ΑΘΗΝΑ
10:45
|
20.09.2024
Νέο ρεκόρ κρουσμάτων κατέγραψε η Βρετανία, με 122.186 μολύνσεις μέσα σε ένα 24ωρο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέο ρεκόρ κρουσμάτων κατέγραψε η Βρετανία, με 122.186 μολύνσεις μέσα σε ένα 24ωρο, από 119.789 την Πέμπτη.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, αναφέρθηκαν επίσης 137 νέοι θάνατοι από Covid-19. Συνολικά, από την αρχή της πανδημίας έχουν χάσει τη ζωή τους 147.857 άνθρωποι.

Νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό ότι η βρετανική κυβέρνηση θα προσφέρει 12μηνες βίζες εργασίας σε υγειονομικό προσωπικό από άλλες χώρες αφού η πανδημία του νέου κορονοϊού επιδείνωσε τις ελλείψεις στον τομέα της υγείας.

Το μέτρο αυτό θα είναι προσωρινό και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις αρχές του επόμενου έτους. Ο ελάχιστος ετήσιος μισθός ώστε να πληροί κάποιος τις προϋποθέσεις για να λάβει βίζα θα είναι 20.480 λίρες (περίπου 28.000 ευρώ).

Γαλλία: Ρεκόρ κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας

Νέο ρεκόρ μολύνσεων από την Covid-19 κατέγραψε σήμερα η Γαλλία, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να πλησιάζει τα 100.000, γεγονός που ανάγκασε την κυβέρνηση να συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη για την πανδημία την Δευτέρα, προκειμένου να συζητηθεί η πιθανότητα λήψης περαιτέρω μέτρων.

Σήμερα το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 94.124 νέα κρούσματα ενώ ο αριθμός των νοσηλευομένων έφτασε σε υψηλό επταμήνου, στους 16.200.

Το τελευταίο 24ωρο άλλοι 167 άνθρωποι πέθαναν από την Covid-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στα 122.462 από την αρχή της πανδημίας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων βρίσκεται στα 8,98 εκατομμύρια, γεγονός που κατατάσσει τη Γαλλία στην έβδομη θέση στον κόσμο.

Νωρίτερα σήμερα, το Ελιζέ ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα συγκαλέσει σύσκεψη για την Covid-19 την Δευτέρα, στις 17.00 (ώρα Ελλάδας) και θα ακολουθήσει αμέσως η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Πολλοί τομείς της οικονομίας κινδυνεύουν με “αποδιοργάνωση” λόγω των αυξημένων κρουσμάτων της παραλλαγής Όμικρον

Η παύση εργασίας λόγω της Όμικρον θα είναι ο επόμενος οικονομικός εφιάλτης, μετά από εκείνον του πρώτου κύματος της πανδημίας; Η ανησυχία εντείνεται για μια ενδεχόμενη γενικευμένη αποδιοργάνωση λόγω της καταιγίδας κρουσμάτων που αναμένεται τον Ιανουάριο.

Οι τομείς που κινδυνεύουν από την απουσία των εργαζομένων λόγω των «εκατοντάδων χιλιάδων» κρουσμάτων την ημέρα είναι πολλοί, επισήμανε ο Ολιβιέ Γκερέν, μέλος του γαλλικού Επιστημονικού Συμβουλίου. Μεταξύ άλλων, η διανομή τροφίμων, η ασφάλεια, η ενέργεια, οι μεταφορές, οι τηλεπικοινωνίες, η υγεία.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Ζαν-Φρανσουά Ντελφρεσί, εξέφρασε ανησυχίες για μια «πιθανή αποδιοργάνωση ορισμένων υπηρεσιών ζωτικής σημασίας».

Η παραλλαγή Όμικρον δεν έχει γίνει ακόμη η επικρατούσα στη Γαλλία και δεν προκαλεί μαζικές καραντίνες λόγω πολλών θετικών κρουσμάτων ή επαφών με ασθενείς. Όμως τα προειδοποιητικά σημάδια είναι εδώ και οι προβολείς στρέφονται στο έκτο κύμα που αναμένεται τον Ιανουάριο.

Στο σιδηροδρομικό δίκτυο, η εταιρεία SNCF διαπιστώνει κάποια μικροπροβλήματα στον προαστιακό, όχι όμως και στις κεντρικές γραμμές. Η RATP «δεν ανησυχεί προς το παρόν» και τα Ταχυδρομεία δηλώνουν ότι δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Στις αερομεταφορές, η Air France δεν έχει τόσους πολλούς πιλότους ή άλλα μέλη του πληρώματος σε καραντίνα ώστε να αναγκαστεί να ακυρώσει πτήσεις.

Ωστόσο η σκανδιναβική εταιρεία SAS υποχρεώθηκε την Τρίτη και την Τετάρτη να ακυρώσει δεκάδες πτήσεις λόγω της απουσίας των ασθενών εργαζομένων της. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπισε και η Lufthansa στις διεθνείς πτήσεις, χωρίς πάντως να επιβεβαιώσει ότι η αιτία ήταν η παραλλαγή Όμικρον. Σήμερα, σε όλον τον κόσμο ακυρώθηκαν πάνω από 2.000 πτήσεις, οι περισσότερες στις ΗΠΑ.

Στις βιοτεχνίες και τις μικρές οικοδομικές εταιρείες, έναν τομέα που ήδη πλήττεται από ελλείψεις προσωπικού, «οι στενές επαφές και τα θετικά κρούσματα σημαίνουν ότι χάνουμε εργατικό δυναμικό και θα είναι δύσκολο να καλύψουμε» το κενό, σχολίασε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Capeb Ζαν-Κριστόφ Ρεπόν, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να εμφανιστεί καθησυχαστική, με τον υπουργό Υγείας Ολιβιέ Βεράν να δηλώνει ότι υπάρχει «πρόβλεψη» ώστε η χώρα να συνεχίσει να λειτουργεί στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, των μεταφορών και της οικονομίας. «Πρέπει να αποφύγουμε το φαινόμενο της παράλυσης της χώρας», πρόσθεσε.

Το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση, σε μια περίοδο που πολλοί τομείς υπάρχει πιθανότητα να ζητήσουν βοήθεια.

Η κυβέρνηση συστήνει θερμά την τηλεργασία, όμως το 44% του ενεργού εργατικού δυναμικού δηλώνει ότι δεν έχει τέτοια δυνατότητα, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου από το ινστιτούτο Harris για λογαριασμό του υπουργείου Εργασίας.

Εκ των πραγμάτων, αυτό ισχύει για τα θεάματα, όπου λόγω της εκτόξευσης των κρουσμάτων ακυρώθηκαν παραστάσεις στο Moulin Rouge, το Crazy Horses, το Théâtre Mogador στο Παρίσι, θυμίζοντας τις μαύρες ημέρες της άνοιξης του 2020.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ταχυδρομική υπηρεσία Royal Mail παρατήρησε ότι οι απουσίες εργαζομένων αυτήν την περίοδο είναι διπλάσιες σε σύγκριση με το 2018, ενώ οι άδειες ασθενείας πολλαπλασιάστηκαν στα τρένα, σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times. Η Βρετανία, που χτυπήθηκε από την Όμικρον πριν από άλλες χώρες, κατέγραψε την Πέμπτη 120.000 θετικά κρούσματα.

«Είναι πολύ πιθανόν η δραστηριότητα ορισμένων επιχειρήσεων να επηρεαστεί σημαντικά, απλώς και μόνο επειδή η Όμικρον είναι πολύ πιο μεταδοτική», ανέφερε ο Ρόελ Μπίτσμα, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ. Κάτι τέτοιο συνέβη ήδη στο Βέλγιο, όπου το εργοστάσιο της Audi στις Βρυξέλλες έκλεισε για μία εβδομάδα στα τέλη Νοεμβρίου, λόγω των πολλών κρουσμάτων της Covid-19.

Λόγω αυτού του κινδύνου, η γαλλική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αναθεωρήσει τα πρωτόκολλα καραντίνας. Ο Βεράν τόνισε ότι «πρέπει να προετοιμαστούμε για την πιθανότητα (…) ένας όχι αμελητέος αριθμός ανθρώπων να διαπιστωθεί, την ίδια περίοδο, ότι είναι στενές επαφές ή θετικά κρούσματα, έστω και χωρίς συμπτώματα».

ΗΠΑ: Περισσότερες από 2.000 πτήσεις ακυρώθηκαν, κυρίως λόγω της πανδημίας

Οι αεροπορικές εταιρείες σε όλον τον κόσμο αναγκάστηκαν να ακυρώσουν περισσότερες από 2.000 πτήσεις -το ένα τέταρτο από αυτές στις ΗΠΑ- κυρίως λόγω της παραλλαγής Όμικρον του νέου κορονοϊού που διαταράσσει τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Flightaware, μέχρι τις 17.40 σήμερα (ώρα Ελλάδας) οι ακυρώσεις πτήσεων έφταναν τις 2.116. Τα 499 από αυτά τα δρομολόγια αφορούσαν τις ΗΠΑ και ήταν διεθνείς αλλά και εσωτερικές πτήσεις. Την Πέμπτη ακυρώθηκαν συνολικά 2.231 πτήσεις.

Πολλές εταιρείες επικαλέστηκαν ως αιτία των ακυρώσεων την πανδημία που έχει αποδεκατίσει τα πληρώματά τους.

Η United Airlines αναγκάστηκε να ακυρώσει περισσότερες από 170 πτήσεις σήμερα, δηλαδή το 9% όσων ήταν προγραμματισμένες για σήμερα.

«Η αύξηση των κρουσμάτων της Όμικρον σε όλη τη χώρα αυτήν την εβδομάδα είχε άμεσες επιπτώσεις στα πληρώματα και στα πρόσωπα που διαχειρίζονται τη λειτουργία» της εταιρείας, ανέφερε η United Airlines, διαβεβαιώνοντας ότι προσπαθεί να βρει λύσεις για να εξυπηρετήσει τους επιβάτες της.

Η Delta Air Lines ακύρωσε 145 πτήσεις, επικαλούμενη τόσο την Όμικρον όσο και τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. «Τα πληρώματα εξάντλησαν όλες τις επιλογές και τους πόρους» τους για να καταλήξουν σε αυτήν την απόφαση, τόνισε.

Στην Alaska Airlines ακυρώθηκαν περισσότερες από δέκα πτήσεις επειδή τα πληρώματα ενδέχεται να εκτέθηκαν στον νέο κορονοϊό και αναγκάστηκαν να μπουν σε καραντίνα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της American Automobile Association περισσότεροι από 109 εκατομμύρια Αμερικανοί (+34% σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά) αναμενόταν να ταξιδέψουν φέτος για τις γιορτές, με αεροσκάφη, τρένα ή αυτοκίνητα. Όμως τα περισσότερα από αυτά τα ταξίδια είχαν προγραμματιστεί πριν εμφανιστεί η παραλλαγή Όμικρον που εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα και ανάγκασε πολλούς ανθρώπους να μπουν σε καραντίνα, ακόμη και αν δεν εμφανίζουν συμπτώματα.

Οι ΗΠΑ θα ξανανοίξουν στις 31 Δεκεμβρίου τα σύνορά τους στους ταξιδιώτες από οκτώ αφρικανικές χώρες

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα άρουν στις 31 Δεκεμβρίου, έπειτα από έναν και πλέον μήνα, τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για οκτώ αφρικανικές χώρες, που είχαν επιβληθεί με στόχο την επιβράδυνση της διασποράς της παραλλαγής Όμικρον, έκανε γνωστό σήμερα με μήνυμά του στο Twitter εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Η είσοδος στο αμερικανικό έδαφος απαγορεύεται επί του παρόντος στους ταξιδιώτες που φθάνουν από τη Νότια Αφρική, τη Μποτσουάνα, τη Ζιμπάμπουε, τη Ναμίμπια, το Λεσότο, το Εσουατίνι, τη Μοζαμβίκη και το Μαλάουι, μια απόφαση που είχε ανακοινωθεί στις 26 Νοεμβρίου “λόγω υπερβολικής προφύλαξης”, υπενθύμισε ο Λευκός Οίκος.

Η αμερικανική κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι για δύο “ουσιαστικούς λόγους” αποφασίζεται η άρση των περιορισμών.

Αρχικά, η διαπίστωση ότι τα “σημερινά εμβόλια προστατεύουν αποτελεσματικά από σοβαρή μορφή (της Covid-19) που συνδέεται με την Όμικρον, κυρίως μετά μια αναμνηστική δόση”.

Στη συνέχεια, το γεγονός ότι “διεθνείς ταξιδιώτες που φθάνουν από αυτές τις χώρες δεν θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στον αριθμό των κρουσμάτων στις ΗΠΑ”, τώρα που η παραλλαγή Όμικρον είνα πολύ διαδεδομένη στη χώρα.

Η υιοθέτηση και στη συνέχεια η διατήρηση των ταξιδιωτικών αυτών περιορισμών, που επιβάρυναν μόνο τη νότια Αφρική ενώ το νέο στέλεχος εξαπλωνόταν με μεγάλη ταχύτητα σε όλο τον κόσμο, προκάλεσαν πολλές επικρίσεις για την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κυρώσεις ΗΠΑ για διευκόλυνση πληρωμών Ρωσίας και Β.Κορέας

Απάτη ΕΟΠΥΥ: Προφυλακιστέοι δύο γιατροί και τρεις φαρμακοποιοί

ΗΠΑ: Με shutdown απειλείται ξανά η κυβέρνηση

Στις ΗΠΑ η FED μείωσε το επιτόκιο 0,50%

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα