Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, έστησε μια οξυδερκή παγίδα στην αντιπολίτευση επιλέγοντας μια γυναίκα πολιτικό ως επόμενη πρόεδρο της χώρας.
Η έως τώρα υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων, Καταλίν Νόβακ, είναι γνωστή ως μια εργατική, έξυπνη και φιλόδοξη γυναίκα, που είναι πιστή στον Όρμπαν αλλά αντιπροσωπεύει και μια νέα γενιά πολιτικών.
Παρότι η 45χρονη σύζυγος και μητέρα έχει μια εντυπωσιακή πολιτική καριέρα, η υποψηφιότητά της για την Προεδρία ξάφνιασε ακόμη και τους μυημένους στην πολιτική ζωή της χώρας.
Οι Ούγγροι πρόεδροι έχουν σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπικό ρόλο και δεν εκλέγονται από τον λαό αλλά από το κοινοβούλιο, όμως ο συμβολισμός του να έχεις μια γυναίκα για πρόεδρο δεν πρέπει να υποτιμάταται, ειδικά σε μια χώρα σαν την Ουγγαρία όπου η αναλογία των γυναικών στην πολιτική είναι η δεύτερη χαμηλότερη στην ΕΕ και όπου η κυβέρνηση θεωρείτο μέχρι πρότινος ως μια αποκλειστικά αντρική λέσχη με τον ίδιο τον Όρμπαν να έχει παλαιότερα δηλώσει πως η πολιτική είναι πολύ σκληρή για τις γυναίκες .
Αλλά ο Όρμπαν φαίνεται πως ξέρει να διαβάζει το νέο πνεύμα και το δυναμικο κύμα γυναικών πολιτικών που αναδύονται παγκοσμίως. Έχει υπολογίσει ότι η Ουγγαρία δεν πρέπει να αποτελεί εξαίρεση σ’ αυτό το κλίμα, αρκεί βέβαια να μπορεί να κρατήσει υπό έλεγχο την γυναικεία αυτή «παλίρροια».
Ο σημερινός πρόεδρος Γιάνος Άντερ, στενός σύμμαχος του Όρμπαν και ιδρυτικό μέλος του κυβερνώντος κόμματος Fidesz – θα παραιτηθεί στις 10 Μαΐου, μετά από δύο θητείες στην εξουσία, το μέγιστο που επιτρέπεται από το Σύνταγμα.
Ο διάδοχός του, πιθανότατα η Νόβακ θα εκλεγεί από το σημερινό κοινοβούλιο, όπου το κόμμα του Όρμπαν απολαμβάνει την πλειοψηφία των δύο τρίτων των εδρών. Ως εκ τούτου, φαίνεται ασφαλές να πούμε ότι θα είναι η επόμενη πρόεδρος, ακόμη και αν η αντιπολίτευση κερδίσει τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
Ένας φρέσκος άνεμος, αλλά με αδιαμφισβήτητη πίστη
Γεννημένη το 1977, η Νόβακ έχει πτυχία τόσο στις Διεθνείς Σχέσεις όσο και στη Νομική, μιλά τέσσερις γλώσσες και είναι η ενσάρκωση της ιδανικής γυναίκας για μια κοινωνικά συντηρητική κυβέρνηση, καθώς συνδυάζει το ρόλο της συζύγου και μητέρας με εκείνον της πολιτικού καριέρας.
Έχει ισχυρό διεθνές προφίλ, καθώς σπούδασε στις ΗΠΑ και τη Γαλλία και ξεκίνησε την καριέρα της στο υπουργείο Εξωτερικών, εν μέρει υπό την πρώην σοσιαλιστική-φιλελεύθερη κυβέρνηση.
Η πραγματική της άνοδος ξεκίνησε το 2010, όταν προσλήφθηκε ως σύμβουλος στο υπουργείο Εξωτερικών και αργότερα ως κυβερνητική επίτροπος για θέματα Γαλλοφωνίας.
Αργότερα, μεταπήδησε στο υπουργείο Ανθρώπινου Δυναμικού – υένα «υπέρ-υπουργείο» που καλύπτει θέματα υγείας, παιδείας και κοινωνικών υποθέσεων– ως επικεφαλής του προσωπικού του υπουργού. Έγινε υπουργός Εξωτερικών για θέματα Οικογένειας και Νεολαίας το 2014 και προήχθη σε υπουργός χωρίς χαρτοφυλάκιο, υπεύθυνη για τις οικογενειακές υποθέσεις, το 2020.
Σύμφωνα με το ATV.hu, ο Όρμπαν δεν γνώριζε καν τη Νόβακ προσωπικά το 2014, αλλά την επέλεξε καθαρά με βάση το εντυπωσιακό βιογραφικό της ως υπουργό Εξωτερικών. Έχει κερδίσει επαίνους από τους συναδέλφους της για ξεκάθαρες απόψεις, αιτιολογημένα επιχειρήματα και ταλέντο στην ηγεσία.
Σταδιακά έγινε ιδιαίτερα αναγνωρίσιμη καθώς ο Όρμπαν έθεσε τα οικογενειακά ζητήματα, μαζί με τη μετανάστευση, στην κορυφή της προεκλογικής του ατζέντας. Οι επικριτές της Νόβακ υποστηρίζουν ότι εφαρμόζει μια αντικοινωνική οικογενειακή πολιτική που ωφελεί κυρίως τις πλουσιότερες οικογένειες και κάνει ελάχιστα για τους φτωχούς. Άλλοι επικριτές λένε ότι είναι εύκολο να είσαι δημοφιλής όταν εκπροσωπείς γενναιόδωρα κυβερνητικά προγράμματα όπως φορολογικές περικοπές, φθηνές πιστώσεις και διάφορα προγράμματα υποστήριξης. Η Νόβακ, υποστηρίζει όμως, ότι αυτά λειτουργούν.
Προς το παρόν εκτός από τη θέση της υπουργού κατέχει μια σταθερή θέση αντιπροέδρου στο κυβερνών κόμμα Fidesz ως μία εκ των αντιπροέδρων, ενώ τοποθετήθηκε και τέταρτη στη λίστα του κόμματος στις εκλογές του 2018.
Κανείς δεν αμφισβητεί ότι θα παραμείνει πιστός σύμμαχος της κυβέρνησης εάν εκλεγεί πρόεδρος. Ωστόσο, φέρνει έναν αέρα ανανέωσης στην πολιτική σκηνή και περιστασιακά έρχεται σε αντιπαράθεση με κάποια από τα στελέχη της παλιάς φρουράς του κόμματος, όπως ο ακραία συντηρητικός πρόεδρος του κοινοβουλίου, Λάζλο Κόβερ, ο οποίος έχει δηλώσει πως το καλύτερο επίτευγμα μιας γυναίκας είναι να γίνει μητέρα και γιαγιά, με τη Νόβακ να απαντά: «Δεν θα πούμε σε κανέναν πώς να ζήσει και πόσα παιδιά πρέπει να κάνει».
Όταν ένας Καθολικός Επίσκοπος επέκρινε την εξωσωματική γονιμοποίηση ως ασεβή τρόπο απόκτησης παιδιών, η Νόβακ υποστήριξε τις οικογένειες που επιλέγουν αυτή τη μέθοδο.
Όμως η Νόβακ δεν θα αμφισβητήσει ποτέ τον Όρμπαν, ούτε πρόκειται να απομακρυνθεί από το επίσημο κυβερνητικό αφήγημα. Υποστήριξε τη συντηρητική συνταγματική τροποποίηση της κυβέρνησης πέρυσι, διευκρινίζοντας ότι ο πατέρας πρέπει να είναι άνδρας και η μητέρα γυναίκα.
Στη διεθνή σκηνή, είναι επίσης υπεύθυνη για τη σφυρηλάτηση δεσμών μεταξύ του Fidesz και ορισμένων σκληροπυρηνικών ριζοσπαστικών δεξιών κομμάτων στην Ευρώπη, μετά την εκδίωξη του κόμματός της από το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Με αυτή την ιδιότητα, φιλοξενεί επίσης την ετήσια δημογραφική σύνοδο κορυφής στην Ουγγαρία, η οποία συγκεντρώνει ανελεύθερες δυνάμεις σε όλη την ήπειρο. «Ο ρόλος της προέδρου είναι ένα γλυκό βάρος και μια τεράστια ευθύνη», είπε σε τηλεοπτική συνέντευξη την Τετάρτη, αφού ανακοίνωσε ότι θα αποδεχτεί την υποψηφιότητα και θα παραιτηθεί από υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων στα τέλη του 2021.
Πρόσθεσε μια φεμινιστική πινελιά: «Αυτό είναι ένα μήνυμα προς τις γυναίκες και τους άνδρες σε αυτή τη χώρα, ότι κάθε επιλογή είναι ανοιχτή για τις γυναίκες», υπογραμμίζοντας ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για οικογένειες και παιδιά στο νέο της ρόλο.
Η αντιπολίτευση επέκρινε την υποψηφιότητά της. Ο υποψήφιος πρωθυπουργός της αντιπολίτευσης Πίτερ Μάρκι Ζάι, δήλωσε πως ο Όρμπαν διαισθάνεται πως η κοινωνία θα καλωσόριζε μια γυναίκα πρόεδρο, αλλά η Νόβακ, δεν είναι κατάλληλη για τη θέση.
«Θα αντισταθεί στον Όρμπαν ακόμη λιγότερο από τον [σημερινό πρόεδρο] Άντερ», είπε. Η αντιπολίτευση λέει ότι η Νόβακ είναι πιστό μέλος του Fidesz και πιστός υποστηρικτής του Όρμπαν, ενώ ο πρόεδρος πρέπει να είναι ανεξάρτητος – κάτι που στην πραγματικότητα δεν συνέβη ποτέ στην πρόσφατη ουγγρική ιστορία.
Πηγή: balkaninsight.com