ΑΘΗΝΑ
06:57
|
07.05.2024
Έφυγε από τη ζωή λίγο πριν κλείσει τα 100 της η ελληνικής καταγωγής θρυλική κωμική ηθοποιός.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πέθανε λίγες ώρες πριν μπει το 2022 σε ηλικία 99 ετών η εμβληματική Αμερικανίδα ηθοποιός, Μπέτι Γουάιτ. Η κορυφαία τηλεοπτική σταρ, που μέτρησε 80 χρόνια καριέρας, με τους ρόλους της στα «The Golden Girls» και στο «The Mary Tyler Moore Show» να μένουν αξέχαστοι, ήταν ελληνικής καταγωγής, από την πλευρά της μητέρας της, ελληνοαμερικανίδας Χριστίνας Κατσίκη.

Η Γουάιτ, που λίγες ημέρες πριν μίλησε μεταξύ άλλων στο People για το μυστικό της μακροζωίας της -θα έκλεινε στις 17 Ιανουαρίου τα 100- είχε την πιο μακρά σταδιοδρομία στην τηλεόραση από κάθε άλλη γυναίκα, καλύπτοντας οκτώ δεκαετίες από την πρώτη εμφάνισή της, το μακρινό 1939.

Legendary actress Betty White during portrait session on March 29, 2011 at the Museum of Radio and TV in Los Angeles, California. White talked about her career and her new book called "If You Ask Me". (Bob Riha, Jr./Getty Images)

Η Γουάιτ γεννήθηκε 17 Ιανουαρίου 1922 σε προάστιο του Σικάγο. Η καριέρα της στο ραδιόφωνο άρχισε τη δεκαετία του ’40, ενώ στην πορεία απέκτησε και δική της ραδιοφωνική εκπομπή. Το 1949 άρχισε να εμφανίζεται σε τηλεοπτικό σόου, κάτι που της εξασφάλισε όλο και περισσότερους ρόλους στην τηλεόραση τις επόμενες δεκαετίες. Είχε γίνει διάσημη για τη συμμετοχή της στην κωμική σειρά «The Golden Girls» («Τα Χρυσά Κορίτσια») που παίχτηκε και στην Ελλάδα.

Υπήρξε η πρώτη γυναίκα που απέκτησε τον απόλυτο έλεγχο μπροστά και πίσω από τις κάμερες και η πρώτη γυναίκα παραγωγός τηλεοπτικός σειράς (Life with Elizabeth), ένας ρόλος που της χάρισε τον τίτλο της επίτιμου Δημάρχου του Hollywood το 1955.

Στη μακρά καριέρα της κέρδισε βραβεία Emmy, βραβεία από την ένωση των ηθοποιών και ένα Grammy, ενώ υπήρξε υποψήφια για επτά Χρυσές Σφαίρες.

Πηγές: Variety, NBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Έφυγε από την ζωή η Αντζελίκ Κουρούνη

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Απεβίωσε η ηθοποιός Άννα Παναγιωτοπούλου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα