ΑΘΗΝΑ
13:55
|
05.07.2024
Θα ήταν παρακινδυνευμένο να οριστούν νέες εκλογές στις 24 Ιανουαρίου θεωρεί η κοινοβουλευτική επιτροπή που είναι επιφορτισμένη με την επίβλεψη των εκλογών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το κοινοβούλιο της Λιβύης αρνήθηκε να καθορίσει ημερομηνία για τις προεδρικές εκλογές που προβλεπόταν να διεξαχθούν την περασμένη εβδομάδα, αφήνοντας ερωτηματικά για την τύχη της διαδικασίας.

Χθες, Δευτέρα, η κοινοβουλευτική επιτροπή που είναι επιφορτισμένη με την επίβλεψη των εκλογών παρουσίασε μια έκθεση αναφέροντας ότι θα ήταν παρακινδυνευμένο να οριστεί μια νέα ημερομηνία σε αυτό το στάδιο, απορρίπτοντας την πρόταση της Ανώτατης Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής (HNEC) για διεξαγωγή της ψηφοφορίας στις 24 Ιανουαρίου.

Η επιτροπή συνέστησε τη χάραξη «ενός νέου, ρεαλιστικού και εφαρμόσιμου οδικού  χάρτη, με καθορισμένα στάδια, αντί να καθοριστούν νέες ημερομηνίες και να επαναληφθούν τα ίδια λάθη» και πρότεινε τη σύσταση μιας επιτροπής για τη σύνταξη ενός νέου συντάγματος που θα αντικαταστήσει αυτό που καταργήθηκε από τον Μουαμάρ Καντάφι το 1969.

Ζήτησε επίσης ανασχηματισμό της προσωρινής κυβέρνησης του Αμπντουλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, η θητεία του οποίου επρόκειτο να λήξει με τις εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου που ματαιώθηκαν δυό μόλις ημέρες πριν την διεξαγωγή τους.

Στην έκθεσή της, η κοινοβουλευτική επιτροπή ανέφερε ότι η ημερομηνία της 24ης Ιανουαρίου επιλέχθηκε βάσει «πολιτικών» εκτιμήσεων, προσθέτοντας ότι αν γίνει δεκτή,  οι εκλογές «θα έχουν την ίδια μοίρα» με τις προηγούμενες που αναβλήθηκαν.

Λίγο πριν από τη σύνοδο της Δευτέρας, η απεσταλμένη του ΟΗΕ Στέφανι Γουίλιαμς προέτρεψε το κοινοβούλιο «να ανταποκριθεί στις εθνικές του ευθύνες» και να αντιμετωπίσει επειγόντως τις συστάσεις του HNEC «προκειμένου να προωθηθεί η εκλογική διαδικασία».

Σε κοινή τους δήλωση την Παρασκευή, πέντε δυτικές χώρες είχαν ζητήσει να τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο εκλογικό χρονοδιάγραμμα το συντομότερο δυνατό.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Ιταλία δήλωσαν επίσης ότι η τρέχουσα κυβέρνηση ενότητας θα πρέπει να παραμείνει στη θέση της έως ότου ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των εκλογών.

Πηγή: Al Jazeera

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νίκη Κεραμέως: «Fake news» η εξαήμερη εργασία

Καθαιρέθηκε από δήμαρχος Χειμάρρας ο Φρέντι Μπελέρης

Ο Λούλα φοβάται… μη γίνει Μπάιντεν

Φον ντερ Λάιεν: Απάντηση μετά από 2 μήνες στην επιστολή Μητσοτάκη για την ακρίβεια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα