ΑΘΗΝΑ
08:16
|
20.04.2024
Φωτιές άναψε η συνάντηση του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούτ Αμπάς με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Μπένι Γκαντς την Τρίτη στο Ρως Χα'αγίν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Παλαιστινιακά αντιπολιτευόμενα (κοσμικά και μη) κόμματα αποδοκίμασαν τη συνάντηση που είχε το βράδυ της Τρίτης ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς στο σπίτι του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας Μπένι Γκαντς στο Ρως Χα’αγίν (κοντά στο Τελ Αβίβ) με στόχο την προώθηση μέτρων που θα ενισχύσουν τη θέση της Παλαιστινιακής Αρχής και της Φατάχ του Παλαιστίνιου ηγέτη έναντι της ισλαμικής Χαμάς που έχει αυξήσει την επιρροή και απήχησή της σε Ανατολική Ιερουσαλήμ και υπόλοιπη Δυτική Όχθη.

Ο εκπρόσωπος της Ισλαμικής Τζιχάντ Τάρικ Ιζιντίν μιλώντας στο Δίκτυο Quds (QNN) δήλωσε ότι η συνάντηση «στηρίζει τις κατοχικές πολιτικές σε βάρος του λαού μας ενώ συνεχίζονται οι επιθέσεις Ισραηλινών εποίκων και στρατιωτών, υπό τις εντολές του Ισραηλινού υπουργού Πολέμου, Μπένι Γκαντς». Ο ίδιος παρατήρησε ότι τέτοιες συναντήσεις «επιδιώκουν την υποστήριξη της συνεργασίας ανάμεσα στις κατοχικές δυνάμεις και ορισμένους αξιωματούχους της Παλαιστινιακής Αρχής».

«Προδοσία» λέει το Λαϊκό Μέτωπο

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε η αντίδραση του «Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης» (PFLP). Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται πως η συνάντηση των Αμπάς-Γκαντς διαδραματίζεται εν μέσω βίαιων επιθέσεων από τις κατοχικές δυνάμεις και τους εποίκους. Χαρακτήρισε τη συνάντηση «προδοσία του αίματος των μαρτύρων, των βασάνων των κρατουμένων και όλων των θυμάτων της σιωνιστικής οντότητας που είναι υπό την ηγεσία του σιωνιστή εγκληματία Μπένι Γκαντς».

Το PFLP δεν αφήνει στο απυρόβλητο τον Παλαιστίνιο πρόεδρο επισημαίνοντας πως «συνεχίζει να απομακρύνεται από όλες τις εθνικές αποφάσεις που έχουν γίνει από τα εθνικά και τα κεντρικά συμβούλια που τονίζουν τη σημασία της κατάργησης όλων των συμφωνιών, που έχουν υπογραφεί με τις κατοχικές δυνάμεις και του τερματισμού κάθε μορφής πολιτικών, οικονομικών και σχέσεων ασφαλείας».

«Πισώπλατη μαχαιριά» στην εξέγερση λέει η Χαμάς

Έντονη ήταν και η αντίδραση της ισλαμικής Χαμάς. Καταδίκασε τη συνάντηση εκτιμώντας πως τα συμφωνηθέντα  είναι μακριά από την εθνική συναίνεση. Παρατήρησε επίσης πως η συνάντηση έγινε σε μία περίοδο κορύφωσης των επιθέσεων κατά του παλαιστινιακού λαού στη Δυτική Όχθη «που επιδείνωσε το έγκλημα της ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής και ήταν πισώπλατη μαχαιριά στην εξέγερση».

Αντιδράσεις και στο Ισραήλ

Κριτική για την συνάντησή του με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο δέχθηκε και ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας κυρίως από στελέχη δεξιών κομμάτων που συμμετέχουν στην οκτακομματική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ και του υπουργού Εξωτερικών και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιαίρ Λαπίντ.

Housing Minister Elkin: Prices will rise more steeply - Globes

Ανάμεσά τους είναι ο υπουργός Στέγασης, Ζεέβ Έλκιν (από το δεξιό κόμμα Νέα Ελπίδα) που δήλωσε στον ισραηλινό ραδιοσταθμό 103FM πως δεν είχαν ειδοποιηθεί για την συνάντηση όλοι οι υπουργοί και πως ο ίδιος προσωπικά δεν θα προσκαλούσε στο σπίτι του  «κάποιον που καταβάλλει μισθούς στους φονιάδες Ισραηλινών που επιθυμεί να βάλει στη φυλακή ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους μέσω της προσφυγής στο δικαστήριο της Χάγης, συμπεριλαμβανομένου και του οικοδεσπότη του».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μπιενάλε: Το Περίπτερο του Ισραήλ κλείνει για τους ομήρους αλλά όχι για τους νεκρούς Παλαιστίνιους

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα