ΑΘΗΝΑ
09:47
|
22.11.2024
Η κυβέρνηση, λίγο πριν το τέλος του 2021, προχωρά πλέον σε εφαρμογή του αντιπεριβαλλοντικού νόμου Χατζηδάκη (Ν. 4685/2020).
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην πρόσφατη κατάργηση επτά (7) Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών αλλά και στο ενεργειακό αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στη χώρα, αναφέρθηκε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Χρόνος FM» και στο δημοσιογράφο, Δ. Μπαρκιτζάκη.

Επισήμανε ότι η κατάργηση των Φορέων σε Πάρνηθα, Σχινιά-Μαραθώνα, Δέλτα Έβρου, Σαμοθράκη, Δαδιά, Όλυμπο, Βόρεια Πίνδο και Τζουμέρκα είναι η πρώτη πράξη της κατάργησης και των τριάντα έξι (36) Φορέων Προστατευόμενων Περιοχών που έχει η Ελλάδα.

Η κυβέρνηση ΝΔ, λίγο πριν το τέλος του 2021, προχωρά πλέον σε εφαρμογή του αντιπεριβαλλοντικού νόμου Χατζηδάκη (Ν. 4685/2020), καταργώντας τους Φορείς Διαχείρισης και μεταφέροντας τη διοίκηση και τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών σε ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, με έδρα την Αθήνα. Ταυτόχρονα, η κατάργηση των Φορέων αφήνει σε ομηρία τους τριακόσιους πενήντα (350) εργαζόμενους στους Φορείς Διαχείρισης, πολλοί εκ των οποίων εργάζονται στους Φορείς για 10 και περισσότερα χρόνια, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη από το 2018 είχε εξασφαλίσει, για πρώτη φορά, την πληρωμή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό και ετοιμάσει τους διαγωνισμούς προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, όπου οι εργαζόμενοι αυτοί θα είχαν, λόγω εμπειρίας και προϋπηρεσίας αυξημένη μοριοδότηση.

Η κατάργηση του τοπικού και αποκεντρωμένου μοντέλου διαχείρισης που είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ με το Ν. 4519/2018, όπου η πλειοψηφία των επτά (7)-μελών στα Διοικητικά Συμβούλια ήταν εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας (ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, εκπρόσωποι των οικονομικών φορέων/παραγωγών και τοπικών περιβαλλοντικών οργανώσεων), αποκλείει και απομακρύνει την τοπική κοινωνία από τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών. Βασική επιδίωξη είναι όλες τις γνωμοδοτήσεις για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων να εκδίδονται πλέον από την Αθήνα, προκειμένου να ελέγχονται πολιτικά.

Οικολόγοι Πράσινοι: Εφτά περιοχές, κιβωτοί φυσικού πλούτου της Ευρώπης σε κίνδυνο

Την ανησυχία τους εκφράζουν οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ για την πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να καταργήσει επτά φορείς διαχείρισης (ΦΔ) προστατευόμενων περιοχών, των οποίων οι αρμοδιότητές θα περάσουν στον νεοσύστατο ΟΦΥΠΕΚΑ, όπως προέβλεπε ήδη ο σχετικός Ν. 4685/2020. Οι εφτά φορείς διαχείρισης που καταργούνται είναι: Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας, Εθνικό Πάρκο Σχινιά, Μαραθώνα και Υμηττού, Δέλτα Έβρου, Εθνικό Πάρκο Δαδιάς και Σαμοθράκης, Εθνικά Πάρκα Βόρειας Πίνδου, Τζουμέρκων, Αγράφων, κοιλάδας Αχελώου και Μετεώρων, Εθνικός Δρυμός Ολύμπου. 

Οι Οικολόγοι θέτουν τα ακόλουθα ερωτήματα στην Κυβέρνηση.  

  • Θα μπορέσει να οργανωθεί αποτελεσματικά από τον ΟΦΥΠΕΚΑ, ο οποίος εδρεύει στο κέντρο της Αθήνας η αποτελεσματική διαχείριση των περιοχών όπως π.χ. η αντιμετώπισης της λαθροθηρίας στις κορυφές των δύσβατων περιοχών στην Βόρεια Πίνδο, τα καθημερινά προβλήματα των κτηνοτρόφων γύρω από το δάσος της Δαδιάς και όλα τα άλλα μοναδικού φυσικού κάλλους μέρη της χώρας;  
  • Γιατί έκανε την επιλογή να αποδυναμώσει τους τοπικούς φορείς καταργώντας τα τοπικά Διοικητικά Συμβούλια που γνωρίζουν την ιδιαιτερότητα των περιοχών, η συμμετοχή των οποίων αποκλείεται από τις κρίσιμες αποφάσεις π.χ. Χωροθέτηση έργων ΑΠΕ, αλλά  και  έργα που στοχεύουν στην προστασία και τη διατήρηση των προστατευόμενων αντικειμένων των επιμέρους περιοχών. Πως θα αντιμετωπιστεί η χρονίζουσα απουσία του ΥΠΕΝ, που εκπροσωπούνταν στα ΔΣ με εξειδικευμένο προσωπικό και πώς θα εφαρμοστούν οι όποιες πολιτικές σχεδιάζονται στην Αθήνα χωρίς την συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας;
  • Γιατί  καθυστερούν οι διαδικασίες ολοκλήρωσης των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών ανά τη χώρα, η αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ και η εφαρμογή των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης;  Εργαλεία διαχείρισης τα οποία στοχεύουν στην ορθολογική διαχείριση και οχυρώνουν θεσμικά τις περιοχές Natura 2000. 
  • Πως εξασφαλίζεται το εργασιακό μέλλον του προσωπικού των ΦΔ που μετατρέπονται σε ΜΔΠΠ; Θα παραμείνουν επ’ αορίστου συμβασιούχοι; Θα εξασφαλιστεί η αξιοποίηση της εμπειρίας τους μέσα από τις διαδικασίες ΑΣΕΠ που θα ακολουθήσουν; Πως θα γίνουν νέες προσλήψεις επιπλέον αναγκαίου και εξειδικευμένου προσωπικού; 

Για τους Οικολόγους Πράσινους ζητούμενο παραμένει εδώ και χρόνια η αναβάθμιση των αρμοδιοτήτων του προσωπικού των ΦΔ, ώστε να έχουν καθήκοντα αστυνόμευσης και ανάκρισης. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει βέβαια την ενεργοποίηση διαδικασιών υλοποίησης της πάγιας πρότασης των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ για τη δημιουργία Σώματος Φύλαξης Φυσικού Περιβάλλοντος, με ενοποίηση των δασο/αγροφυλάκων της Δασικής Υπηρεσίας, των φυλάκων Προστατευόμενων Περιοχών και της ιδιωτικής Θηροφυλακής.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ έχουν ως πάγια θέση την αποκέντρωση των Φορέων Διαχείρισης και επανειλημμένως είχαμε έρθει σε επαφή με τους Φορείς αυτούς που καταργούνται και έχουμε καταγράψει όχι μόνο τις ανάγκες και τα προβλήματά τους, αλλά και τις ουσιαστικές δράσεις τους στην προστασία των πυρήνων βιοποικιλότητας της χώρας και αυτό παρά την έλλειψη σταθερής χρηματοδότησης και κεντρικού συντονισμού εκ μέρους του ελληνικού Δημοσίου. Θυμίζουμε το Εθνικό Πάρκο Σχοινιά-Μαραθώνα, όπου η Πολιτική Προστασία  προχώρησε φέτος το καλοκαίρι στην κοπή δέντρων και θάμνων με τον πλέον ακατάλληλο και καταστροφικό τρόπο. Από την πρώτη στιγμή σταθήκαμε δίπλα στον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, ο οποίος κατέδειξε το γεγονός. Ο φορέας αυτός είναι μεταξύ εκείνων που καταργούνται.

Για τα πολλά προβλήματα των προστατευόμενων περιοχών στη χώρα μας δείτε αναλυτικό Ψήφισμα του πρόσφατου 17ου Συνεδρίου των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ, για τις περιοχές της Ηπείρου και όχι μόνον.

ΠΗΓΗ: Left.gr

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ημερίδα για τις νομικές και πολιτικές όψεις του κινήματος Αντίστασης και Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη

Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ: Να μπει τέλος στους διωγμούς πιστών στην Ουκρανία

Όχι Μετρό στην Πλατεία Εξαρχείων: «Η αρχή του τέλους ξεκίνησε»

Απαγόρευση κυκλοφορίας στη Νέα Φιλαδέλφεια λόγω επίσκεψης του Πατριάρχη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα