ΑΘΗΝΑ
08:11
|
26.04.2024
Τον κατηγόρησε πως δρα ενάντια «στο Ισραηλινό Κράτος, ενάντια στην Ισραηλινή δημοκρατία».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σκληρή κριτική στον αρχηγό του δεξιού κόμματος Λικούντ και πρώην πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου άσκησε απόψε ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης Γιαίρ Λαπίντ με αφορμή τη στάση που τηρεί ο πρώην πρωθυπουργός στο θέμα του Ιράν και των διαπραγματεύσεων που ξανάρχισαν σήμερα στη Βιέννη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και τη διατήρηση της διεθνούς συμφωνίας του 2015.

Μιλώντας σε σύνοδο ανώτερων στελεχών του κόμματός του Yesh Atid, ο Γιαίρ Λαπίντ αποδοκίμασε έντονα τη στάση του Νετανιάχου με αφορμή πρόσφατα σχόλιά του για την σημερινή οκτακομματική ισραηλινή κυβέρνηση σε σχέση με το Ιράν.

«Σε προηγούμενη φάση του αγώνα κατά του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, εγώ ήμουν πρόεδρος αντιπολίτευσης» είπε ο Λαπίντ αναφερόμενος στην υπογραφή της διεθνούς συμφωνίας του 2015 και πρόσθεσε με νόημα: «Είχα σκληρή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση για το θέμα του Ιράν αλλά συνεργάστηκα πλήρως με αυτήν. Υπάρχουν στιγμές που η εθνική ασφάλεια είναι υπεράνω όλων» ανέφερε ο Γιαίρ Λαπίντ κλιμακώνοντας έντονα την αντιπαράθεση με το Νετανιάχου λέγοντας:

«Ο σημερινός πρόεδρος της αντιπολίτευσης, από την άλλη, κάνει τώρα εκστρατεία στα αγγλικά ενάντια στο Ισραηλινό Κράτος, ενάντια στην Ισραηλινή δημοκρατία».

Αφορμή αυτές τις δηλώσεις έδωσε η ανάρτηση βίντεο στις 18 Δεκέμβρη από τον αρχηγό του Λικούντ με τον τίτλο: «Η Ισραηλινή δημοκρατία απειλείται».

Εκεί ισχυρίστηκε πως ο κυβερνών συνασπισμός επιχειρεί να «εξαφανίσει τρεις βασικές ελευθερίες» με τρία ανάλογα νομοσχέδια: Με το νομοσχέδιο που απαγορεύει σε βουλευτή που έχει παραπεμφθεί σε δίκη να συγκροτήσει κυβέρνηση, με το «νομοσχέδιο Facebook» που σκοπεύει να πατάξει την υποκίνηση και διάδοση  σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, και το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση του εγκλήματος στις αραβικές κοινότητες επιτρέποντας στην αστυνομία να κάνει έρευνα δίχως ένταλμα εισαγγελέα».

Το βίντεο που ανάρτησε ο Νετανιάχου επικρίθηκε έντονα από πολλά στελέχη και υπουργούς του κυβερνώντος συνασπισμού στο Ισραήλ καταγγέλλοντας τον πρώην πρωθυπουργό για υποκρισία.

Μεταξύ αυτών είναι και ο υπουργός Άμυνας, Μπένι Γκαντς, που είπε πως δεν θα δεχθεί «διαλέξεις από κάποιον του οποίου οι πράξεις ήταν αντιδημοκρατικές». Ανέφερε επίσης πως το βίντεο του Νετανιάχου «δεν αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα της νομοθεσίας και διατρέχει τον κίνδυνο να χρησιμοποιηθεί σαν εργαλείο από τους εχθρούς μας και να προκαλέσει σημαντική ζημιά στο Κράτος του Ισραήλ».

Νέες απειλές κατά του Ιράν

Ο Γιαίρ Λαπίντ νωρίτερα μιλώντας στην Επιτροπή Ξένων Σχέσεων της Κνέσετ εξαπέλυσε νέες απειλές κατά συμμάχων και αντιπάλων του με αφορμή τον όγδοο γύρο διαπραγμάτευσης που ξεκίνησε απόψε στη Βιέννη της Αυστρίας σε σχέση με τη διεθνή συμφωνία του 2015.

Όπως είπε το Ισραήλ «δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να γίνει κράτος με πυρηνικά» διαβεβαιώνοντας πως η κυβέρνησή του προτιμά να δρα σε πλαίσιο διεθνούς συνεργασίας «αλλά εάν είναι απαραίτητο, τότε θα δράσουμε μόνοι και θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας μόνοι μας». 

Επανέλαβε πως το Ισραήλ έχει παράσχει στους συμμάχους του «αρκετές πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν»…που αποδεικνύουν πως το Ιράν «εξαπατά συστηματικά, εντελώς, τον κόσμο».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με τον Ιερώνυμο ο Μητσοτάκης, στα νησιά ο Κασσελάκης

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Τετράωρη στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ

Πεθαίνοντας στη Γάζα: Το Google και η ορθή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα