «φωτεινό σημείο» για τις ΗΠΑ στην Ευρώπη φαντάζει πλέον η Ελλάδα για την Ουάσιγκτον υποστηρίζει σημερινό άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal.

Το άρθρο του Daniels Michaels αναδεικνύει τις πολυδιάστατες στενές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ-Ελλάδας και υπό την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη (όπως και επί της προηγούμενης κυβέρνησης Τσίπρα) τονίζοντας πως αυτό παρατηρείται μολονότι οι ΗΠΑ στρέφουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον τους προς την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.

Επισημαίνει πως οι στενότερες και πολυδιάστατες σχέσεις Αθήνας-Ουάσιγκτον καταγράφονται σε μία περίοδο έντασης των (σε ορισμένα πεδία ανταγωνιστικών) σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας, εκτιμώντας πως η Ελλάδα έχει αναδειχθεί «σε νέο κόμβο για τη μετακίνηση στρατιωτικών δυνάμεων μέσω των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας».

Δεν παραλείπει την αναφορά ούτε στην τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας που έγινε τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά ούτε και τις επενδύσεις αμερικανικών εταιριών στην ελληνική οικονομία, αναφέροντας εκείνες από τις εταιρίες Microsoft, Pfizer, Tesla και Amazon.com.

Στο ίδιο άρθρο συμπεριλαμβάνεται και δήλωση του πρωθυπουργου Κυριάκου Μητσοτάκη που αναφέρει πως «η εταιρική σχέση της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες ουδέποτε υπήρξε ισχυρότερη, πιο σημαντική ή πιο επίκαιρη από ό,τι είναι σήμερα». Ο Μητσοτάκης μάλιστα αναφέρει πως υποστηρίζει την προσπάθεια των ΗΠΑ «για σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, ενισχύοντας τους δεσμούς με το Ισραήλ την Αίγυπτο, τον Λίβανο και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής».

Τέλος ο αρθρογράφος αναφέρεται και στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας που επιχειρείται στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ με στόχο τη μείωση της χρήσης του λιγνίτη και του ρωσικού αερίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δικαιωματισμὸς: ἡ μεταφυσικὴ οὐτοπία τοῦ ἀπόλυτου αὐτοπροσδιορισμοῦ

Τα Μισελ-άνοιους του Kosmo

Απεργία την 1η Μαΐου και εργασιακό θέατρο του παραλόγου

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα