ΑΘΗΝΑ
09:10
|
29.06.2024
Ανακοίνωση εξέδωσε το ΚΚΕ για τα δύο πολύνεκρα ναυάγια με πρόσφυγες στο Αιγαίο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Δύο ακόμα θανατηφόρα ναυάγια κατατρεγμένων προσφύγων στο Αιγαίο, μέσα σε ένα 24ωρο, με δεκάδες νεκρούς και αγνοούμενους, ανάμεσα τους βρέφη και μικρά παιδιά.

   Η καπιταλιστική βαρβαρότητα σε όλο της το μεγαλείο!

   Πόσοι ακόμα νεκροί πρέπει να υπάρξουν, πόσα ναυάγια πρέπει να γίνουν, μέχρι να ληφθούν τα αναγκαία δραστικά μέτρα για να σταματήσουν τα ταξίδια του τρόμου;» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του «για τα δύο πολύνεκρα ναυάγια με πρόσφυγες στο Αιγαίο».

   «Όσο συνεχίζεται η πολιτική της καταστολής και του εγκλωβισμού σε βάρος των ξεριζωμένων, οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, τόσο η απελπισία αυτών των ανθρώπων θα τους οδηγεί στα νύχια των διακινητών και σε νέα πιο επικίνδυνα δρομολόγια» τονίζει το ΚΚΕ και προσθέτει:

   «Η κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα κόμματα που στήριξαν, στηρίζουν και υλοποιούν την αντιδραστική στρατηγική της ΕΕ στο Προσφυγικό- Μεταναστευτικό, τον Κανονισμό του Δουβλίνου, το απαράδεκτο κατασκεύασμα της “ασφαλούς τρίτης χώρας” και την κατάπτυστη Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας, είναι ανεπανόρθωτα εκτεθειμένοι. 

   Η κατάργηση όλων αυτών των συμφωνιών και των αποφάσεων, η δημιουργία Επιτροπών Ασύλου μέσα στην Τουρκία, με ευθύνη της ΕΕ και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, ώστε οι πρόσφυγες να ταξιδεύουν απευθείας από εκεί για τις χώρες του πραγματικού προορισμού τους, χωρίς τα θανατηφόρα ταξίδια και τους εκβιασμούς των διακινητών, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου».

   «Η νέα χρονιά να σημάνει την άνοδο της πάλης των λαών ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τον πόλεμο, στις αιτίες που γεννούν την προσφυγιά και μετανάστευση. Η αλληλεγγύη, όπως αυτή που έδειξαν οι κάτοικοι της Πάρου στα θύματα του τελευταίου ναυαγίου, είναι αναπόσπαστο στοιχείο της πάλης αυτής» καταλήγει το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του.

ΣΥΡΙΖΑ: Τα πολύνεκρα ναυάγια καταδεικνύουν την αποτυχία της κυβέρνησης να διαχειριστεί το προσφυγικό

Στα δύο πολύνεκρα ναυάγια στο Αιγαίο αναφέρεται με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υποστηρίζοντας ότι «καταδεικνύουν την αποτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη να διαχειριστεί το προσφυγικό».

Στην κυβέρνηση παίζουν με ζωές ανθρώπων καθημερινά, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: «Προσποιούνται, δε, ότι ένα θέμα παγκοσμίων διαστάσεων το έλυσαν μόνοι τους. Η ανευθυνότητά τους, και σε αυτό το ζήτημα, είναι εγκληματική. Κάνουν τα πάντα προς άγρα ψήφου και ικανοποίησης της ακροδεξιάς. Η αλήθεια όμως είναι πως στο Αιγαίο Πέλαγος η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει επιτρέψει στους διακινητές να κινούνται ανενόχλητοι με τα τραγικά αποτελέσματα που είδαμε αυτές τις ημέρες».

Κλείνοντας ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση «να επιστρέψει στις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου διεκδικώντας μια κοινή Ευρωπαϊκή πολιτική στο πλαίσιο αυτό, να επιδείξει τον αυτονόητο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και να σταματήσει επιτέλους να εκθέτει την Ελλάδα διεθνώς με την απάνθρωπη πολιτική της».

Ψυχογιός: Η κυβέρνηση είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα του προσφυγικού

Η κυβέρνηση είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα του προσφυγικού, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Ψυχογιός, με αφορμή τα δύο πολύνεκρα ναυάγια στο Αιγαίο.

Ακολούθως κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «κλείνει τα μάτια σε ένα παγκόσμιο ζήτημα και τις αιτίες του, τις βασικές ευρωπαϊκές αρχές, την ίδια την απώλεια της ανθρώπινης ζωής». Υποστηρίζει ακόμη ότι «η πραγματικότητα του προσφυγικού μόνο με νόμιμες ασφαλείς διόδους, υποχρεωτικό επιμερισμό αιτούντων άσυλο, απαρέγκλιτη τήρηση του διεθνούς Δικαίου μπορεί να έχει πιθανότητες λύσης, αλλά και να αντιμετωπίσει τα κυκλώματα διακίνησης και την εργαλειοποίηση.

Τέλος αναφέρει ότι «η πραγματικότητα του προσφυγικού δεν λύνεται με φυλακές χιλιάδων ανθρώπων, με ασφαλείς τρίτες χώρες που δεν είναι, με ρητορική περί εισβολέων, γκρίζες ζώνες ανθρώπων και ευρωδίκες για επαναπροωθήσεις, αλλά γίνεται ακόμα χειρότερη».

Μηταράκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ αναπολεί απροκάλυπτα τις μεταναστευτικές ροές του 2015-2019

Ο ΣΥΡΙΖΑ «αναπολεί απροκάλυπτα τις μεταναστευτικές ροές του 2015-19, τότε που η πολιτική των “ανοιχτών συνόρων” είχε μετατρέψει το Αιγαίο σε απέραντο τάφο. Αυτό δε θα επιτρέψουμε να ξανασυμβεί», απαντά ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης σε ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που με αφορμή τα πολύνεκρα ναυάγια στο Αιγαίο κατηγορεί την κυβέρνηση για αποτυχία διαχείρισης του προσφυγικού.

Ο κ. Μηταράκης επισημαίνει ότι «η χώρα μας δεν μπορεί και δεν θα αποτελέσει ξανά την πύλη εισόδου προς την ΕΕ για τα κυκλώματα λαθροδιακίνησης» και προσθέτει ότι «απεναντίας, εφαρμόζει μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, με σαφή και μετρήσιμα αποτελέσματα. Φέτος, είχαμε τις λιγότερες ροές εδώ και δέκα χρόνια και προχωρήσαμε σε αποσυμφόρηση των νησιών μας, αλλά και των δομών της ηπειρωτικής Ελλάδας».

Επιπλέον σημειώνει ότι «συγχρόνως, ξεκάθαρα, παραμένει στην πρώτη γραμμή της διαπραγμάτευσης ένα νέο ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου που, αφενός θα συμβάλει στην μείωση των ροών και αφετέρου θα προβλέπει σαφή αλληλεγγύη μέσω υποχρεωτικών μετεγκαταστάσεων».

Όπως καταλήγει, «μετά από πολλά χρόνια, ανακτούμε τον έλεγχο του Μεταναστευτικού».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιράν: Ο μεταρρυθμιστής Πεζεσκιάν προηγείται στις προεδρικές εκλογές

Panama Papers: Αθωώθηκαν 28 κατηγορούμενοι

Γαλλία: Ραγδαία αύξηση στα κρούσματα ρατσισμού

Κασσελάκης προς Τσίπρα: Έλα να αναλάβεις, αλλιώς στήριξέ με χωρίς παιχνίδια-«Αλέξη, πάμε;»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα