ΑΘΗΝΑ
09:35
|
22.05.2022
Ο ιρανικός πύραυλος φέρεται πως εκτοξεύτηκε στο διάστημα φέροντας τρεις δορυφορικές συσκευές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην εκτόξευση ενός πυραύλου μεταφοράς δορυφόρων προχώρησαν σήμερα οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις  δίχως να γίνει άμεσα ξεκάθαρο εάν οι δορυφόροι τέθηκαν σε τροχιά.

Ο Άχμαντ Χοσείνι, εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Άμυνας, ανέφερε ότι πρόκειται για πύραυλο Simorgh (ή Phoenix) στον οποίο είχαν εγκατασταθεί τρεις δορυφορικές συσκευές. Πρόσθεσε ότι οι τρεις συσκευές στάλθηκαν σε ύψος 470 χιλιομέτρων και ότι έγινε σωστά «η απόδοση του διαστημικού κέντρου και η απόδοση του δορυφορικού φορέα».

Η ανακοίνωση του Ιρανού αξιωματούχου δεν επιβεβαιώθηκε άμεσα από άλλη, ανεξάρτητη πλευρά. Το ιρανικό πυραυλικό πρόγραμμα θεωρείται από τα πιο προηγμένα παγκοσμίως, ωστόσο έχουν σημειωθεί αρκετές αποτυχίες εκτόξευσης δορυφόρων σε ό,τι αφορά το διαστημικό πυραυλικό πρόγραμμα.

Σε κάθε περίπτωση δεν είναι συμπτωματικό πως η εξέλιξη ανακοινώνεται ενώ βρίσκονται σε «ευαίσθητο στάδιο» οι μαραθώνιες, σύνθετες (όσο και δύσκολες…) διαπραγματεύσεις στη Βιέννη μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ με την μεσολάβηση της ΕΕ και τη συμμετοχή άλλων χωρών μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με στόχο τη διατήρηση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ιράν-Πυρηνικό Πρόγραμμα: Πρόοδος σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις στη Βιέννη  | ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Αποφασιστικής σημασίας» για τις ΗΠΑ η αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους Ταλιμπάν

ΔΝΤ: Οι κυβερνήσεις πρέπει να επιδοτήσούν τρόφιμα και ενέργεια

Ρατσισμό και αντισημιτισμό βλέπει η Πατέλ στο κίνημα για τερματισμό του ισραηλινού άπαρτχαϊντ

Μάνα, απέλυσα τον… εργοδότη – Αποζημίωση να πάρεις (και ζακέτα)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα