ΑΘΗΝΑ
00:55
|
20.04.2024
Συνταγματικό δημοψήφισμα για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου του 2022 προανήγγειλε ο Λευκορώσος πρόεδρος.
MINSK, BELARUS - JULY 1, 2021: Belarus' President Alexander Lukashenko takes part in a plenary session of the 8th Forum of Russian and Belarusian regions via a video link. Nikolai Petrov/BelTA/TASS Áåëîðóññèÿ. Ìèíñê. Ïðåçèäåíò Áåëîðóññèè Àëåêñàíäð Ëóêàøåíêî âî âðåìÿ ïëåíàðíîãî çàñåäàíèÿ VIII Ôîðóìà ðåãèîíîâ Ðîññèè è Áåëîðóññèè â ðåæèìå âèäåîêîíôåðåíöèè. Íèêîëàé Ïåòðîâ/ÁåëÒÀ/ÒÀÑÑ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε χθες, Πέμπτη (23/12), ότι θα διεξαχθεί δημοψήφισμα σχετικά με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις του υφιστάμενου Συντάγματος το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου του 2022.

«Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου», δήλωσε ο Λουκασένκο στην τελική συνάντηση με μέλη της επιτροπής και της ομάδας εργασίας για τις τροποποιήσεις του Συντάγματος την Πέμπτη, όπως γνωστοποίησε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων BelTA.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μετά από δημόσιο διάλογο σχετικό με το υφιστάμενο κείμενο η ομάδα εργασίας θα συνεδριάσει και πάλι «για να εξετάσει ποιες θεμελιώδεις προτάσεις έχουν γίνει από τον λαό». Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η τελική συνεδρίαση της Συνταγματικής Επιτροπής.

«Όταν το προσχέδιο είναι έτοιμο και η Συνταγματική Επιτροπή εξετάσει εξονυχιστικά τα αποτελέσματα της ομάδας εργασίας μας και τα εγκρίνει, θα ακολουθήσει δημοψήφισμα», είπε ο Λουκασένκο.

Όσον αφορά τις ημερομηνίες, ο Λουκασένκο διευκρίνισε ότι στα τέλη Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου, «το τελικό σχέδιο του Συντάγματος θα αναδιαμορφωθεί για άλλη μια φορά μετά τη δημόσια συζήτηση και στη συνέχεια θα τεθεί σε ψηφοφορία σε δημοψήφισμα το δεύτερο εξάμηνο του Φεβρουαρίου».

Σύμφωνα με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις, η Λευκορωσία θα διατηρήσει την προεδρική εξουσία. Θα καθοριστούν οι εξουσίες και τα καθήκοντα του αρχηγού του κράτους, του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης. Το Υπουργικό Συμβούλιο θα έχει ευρύτερες εξουσίες και θα γίνει πιο ανεξάρτητο στη λήψη εκτελεστικών αποφάσεων. Η Λαϊκή Συνέλευση της Λευκορωσίας, που αρχικά δημιουργήθηκε ως ειδική μορφή διακυβέρνησης από τον λαό, πρόκειται να μετατραπεί σε συνταγματικό όργανο και να του ανατεθούν περισσότερες λειτουργίες.

Οι συνταγματικές αλλαγές έρχονται στο φόντο των βίαιων διαδηλώσεων που ακολούθησαν τις προεδρικές εκλογές της Λευκορωσίας στις 9 Αυγούστου 2020, με την αντιπολίτευση και την Ευρωπαϊκή Ένωση να καταγγέλλουν για νοθεία τον 67χρονο Λουκασένκο και τον τελευταίο να κάνει λόγο για «έξωθεν προσπάθεια αποσταθεροποίησης».

Πηγές: TASS, BelTA

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα