ΑΘΗΝΑ
22:30
|
20.09.2024
Ο Τσαβούσογλου είχε αμφισβητήσει την κυριαρχία των ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Απάντηση στις νέες προκλητικές ανακοινώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τις οποίες αμφισβήτησε την κυριαρχία των ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου έδωσαν αξιωματούχοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Τονίζουν πως η Τουρκία είναι χώρα που, μεταξύ άλλων, κατά παράβαση των διεθνών κανόνων απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο και παραβιάζει κατάφωρα διεθνείς κανόνες.

Ανέφεραν ειδικότερα:

“Η θέση της Ελλάδας βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο, είναι γνωστή και έχει τονιστεί διεθνώς. Όσον αφορά κατηγορίες για δήθεν αύξηση της έντασης στο Αιγαίο, η χώρα που, κατά παράβαση θεμελιωδών αρχών του διεθνούς δικαίου απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο, παραβιάζει κατάφορα διεθνείς κανόνες, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, δεν έχει κανένα δικαίωμα να κατηγορεί άλλους για την ένταση που η ίδια προκαλεί, καθώς και για την απομόνωση της διεθνώς”.

Οι ανεκδιήγητες δηλώσεις Τσαβούσογλου

Σήμερα το πρωί ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έθεσε για μία ακόμη φορά αμφισβήτησης της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών. Κατηγόρησε παράλληλα τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια πως «επιχειρούν να αυξήσουν την ένταση στο Αιγαίο και αυτό είναι επικίνδυνο».

Πιο συγκεκριμένα ο Τούρκος υπουργός κάνοντας έναν απολογισμό των πεπραγμένων του υπουργείου του για το 2021 ανέφερε:

«Στις σχέσεις μας με την Ελλάδα δεν δείξαμε ανοχή στις εχθρικές ενέργειες εναντίον της χώρας μας. Δεν αφήσαμε κενά ούτε στη διπλωματία ούτε στο πεδίο, σε σημαντικά ζητήματα όπως στο ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου. Επίσης με επιστολή που στείλαμε στον ΟΗΕ καταγράψαμε πως σε περίπτωση της παραβίασης του καθεστώτος της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου είναι συζητήσιμη και η κυριαρχία τους».

Περί τεχνητής έντασης στο Αιγαίο…

Σε άλλο σημείο ο Τσαβούσογλου ανέφερε πως «οι προσπάθειες του πρωθυπουργού της Ελλάδας όπως και του υπουργού Εξωτερικών να αυξήσουν με τεχνητό τρόπο την ένταση στο Αιγαίο, είναι επικίνδυνες για την ειρήνη και την σταθερότητα». Δεν παρέλειψε να κάνει λόγο για την ξεκάθαρη θέση της Τουρκίας σε αυτό το θέμα και την «αποφασιστικότητα μας».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ισραηλινή επιδρομή στη Βηρυτό με στόχο διοικητή της Χεζμπολάχ: Τουλάχιστον 12 νεκροί (upd)

Οι εκρήξεις συσκευών στον Λίβανο και η εξαχρείωση του αμερικανικού δημόσιου λόγου

Ακρίτα: Παραιτήθηκε από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Η ιστορική χρεοκοπία της ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής-Και γιατί η πολιτική Μητσοτάκη αυξάνει τον κίνδυνο πολέμου με την Τουρκία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα