Σε απολογία ως κατηγορούμενη καλεί την έμπειρη δικαστική ρεπόρτερ Γιάννα Παπαδάκου η ανακρίτρια που ερευνά την υπόθεση Παπαγγελόπουλου-Μιωνή (για το παραδικαστικό-παρακρατικό κύκλωμα που ξεκίνησε με τις καταγγελίες του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή σε βάρος της) έπειτα από απόφαση της πλειοψηφίας της βουλής.
Η εξέλιξη προκαλεί την αντίδραση των πληρεξούσιων δικηγόρων της δημοσιογράφου, Δημήτρη και Λυδία Τσοβόλα επειδή καλείται σε απολογία μόνο και μόνο επειδή μετέβη στο Παρίσι όταν πήγαν εκεί οι αρμόδιοι εισαγγελείς για να πάρουν μαρτυρική κατάθεση από τον Ερβέ Φαλτσιάνι για την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ.
Σε ανακοίνωσή τους οι πληρεξούσιοι δικηγόροι επισημαίνουν πως η εξέλιξη σημειώνεται επειδή η Παπαδάκου «ασκώντας ερευνητική δημοσιογραφία» πήρε συνέντευξη από τον Ερβέ Φαλτσιάνι και έκανε ρεπορτάζ στα Μέσα Ενημέρωσης που εργάζονταν «αποκαλύπτοντας σημαντικές πτυχές του μεγαλύτερου σκανδάλου της Novartis».
Σε ανακοίνωσή τους ο Δημήτρης Τσοβόλας και η Λυδία Τσοβόλα τονίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο «διώκεται το ρεπορτάζ και η ερευνητική δημοσιογραφία που αποτελούν συστατικά στοιχεία της ελευθερίας της ενημέρωσης η οποία προστατεύεται από το Σύνταγμα».
Αποδοκιμάζουν τη στάση βουλευτών της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ επειδή ψήφισαν χωρίς στοιχείατην παραπομπή της Παπαδάκου και άλλων δημοσιογράφων παρά την αντίθετη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, εκτιμώντας πως η εξέλιξη «πλήττει ευθέως τη δημοκρατία, την ελευθερία του Τύπου και τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα και την ελευθερία έκφρασης των δημοσιογράφων, αλλά και παραβιάζει το δικαίωμα ακρόασης πριν ασκηθεί δίωξη».
Η αντίδραση της ΕΣΗΕΑ
Η κλήση της Γιάννας Παπαδάκου από την ανακρίτρια προκάλεσε την αντίδραση της Ενωσης Συντακτών. Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ σε σχετική ανακοίνωση εκφράζει «εκφράζει τον προβληματισμό του για την κλήση της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου ως κατηγορούμενης, όπως ενημερωθήκαμε από την ίδια, από την ανακρίτρια που ερευνά την υπόθεση Παπαγγελόπουλου-Μιωνή».
Η ΕΣΗΕΑ εκφράζει τέλος την συμπαράστασή της στη Γιάννα Παπαδάκου αναφέροντας ότι δεν μπορεί να εγκαλείται το ρεπορτάζ και η ερευνητική δημοσιογραφία, που αποτελούν συστατικά στοιχεία της ελευθερίας της ενημέρωσης, η οποία προστατεύεται από το Σύνταγμα». Παράλληλα σημειώνει ότι πριν από ενάμιση χρόνο είχε γίνει απόπειρα να κληθεί ως ύποπτη, από την Ειδική Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής, εξέλιξη που απετράπη μετά την σχετική ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ.